support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 7 6 0 1 18
2 VVV 7 4 2 1 14
3 GRO 7 4 1 2 13
4 CAM 7 4 1 2 13
5 GRA 7 4 1 2 13
6 EMM 7 3 3 1 12
7 ADO 7 3 3 1 12
8 JAZ 7 3 2 2 11
9 DOR 7 2 4 1 10
10 JUT 7 3 1 3 10
11 JPS 7 3 1 3 10
12 EIN 5 2 3 0 9
13 WII 6 2 2 2 8
14 MVV 6 2 1 3 7
15 NAC 7 2 1 4 7
16 HEL 7 2 1 4 7
17 DBO 7 2 0 5 6
18 TOP 6 1 1 4 4
19 JAJ 6 0 1 5 1
20 TEL 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 28-06-1994 14:35:00

'Op een stuurloos schip is iedereen blij met een helpende hand'


John van Ringelenstein (37) wordt per 1 juli aanstaande voorzitter van het interim-bestuur van FC Den Haag.


Hij is echter al sinds een aantal weken bezig om, vooral samen met medebestuurslid Aalt Maaswinkel, het hoofd van het Haagse voetbalbolwerk boven water te krijgen èn te houden.

Tekst: Geert Jan Darwinkel 

Een kleine introductie:

Wat heeft u met voetbal?
"Ik vind het leuk om naar te kijken, maar zelf kan ik het niet. Ik heb als jochie gevoetbald, maar dat is amper waard om over uit te wijden."

En wat heeft u met FC Den Haag?
"FC Den Haag was en is hier de betaald voetbalorganisatie, dus daar ging ik van jongs af naar toe. Vanaf m'n twaalfde klom ik al over het hek, of kocht ik een kaartje voor een piek."

Hoe bent u bestuurlijk gezien bij FC Den Haag betrokken geraakt?
"Vijf jaar geleden kwam ik via Martin Jol in de businessclub terecht. Daar zit je weliswaar wat selecter, maar wat betreft het kijken naar voetbal maakt het niks uit. Toen het dit seizoen zo slecht ging, kwamen we plotseling met het idee om een wedstrijd op te kopen, zodat die gratis voor mensen toegankelijk zou zijn. Nou, dat sloeg aan. En als in een organisatie waarin het niet loopt, iemand laat zien dat ie een bijdrage levert, dat ie van aanpakken houdt, zit je zo in het bestuur. Alleen wanneer je dan echt niet wilt, kom je niet een bestuur terecht. Op een stuurloos schip is nu eenmaal iedereen blij met een helpende hand. En voor je het weet ben je een hele piet."

Nog geschrokken van wat u aantrof binnen de club?
"Toch wel. De meest elementaire dingen die je zou mogen verwachten, kwam ik niet tegen. Er was in sterke mate sprake van een gebrek aan onderlinge binding, aan samenwerking. Er liepen hier binnen de club een hoop enthousiaste mensen rond, maar dat enthousiasme werd niet gebundeld. Voor je het weet krijg je dan een gedesïnteresseerd gebeuren en treedt de Wet van Murphy in werking: alles wat fout kan gaan, gaat ook fout."

Op een gegeven moment heeft u het oude bestuur gevraagd om op te stappen.
"Ja, omdat het voor een bestuur, dat door veel van z'n leden niet meer wordt geaccepteerd en gesteund, onzin is om te blijven zitten. Een bestuur heeft een draagvlak nodig, en als dat er niet meer is, voor wie of wat ben je dan nog een bestuur? Van niemand dus."

In wat voor fase verkeert de club nu?
"We zijn nu met iedereen aan het praten. We luísteren vooral naar wat er leeft. Op basis van dialoog proberen we te komen tot een gezonde basis voor de toekomst. Daar denken we zo'n drie maanden voor nodig te hebben, en pas dan ook zal zich een nieuw bestuur aandienen. We moeten er nu eerst voor zorgen dat de administratie op orde komt, dat de interne organisatie wordt gestructureerd, dat er aanspreekpunten zijn, en noem maar op. De mensen binnen Den Haag moet worden duidelijk gemaakt aan welke standaard ze zullen moeten voldoen, omdat ze anders maar beter op kunnen stappen."

En dat allemaal in afwachting van wat de KNVB met de licentie-aanvraag gaat doen.
"We moeten wat dat betreft nog een weekje geduld hebben, maar ik ga er voor het gemak maar vanuit dat die er komt. En zo niet, ja, dan zal een aantal mensen in een diep zwart gat vallen. Dan hebben we hard gewerkt, maar kennelijk toch niet hard genoeg. Vooralsnog acht ik die kans trouwens niet zo groot, maar een kleine kans is óók een kans.

Een zenuwachtige week, dus.
"Bij sommigen zal de spanning best om te snijden zijn. Maar zelf heb ik dat niet zo. We hebben de aanvraag zo goed en zo kwaad als het ging ingediend, en nu wachten we maar af. Pas als ik straks voor de mondelinge behandeling naar Zeist rijd, zal ik spanning kennen. Omdat dan het uur U is aangebroken.

Het nieuwe bestuur wordt aangewezen door een consortium van sponsors?
"Nou, die mensen hebben kapitaal geïnjecteerd, en zij willen de zekerheid dat hun geld niet in het riool terecht komt. En dat betekent dat ze omtrent de aanstelling een stem willen houden, dat ze niet zo maar met iedere kandidaat akkoord gaan."

Enige kans dat u straks deel gaat uitmaken van dat bestuur?
"Dat is van een aantal factoren afhankelijk. Van m'n huiselijke omstandigheden en m'n werkzaamheden. Als je als bestuurslid echt goed wilt functioneren, moet je daar nu eenmaal veel geld insteken. En die tijd moet je wèl hebben."