support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 28 17 6 5 57
2 RJC 28 15 9 4 54
3 ADO 28 15 8 5 53
4 DOR 28 13 10 5 49
5 GRA 28 15 4 9 49
6 GRO 27 14 6 7 48
7 NAC 28 12 7 9 43
8 JAZ 28 11 7 10 40
9 EMM 27 11 6 10 39
10 CAM 28 11 6 11 39
11 VVV 28 10 9 9 39
12 MVV 28 10 7 11 37
13 HEL 28 9 8 11 35
14 EIN 28 7 13 8 34
15 JAJ 28 7 9 12 30
16 JPS 28 7 7 14 28
17 TEL 28 6 6 16 24
18 TOP 28 7 2 19 23
19 JUT 28 5 8 15 23
20 DBO 28 4 8 16 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 30-06-2010 12:45:00

Govert de Kramer: een verzorger van top tot teen


Bij ADO Den Haag werken naast de spelers en trainers een groot aantal mensen die allemaal hun uiterste best doen om ADO Den Haag optimaal te laten presteren.


Een van die mensen is verzorger Govert de Kramer, een Rotterdammer wiens rode en witte bloed lichaampjes langzaam groen geel beginnen te kleuren. De redactie van ADOfans.nl sprak dinsdag met de man die alles weet van het lichaam van een topsporter.

 

Govert gefeliciteerd! Je bent komende maand precies 10 jaar bij ADO Den Haag.
Klopt, donderdag 1 juli ben ik alweer exact 10 jaar in dienst bij de club.Hoe ben je bij de ADO Den Haag terecht gekomen?
Via de zwager van oud Feijenoord speler Wim Jansen, Stanley Brard. Stanley werd hier in 2000 trainer en die zocht een verzorger voor het eerste elftal, daarop heeft Wim Jansen hem naar mij verwezen en zo is het gekomen.

 

Wat deed je voor je bij ADO Den Haag kwam?
Daarvoor was ik 8 jaar verzorger bij het 2e van Feijenoord, de landelijke jeugd en eigenlijk de hele Feijenoord jeugdopleiding. En daar kende Wim Jansen me van.

 

Hoe ben je überhaupt verzorger geworden?

Van beroep ben ik eigenlijk timmerman dus dat is heel wat anders. En als goed Rotterdammer heb ik uiteraard ook gevaren. Daarnaast deed ik aan atletiek, boksen en voetballen, tot de eerste klasse aan toe. In die tijd raakte ik geïnteresseerd in het menselijk lichaam in combinatie met sport en ben daarom allerlei cursussen en opleidingen gaan doen. Anatomie en Fysiologie heb ik gestudeerd. Cursussen sportmassage, hoe je moet tapen, EHBO, reanimeren, echt het volledige pakket.

En tegenwoordig heb je nog dat Japanse KinesioTaping, Daar heb ik onlangs ook nog een cursus in gedaan.Kinesio Taping?
Dat is met die verschillende gekleurde tapes die je momenteel ook veel op de WK ziet. Die tape verbetert de doorbloeding in de plekken waar het opgebracht wordt en het versnelt het genezingsproces en en daarnaast is het pijn verminderend.

 

Dat is een hele tas vol diploma's. Heb je daarnaast nog een extra diploma nodig om verzorger bij een BVO te mogen zijn?
Ja! Een hoop verzorgers hebben dat nog niet, maar ik heb een licentie van de KNVB. En die is alleen maar geldig als je iedere twee jaar een applicatiecursus doet. En die cursus staat weer onder auspiciën van de Nederlands Sport Federatie (NSF).

De KNVB wil nu binnen 1 à 2 seizoenen het verplicht gaan stellen dat verzorgers die bij een betaald voetbal organisatie werken zo'n licentie hebben. Dus je kunt wel stellen dat ik goed onderricht ben in mijn vak.

Govert met zijn arsenaal aan hulpmiddelen klaar om in actie te komen.Hoe ver gaan jouw verantwoordelijkheden met betrekking tot de verzorging van spelers?
De eerste hulp bij sport ongevallen doe ik: De spons en pleister of verbanden aanleggen, bloedingen stelpen et cetera. Alles wat daarna komt gaat naar de clubarts en in het ergste geval het ziekenhuis. Daarna komen ze bij de fysiotherapeut terecht en die werkt met de geblesseerde spelers aan hun herstel.


