support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 8 6 1 1 19
2 ADO 8 4 3 1 15
3 EMM 8 4 3 1 15
4 VVV 8 4 2 2 14
5 GRA 8 4 2 2 14
6 GRO 8 4 1 3 13
7 CAM 8 4 1 3 13
8 JPS 8 4 1 3 13
9 EIN 7 2 5 0 11
10 WII 7 3 2 2 11
11 DOR 8 2 5 1 11
12 JAZ 8 3 2 3 11
13 JUT 7 3 1 3 10
14 HEL 8 3 1 4 10
15 DBO 8 3 0 5 9
16 MVV 7 2 1 4 7
17 NAC 7 2 1 4 7
18 TOP 7 1 1 5 4
19 TEL 8 1 1 6 4
20 JAJ 8 0 2 6 2
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 27-05-1998 10:10:00

Dennis Iliohan gelooft heilig in ADO Den Haag


Ooit kreeg hij als profvoetballer van Haarlem zijn congé en moest hij terug naar het amateurvoetbal. Maar Dennis Iliohan (26) wist dat het eens goed moest komen.


Tekst Martijn Krabbendam

Via Mark Wotte kwam hij terecht bij ADO Den Haag, waar bij bezig is aan zijn mooiste jaar in het betaalde voetbal. Het verhaal van een laatbloeier.

Dennis Iliohan: "In oktober heb ik mijn contract bij ADO met twee jaar verlengd tot medio 2000. En hoewel ik zestien doelpunten heb gemaakt en nu transfervrij was geweest, heb ik daar nog steeds geen spijt van. Ik ben ADO Den Haag veel dank verschuldigd. Zo werd ik in oktober vader van een dochter en danzij ADO heb ik mijn huurflat in Hoofddorp kunnen ruilen voor een splinternieuwe koopwoning in Nieuw-Vennep. Bovendien ben ik fullprof bij ADO en die club heeft me een tweede kans gegeven om te slagen als profvoetballer."

"Eerder heb ik vijf jaar voor Haarlem gespeeld. Eerst twee jaar in de jeugd, daarna een seizoen bij de amateurs van Haarlem, voordat ik onder Ted Immers mocht meetrainen met de selectie. Na een halfjaar kreeg ik een tweejarig contract aangeboden, maar ik kon geen mcoment overtuigen. Ik heb voor Haarlem geloof ik dertig wedstrijden gespeeld en slecht twee keer gescoord. En dus vroeg de club ontslag voor me aan en moest ik terug naar de amateurs, naar Animo, een tweedeklasser. Al na één seizoen vroeg Mark Wotte of ik bij FC Lisse wilde komen spelen, een topclub in het zaterdagvoetbal. Daarna is het snel gegaan. Ik haalde het Nederlands amateurelftal en toen Wotte naar ADO vertrok, nam hij mij mee."

"Dat ik een nieuwe kans kreeg in het betaalde voetbal, verbaasde mij niet. Ik ben een laatbloeier. Ook na dat avontuur bij Haarlem wist ik dat het goed zou komen. Ik wist wat ik kon en gelukkig zag Wotte dat ook. Ik weet zeker dat ik het veel verder had geschopt als ik Wotte eerder was tegengekomen. Natuurlijk vond ik het jammer dat Wotte van ADO naar FC Utrecht vertrok, maar aan de andere kant wilde ik ook weleens uitvinden hoe het was om op eigen benen te staan. het verschil tussen Wotte en André Hoekstra (de huidige trainer van ADO, red.) is dat Wotte gedisciplineerder is, Hoekstra wat losser. Als we trainen en iedereen moet een groen broekje aan, dan droeg bij Wotte ook iedereen een groene broek. Als er nu twee jongens een witte aan hebben, zal Hoekstra zeggen: vooruit maar."

Mark Wotte: "Vanaf het eerste moment dat ik Dennis zag voetballen bij Haarlem wist ik dat hij mogelijkheden had en ben ik hem blijven volgen. Toen ik trainer van FC Lisse werd hebben we Dennis gehaald en ben ik veel individueel met hem gaan trainen. Dennis is een gevaarlijke voetballer, hij is tweebenig, doelgericht en - heel belangrijk - een serieuze prof. Ik denk dat hij het niveau van de PTT Telecompetitie aankan. Misschien dat FC Utrecht zich ooit nog eens voor hem meldt."

Iliohan: "Natuurlijk liggen mijn ambities in de PTT Telecompettie, maar als een club mij wil hebben zullen ze toch het contract met ADO Den Haag moeten afkopen. Ik ben vanst van plan dat uit te dienen. Vorig jaar was er interesse van een Engelse club voor me, maar ik wilde weer onderaan de ladder beginnen in het betaalde voetbal, bij ADO Den Haag. Ik vind ADO een prachtige club en begrijp er niets van dat het Haagse bedrijfsleven er niet wat meer geld in steekt. Maar ik ben ervan overtuigd dat er een run van bedrijven op de club zal losbarsten als ADO eenmaal in de PTT Telecompetitie speelt. Kijk naar het stadion en de supporters, ADO is een echte club. Ik ken het negatieve imago, maar dat is te wijten aan slechts een klein groepje supporters."

Met zijn prestaties kwam de aandacht. "Pers en publiek beginnen mij te ontdekken, maar daar blijf ik nuchter onder. Ik heb een enorme hekel aan collega's die zich dankzij de status van profvoetballer anders gedragen. Ik geef ieder kind een handtekening, omdat ik vroeger ook bij het trainingsveld van Ajax stond voor een handtekening van Tscheu La Ling. Ik vind die aandacht wel mooi, het is toch een waardering voor je prestaties. Toch kent niet iedereen mij. Als ze de naam Iliohan horen denken de mensen dat ik een Turk ben, of een Marokkaan. Maar ik ben Nederlander, de naam Iliohan komt uit Noorwegen. Ik stam af van de Vikingen, dat heeft een andere Iliohan eens uitgezocht. Iliohan betekent man van het land. Alle Iliohans uit heel de wereld zijn familie van elkaar. Leuk om te weten."
Na de 0-3 nederlaag tegen RKC Waalwijk in de nacompetitie is ADO uitgeschakeld voor promotie. "Maar met twee gerichte aankopen doen wij volgend jaar in de Toto Divisie wéér mee om een plaats in de nacompetitie."