support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 27 17 6 4 57
2 RJC 27 15 8 4 53
3 ADO 27 14 8 5 50
4 DOR 27 12 10 5 46
5 GRA 27 14 4 9 46
6 GRO 26 13 6 7 45
7 NAC 27 11 7 9 40
8 CAM 27 11 6 10 39
9 JAZ 27 11 6 10 39
10 VVV 27 10 8 9 38
11 MVV 27 10 7 10 37
12 EMM 26 10 6 10 36
13 HEL 27 9 7 11 34
14 EIN 27 7 12 8 33
15 JAJ 27 7 9 11 30
16 JPS 27 6 7 14 25
17 TEL 27 6 5 16 23
18 JUT 27 5 8 14 23
19 TOP 27 7 2 18 23
20 DBO 27 4 8 15 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 18-07-2010 15:45:00

Ricky van den Bergh: 'Het plezier is terug'


Na een goed seizoen bij sc Heracles kwam Rick van den Bergh vorig jaar naar “zijn” ADO Den Haag. Het is geen seizoen geworden waar hij met veel genoegen aan terugdenkt. Maar er staat een nieuw seizoen voor de deur. Van den Bergh heeft er zin in.


Rick van den Bergh: ,,Het plezier is terug, er is af en toe tijd voor een dolletje”
Tekst: Ton Beije

Zijn droom kwam vorig seizoen uit. Na Sparta, RKC Waalwijk en sc Heracles kwam hij dan eindelijk bij “zijn” club ADO Den Haag terecht. Het werd, zeker voor Rick van den Bergh, een teleurstellend seizoen.

 ,,Wij zijn erin gebleven en daar is ook alles meegezegd, veel meer was het niet”, gaat Van den Bergh van start. ,,Je komt hier met een goed gevoel heen. Al snel heb je met tegenslagen te maken waar je zelf schuldig aan bent, maar ook anderen. Het was gewoon een opstapeling van verschillende factoren en daarom is het vorig seizoen gelopen zoals het gelopen is.”

 pech

Daarbij had Van den Bergh dan nog de pech, dat hij bij diverse vrije trappen op cruciale momenten niet het geluk had van een doelpunt, maar de bekende lat succes in de weg stond. ,,Een mooi voorbeeld in het begin al is VVV uit”, blikt hij terug. “Wij staan met 0-2 voor en vlak na rust schiet ik een bal op de lat, daarna kop ik een bal die erin moet net over. Daarna wordt het 1-2, krijgt Soltani rood en krijg ik zelf ook nog rood. Maar het lukte ook net niet met vrije trappen tegen NEC uit en thuis. Gaan die ballen erin, dan win je die wedstrijden. Bovendien zijn dat dan momenten die je over een dood punt heen kunnen helpen. Die kunnen je vertrouwen geven. Want elk vertrouwen dat ik moest krijgen, daar moest ik zelf voor zorgen, dat kwam echt niet van de trainer.”

ADO Den Haag bleef in de eredivisie, Van den Bergh sloot een teleurstellend seizoen af, maar kijkt al weer vol vertrouwen naar de komende voetbaljaargang. ADO Den Haag is in de voorbereiding een kleine maand bezig. Sluit zaterdag het trainingskamp in Garderen af. Van den Bergh: ,,Het loopt lekker. Het is allemaal wat gemoedelijker, het plezier is terug, iedereen wordt met respect behandeld. Dan krijg je respect over en weer. In dat opzicht is er heel veel veranderd. De manier van benaderen van spelers en praten met jongens, dat is weer de manier zoals ik dat bij Heracles heb meegemaakt. Wij weten dat je moet presteren en dat je keihard moet werken, maar voetbal begint bij plezier. Je hebt op een gegeven moment van je hobby je beroep gemaakt, maar dan toch moet het plezier blijven. Dat was het vorig seizoen totaal niet en nu ben je ruim drie weken bezig en dan zie je dat elke training elke oefening die je moet uitvoeren, door de spelersgroep met plezier wordt uitgevoerd.”

 storend

,,Vorig jaar werd veel te veel de nadruk gelegd op andere dingen”, gaat Van den Bergh verder. ,,Dat was storend, niet alleen voor mij, maar voor het grootste deel van de groep. Maar er is genoeg gezegd over vorig seizoen. Raymond probeerde op zijn manier de groep naar zijn hand te zetten, maar dat is gewoon faliekant misgegaan. Dat kan gebeuren, maar daarom is hij geen slechte trainer, maar als mens miste hij naar mijn gevoel bepaalde dingen.”

Het plezier op het trainingsveld is echter volledig terug in Den Haag. Zowel tijdens de voorbereiding in het Zuiderpark, als ook deze week tijdens het trainingskamp in Garderen. ,,Dat is al de belangrijkste overwinning tot nu toe”, laat Van den Bergh weten, ,,dat het plezier bij de meeste jongens terug is. Vorig jaar moest je met een zak zand op de je rug naar de training, dat gaat niet werken, dan krijg je botsingen onder elkaar. Dat gebeurde vorig seizoen vaker en nu zie je dat de groep collectief meer naar elkaar toe aan het groeien is en dat is ook de kracht van de huidige staf. In dat opzicht hebben wij grote stappen gemaakt.”

,,Er wordt hard getraind, maar er is ook ruimte voor plezier, voor een dolletje. Wij hebben nog geen individuele gesprekken gehad met de trainer, wel als groep. Ik denk dat die gesprekken er snel zullen komen.”

De blik dus gericht op het nieuwe seizoen. De selectie van ADO Den Haag is redelijk intact gebleven. Van den Bergh: ,,Dat is ook zo. Als je terugdenkt aan de laatste dag van het vorige seizoen, toen dacht je dat je nog maar met zijn vieren hier zou staan. Maar gelukkig is het grootste gedeelte van de groep gebleven.”

Wanneer is Rick van den Bergh tevreden over het komende seizoen? Hij: ,,Als ADO Den Haag zich rechtstreeks handhaaft in de eredivisie en wij als groep een heel plezierig jaar hebben gehad zonder al te veel ellende er omheen of van buitenaf. Dat is gewoon belangrijk. Echt rustig zal het nooit worden, want bij deze club gebeurt altijd wat en dat is ook een beetje de charme van de club, alleen het moet niet elke week terug te zien zijn in de wedstrijden. Het belangrijkste is, dat de jongens die spelen er plezier in hebben, je een goed collectief vormt en dat je dan volgend jaar prettig op vakantie kunt gaan.”

De voorbereiding op dat nieuwe seizoen verloopt wat Rick van den Bergh betreft in ieder geval naar wens. ,,Zeker, ik heb het prima naar mijn zin.”