De meeste supporters kennen jou als de man met de spons, is die spons echt zo magisch?
Daar zit een filosofie achter die een hoop mensen niet weten. Het is een stukje Fysiologie, als iemand een schop krijgt dan zou er van binnen wat kapot kunnen scheuren, dan krijg je een bloeding en hoe eerder je koelt hoe minder groot die bloeding zal zijn en dus hoe eerder iemand er van hersteld zal zijn. Het is dus best belangrijk dat ik snel bij zo'n geblesseerde speler ben.

Het is af en toe wel lullig wat ze doen, als ze af en toe een tikkie krijgen en doen ze alsof ze een doodschop hebben gehad. Soms moet dat een keer in een wedstrijd. En dan loop ik het halve veld over, doe de spons erop en twee tellen later lopen ze weer als een kievit. Ja, en dan hebben mensen het over de magische spons.Wat is de ergste blessure die je hebt meegemaakt?
Daar vraag je me wat! Ik heb van alles meegemaakt; gebroken benen, Stefan Postma tegen PSV en Bodde tegen Feijenoord in de Kuip. Maar het engste was toch wel een speler die zijn tong had ingeslikt, van binnen een bloeding had, z'n kiezen waren kapot en hij was buiten bewust zijn. Die jongen was met zijn kaak op het hoofd van een andere jongen terecht gekomen. Daar kreeg ik ook wel kippenvel van. Je moet daar als verzorger snel bij zijn anders stikt zo'n gast. Je moet als verzorger altijd alert zijn en opletten wat er in het veld gebeurt.

Kijk een beenbreuk vind ik niet zo bijzonder. Mensen zeggen dan wel eens: 'Wat bij jij een harde', maar het is heel simpel, ik heb die pijn niet en zij wel. En dat is rot voor die jongens maar het enige wat ik kan doen is die jongens in een spalk zetten en ik ben klaar. Ik kan wel erom gaan zitten jammeren, maar daar schieten ze niks me op. Ik moet rustig blijven en zorgen dat zij rustig blijven en dat het niet erger wordt dan dat het al is.

 
Zie jij soms voor je het veld in mag al hoe ernstig een blessure is?
Heel vaak zie je aan de reactie van de speler hoe ernstig het is. Net als vorig seizoen toen Rankovic zijn kruisbanden afscheurde. Aan zijn reactie zag je gelijk hoe ernstig het was en dat het geen aanstellen was.


Kun je dan nog wel genieten van een wedstrijd?
Ja hoor, ik kan echt genieten van het spel, maar toch blijf ik altijd de duels observeren.


Dan is de wedstrijd of training afgelopen en gaat Kramer lekker naar huis.
Mooi niet, normaal gesproken ben ik altijd rond half acht als eerste op de club en dan begin ik met alles klaar te maken zodat de ploeg op tijd kan gaan trainen. Als de spelers beginnen binnen te druppelen kan ik beginnen met het intapen van de enkels en het verzorgen van blaren en wondjes. Daarbij controleer ik altijd gelijk even de voeten of er niet te veel eelt op zit en of de nagels en tenen goed verzorgd zijn. Zo niet dan wijs ik de jongens er op. Ja, dat is hun gereedschap en dan moeten ze het ook goed verzorgen.

Daarna maak ik het drinken klaar, want ze moeten allemaal genoeg drinken zowel op de training als tijdens een wedstrijd. Dan controleer ik of mijn EHBO-koffer en de ijsbox gevuld is. Een kwartiertje na de training ligt de eerste al op de massagetafel. Ik verzorg ze bijna letterlijk van top tot teen. En na de trainingen of wedstrijd ruim ik de hele boel op zodat we de volgende dag in een schone omgeving kunnen beginnen. Ook bij uitwedstrijden laten we de kleedkamers netjes achter, want je bent daar wel te gast geweest.

