support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 28 17 6 5 57
2 RJC 28 15 9 4 54
3 ADO 28 15 8 5 53
4 GRA 28 15 4 9 49
5 DOR 27 12 10 5 46
6 GRO 26 13 6 7 45
7 NAC 28 12 7 9 43
8 JAZ 28 11 7 10 40
9 CAM 27 11 6 10 39
10 EMM 27 11 6 10 39
11 VVV 28 10 9 9 39
12 MVV 27 10 7 10 37
13 HEL 28 9 8 11 35
14 EIN 28 7 13 8 34
15 JAJ 28 7 9 12 30
16 JPS 27 6 7 14 25
17 TEL 28 6 6 16 24
18 TOP 28 7 2 19 23
19 JUT 28 5 8 15 23
20 DBO 27 4 8 15 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 20-07-2010 11:05:00

Clubarts Ed Beeftink 'Als ik niet veel te doen heb gaat het goed'


De afgelopen weken interviewde de redactie van ADOfans verzorger Govert de Kramer en persvoorlichtster Nathalie Nuiten. Zij zijn twee van de vele medewerkers die achter de schermen hun vakkennis inzetten om ADO Den Haag optimaal te laten presteren.


Deze week reisde de redactie van ADOfans.nl af naar Putten om voorafgaande aan de oefenwedstrijd tussen ADO Den Haag - AGOVV met clubarts Ed Beeftink te praten over zijn rol als arts in de organisatie.
 
Dokter Beeftink: in onze herinnering hebben we u begin '80 voor het eerst bij ADO gezien, klopt dat?
Het was iets eerder dat ik bij de club kwam, namelijk in 1977. Voor mijn opleiding liep ik toen stage bij een huisarts in Den Haag, dat was dokter Slager. Hij was toen de clubarts van FC Den Haag en hij heeft me eigenliijk gelijk meegenomen naar het Zuiderpark en ik ben nooit meer weggegaan. Op een gegeven moment zei hij tegen mij: “Doe jij maar het veldwerk.” Daarna hebben we nog jaren de werkzaamheden samen gedaan. Keuringen van spelers deden we toen ook nog zelf en op de club het spreekuur voor de spelers. Van lieverlee ben ik toen steeds meer gaan doen en heeft hij zich langzaam teruggetrokken.

Ik weet het nog heel goed, een van mijn eerste wedstrijden was FC Den Haag thuis tegen Feyenoord. Bij Feyenoord speelde toen Aad Mansveld en wij wonnen die wedstrijd met 2-1. Dat was voor iedereen een bijzondere wedstrijd.

 
U bent niet fulltime in dienst van de club want u bent 'gewoon' huisarts met een praktijk.
Dat klopt. Als je het in uren wilt uitdrukken dan is dat een beetje lastig, maar mijn programma voor de club ziet er een beetje als volgt uit: maandag en vrijdag ben ik tussen de middag een paar uur op de club. Dan zie ik met de verzorger en fysiotherapeut de geblesseerde spelers. Als dat klaar is bespreken we de blessures eerst met de medische staf en brengen daarna verslag uit aan de technische staf. Op maandag is dat dan meestal de schade opnemen van het afgelopen weekend en vrijdag is het dan weer adviserend voor het komende weekend.

Dat is wat betreft mijn aanwezigheid op de club. Verder heb ik bijna iedere dag wel contact met de fysiotherapeut Edwin Coret. Als het echt nodig is komen de spelers bij mij op de praktijk langs en verder zit ik 90% van de wedstrijden, uit en thuis, in of naast de dug-out.
ADO Den Haag Clubarts dokter Ed Beeftink
De keuringen, u noemde ze zojuist al, doet u die nog zelf?
Sinds een aantal jaren doe ik die niet meer zelf, die besteden we uit aan de afdeling Sportgeneeskunde van Antoniushove, die zijn daar helemaal in gespecialiseerd. Er zijn daarbij twee zaken waarop gelet moet worden: één is het hart. Volgens het Lausanne-protocol wordt er een specifieke harttest voor wedstrijdsporters gedaan. Daarnaast doen wij een Inspannings- en bloedonderzoek. Afhankelijk van de voorgeschiedenis van de speler kan er extra gekeken worden naar een knie of enkel. Aan de hand van het keuringsrapport adviseer ik dan de staf om de speler wel of geen contract aan te bieden.