 
Er wordt vaak gezegd dat de verzorger een soort vaderfiguur is voor de spelers, geld dat ook voor jou?
Als verzorger ben je soms ook een beetje een sociaal werker en dat hoort bij het vak. Soms willen die jongens hun verhaal kwijt en dan luister ik en praat ik met ze. Maar wat er besproken is blijft altijd tussen de speler en mij, dat vertrouwen wil ik nooit, maar dan ook nooit beschamen!


Maar je hoort wel eens iets waar de technische staf wat mee moet doen.
Als het nodig is, maar dan ook alleen als het echt nodig is, dan zorg ik er wel voor dat de trainer het te weten komt. Maar dat is niet zo vaak voorgevallen. Meestal hebben die jongens wat eigen probleempjes waar ze gewoon even over willen praten, meestal is het niet zoveel bijzonders, maar willen ze gewoon even wat kwijt en dat is alles.


Voetbal is een serieuze business , maar voetbalhumor is een begrip, wat voor geintjes heb jij wel eens uitgehaald met spelers of trainers?
Het is een keiharde bedrijfstak maar voetbalhumor is van alle tijden en volop aanwezig, dat gaat gewoon door, als dat er niet meer zou zijn... Zelf ben ik niet zo iemand die geintjes met anderen uithaalt, maar ik heb echt soms dingen meegemaakt waar je dubbel van ligt. Onder Wiljan Vloet hadden we zo'n geintje. We zaten doodserieus te vergaderen. Vliegt de deur open en wordt er zo'n grote groene opblaas krokodil naar binnen gegooid. Hadden ze een van die gasten met tape er helemaal op vastgeplakt. Ja. Dan lig ik echt krom, dat is voetbalhumor!

 
Er zijn al twee namen voorbij gekomen Brard en Vloet. Je hebt meer trainers meegemaakt. Maar wat opvalt is dat als er een nieuwe trainer bij een club komt hij vaak zijn eigen technische staf mee neemt, maar de verzorgers blijven vaak. Heb je daar een verklaring voor?
Daar heb ik ook wel eens over gefilosofeerd met mezelf. Trainers nemen inderdaad vaak hun eigen assistenten mee, maar verzorgers blijven langer bij hun club. Kijk, aan de ene kant hebben die meestal een doorlopend contract. Daarnaast heb je de clubarts, die is hoofd medische staf en als die een goede ploeg onder zich heeft werken waar hij vertrouwen in heeft en goed mee kan samenwerken dan bepaalt hij ook wel hoe die medische staf is samengesteld. En daarmee heb je ook een stuk continuïteit in de organisatie wat de club alleen maar ten goede kan komen.

Govert "Ook tijdens de wedstrijd moeten ze genoeg drinken"


 
Spelers willen alsmaar hoger op. Vorig jaar stopte bij Feijenoord je collega en clubicoon Gerard Meijer. Had jij niet een transfer (terug) naar de Kuip willen maken?
Goh “Ome” Gerard Meijer die was geloof ik 74 toen die afzwaaide. Hij is nog mijn leermeester geweest. Die was ook bloedserieus met zijn werk bezig. Bij hem heb ik in 1984 al stage gelopen. Als hij tien jaar eerder was gestopt, dan had ik het nog wel willen doen. Maar nu niet meer. ik zit nu tien jaar bij Den Haag en ik heb het hier goed naar mijn zin. Ik ben hier helemaal gesetteld en heb alle ups and downs mee gemaakt; nee een transfer hoeft voor mij niet meer. Ik hoop het hier gewoon vol te houden. 


We beginnen weer aan een nieuw seizoen wat denk je ervan?
We hebben de spelersgroep bijna compleet kunnen houden, ondanks alle berichten dat er spelers zouden vertrekken. Er zijn wat talentvolle spelers van het tweede elftal gecontracteerd. Het ziet er fris uit en ik denk dat we met dit team toch een heel leuk resultaat kunnen gaan neerzetten dit seizoen.


Vind je het erg als we hopen je dit jaar weinig in actie te zien?
Nee hoor, hoe raar het ook klinkt, maar hoe minder je mij in actie ziet hoe beter het is!