Heeft u op basis van een keuring wel eens iemand teleur moeten stellen?
Ja hoor, Ik heb weleens een speler afgekeurd. Eentje werd later bij een andere club wel goed gekeurd, maar dat bleek achteraf helaas voor die club én voor de speler geen succes te zijn. Daarnaast heb ik weleens een speler afgekeurd voor ADO, omdat hij net hersteld was van een blessure en het voor ons een te groot risico was. We hebben dat toen met hem en zijn zaakwaarnemer besproken en hem geen contract gegeven. Twee jaar later is hij via de eerste divisie weer bij een club in de eredivisie terecht gekomen en hij is een prima voetballer geworden. Maar voor ons was hij op het moment dat hij bij ons kwam gewoon een te groot risico om hem te contracteren.

Dat wat betreft uw werk achter de schermen. maar tijdens de wedstrijden zien we u ook niet zo vaak in actie.
Nee gelukkig niet, als er een blessure is dan gaat Govert als eerste het veld in. Wij houden dan contact met elkaar en als hij het nodig vindt, of als ik zelf al zie dat het echt mis is dan ga ik het veld in. Afhankelijk van wat er gebeurd is moet de speler naar de kleedkamer en in het geval van bijvoorbeeld een gebroken been naar het ziekenhuis. Dan stabiliseren we eerst het been en geven een pijnstiller. Bij uitwedstrijden komt dan meestal de clubarts van de tegenstander er even bij, omdat die de lokale situatie qua ziekenhuizen het beste kent. In het ziekenhuis worden er dan foto's gemaakt en bepaald of er acuut geopereerd moet worden. Als dat niet nodig is, dan wordt er tijdelijk gips gezet en zal de speler in naar Den Haag getransporteerd worden en in Den Haag door artsen in ons eigen circuit geopereerd worden.

 
Op internet lazen we dat u oprichter bent van MediVista Health Coaching. Wat houdt dat in?
In Bronovo heb ik een check-up centrum en iedereen die zich eens helemaal door de molen wil laten halen kan daar terecht. We maken dan scan's, echo's, het hele programma. Daar doe ik ook voor bepaalde bedrijven bedrijfskeuring. Daar zitten ambassades en multinationals tussen. Op Schiphol doe ik keuringen voor beroeps- en recreatiepiloten. Maar dit staat allemaal los van mijn activiteiten voor de club.


Sport u zelf ook nog of heeft u andere hobby's?
Ik doe al zo'n 35 jaar fanatiek aan hardlopen en uiteraard golf. Dat vind ik de mooiste sport die er is. Daar kun je me 's-nacht voor uit mijn bed halen, mijn golfhandicap is 20. Naast sport heb ik als hobby gitaarspelen. Je zou het niet zeggen maar in mijn studententijd, in de jaren zeventig, heb ik gitaar gespeeld in een rockband.

Het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur, wat denkt u ervan?
We hebben tot nu toe een goede voorbereiding gedraaid, er heerst een hele plezierige positieve sfeer op de club. We zijn redelijk blessurevrij gebleven en dat is een compliment voor de technische staf, maar zeker ook voor Govert en Edwin die heel veel preventief werk verrichten.

In de 34 jaar dat ik bij de club betrokken ben is het wel eens anders geweest. Ik heb ooit een voorbereiding meegemaakt waar de medische staf tot 's avonds laat overuren moest draaien om de volgende dag elf spelers beschikbaar te hebben voor een oefenwedstrijd.

Een voorspelling voor het komende seizoen, waar eindigen we?
Dat blijft toch altijd een gok. Om echt te kunnen beoordelen hoe goed de groep is moeten we toch de eerste drie à vier competitiewedstrijden afwachten, daarna kan ik er pas wat van zeggen. Laten we hopen dat we ook dit seizoen ons zonder nacompetitie kunnen handhaven.

Voor Govert spraken we de wens uit hem weinig in actie te zien. Vindt u het erg als we hopen dat we de clubarts helemaal niet in actie hoeven te zien?
Nee hoor dat vind ik helemaal niet erg. Als ik niet veel te doen heb gaat het goed.