support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
bndestem.nl

Datum plaatsing: 20-09-2003 09:25:00

Bij ADO hebben ze hun eigen aanpak


Ze komen uit Brabant en voetballen nu in de randstad. Voor ADO. Voor hoge tribunes en tamelijk assertieve supporters. "Dat is best een kick", zeggen Maurice Verberne en Gijs Cales. Zolang het goed gaat tenminste.


De laatste tijd gaat het echter niet zo goed met ADO.

Door Govert van Veen

Niet sinds de club in de eredivisie speelt. Verberne verloor inmiddels zijn basisplaats. Cales heeft (nog) het vertrouwen van de trainers. En speelt dus vanavond vooraan op links, waar hij RBC'er Sidney Lammens zal tegenkomen.
Interessant duel op voorhand, want Cales was vroeger ook RBC'er, 7 seizoenen en 144 competitieduels lang.
De één draagt een geel hesje, de ander een blauw shirt. Gijs Cales speelt dus wel, vanavond tegen RBC, Maurice Verberne niet. Al staan er Haagse fans lang het trainingsveld, die vinden dat de één het ook niet verdient. 'Die Cales mag je meenemen naar Roosendaal, voor niks, die komt geen man meer voorbij, de laatste wedstrijden."
Er hangt niet bepaald een ontspannen en optimistisch sfeertje in het Zuiderpark. Waar de zon nochtans schijnt, de velden er prachtig bijliggen en de selectie van Israel en Schoenmaker het malse gras maar voor het uitkiezen heeft. Het is een prachtig dag, maar de gezichten staan eerder grimmig. Zal ook wel wat met de slechte prestaties van de hier residerende club te maken hebben.

Spelers worden uitgescholden, of minstens gekleineerd. 'Tsjongejonge, eredivisieniveau, zeggen ze dan'. 'Je maakt een omtrekkende beweging als een indiaan'. 'Je moet niet zoveel lullen man, druiloor'. En een in het Haagse onbekende journalist wordt er met argusogen bekeken. 'Alles wat je hebt gezien en opgeschreven gaat zeker direct door naar Maaskant?'
Nee, Den Haag loopt in deze dagen niet over van zelfvertrouwen en saamhorigheid. Of van de zo vermaarde plaatselijke bluf.Maar het kan natuurlijk zijn dat dit humor is, of minstens cynisme, of een eigen manier van stimuleren. In elk geval, zo zeggen Cales en Verberne allebei, zijn dit normale omgangsvormen in het Zuiderpark. "Zo gaat het altijd op de training. Zo werken ze hier." Verberne: "Wat dit aangaat stond de manier van aanpak van Maaskant me iets meer aan. Ofschoon we ook geen grote vrienden waren. Dit hier zal wel meer van de oude stempel zijn."
Apart is het wel, zoals het Haagse driemanschap (Atteveld, Schoenmaker en Israel) de training leidt. Atteveld begint, met de warming-up, en de inleidende oefeningen. Schoenmaker neemt halverwege de training het heft in handen en aan het einde, bij het partijtje, stapt ook Israel het veld op. IJzeren Rinus heeft dan al gewerkt aan zijn eigen gezondheid en vier sjokrondjes rond het trainingscomplex achter de rug. Maar echt lekker voelt hij zich ook daarna kennelijk niet. "Ach, ik leef nog. Daar is trouwens ook alles mee gezegd."
Hij heeft dus nog mooi de tijd om uit te leggen hoe het zit bij ADO met Verberne en Cales, de ex-RBC'ers in zijn selectie. En met Jeffrey van As, ooit NAC. "Van As komt terug van een blessure. Als ie het volhoudt vandaag, speelt ie zaterdag. Cales speelt ook, over hem zijn we best te spreken. Hij heeft een goed linkerbeen en kan de balletjes goed neerleggen. We maken het alleen niet af. Maar dat is bij meer clubs het probleem. Verberne staat er niet in. We denken dat Van As en Ros in het centrum de beste combinatie vormen."
Een beetje pijnlijk voor Maurice Verberne, die toch behoorlijk was gestart, dit seizoen, zo vond hijzelf. "Ik wist dat het moeilijk zou worden met Saeijs als concurrent, en met Van Boxel die ze hadden aangetrokken. Maar toen de een geblesseerd raakte en de ander niet geweldig speelde, kwam ik in beeld. Ik speelde de eerste drie competitieduels, het ging aardig, daarna raakte ik eventjes geblesseerd, een lichte hersenschudding. Ik heb een paar oefenwedstrijdjes laten schieten. Je gezondheid is belangrijker, toch? Daarna stond ik er naast. De reden? Daar ben ikzelf nog niet helemaal uit."

De redenen van ADO's slechte resultaten zijn makkelijker te vinden. Verberne: "Ook domme pech. We kregen kansen genoeg, tegen Utrecht en Groningen. Als je die dan niet benut, tja.." Cales: "Het voelt een beetje aan zoals toen dat eerste jaar met RBC in de eredivisie. De overgang is groot. Er zijn natuurlijk wel nieuwe spelers gehaald. Maar tegelijkertijd heb je ook veel vervelende blesssures: Saeijs, Platvoet, nou weer Castelen."
Bovendien, aldus Cales, heeft ADO nog niet laten zien wat de ploeg in huis heeft. "Wij kunnen heel behoorlijk voetballen. Van der Leegte op het middenveld, dat is gewoon hoog niveau. Bodde heeft ook een goeie trap in huis. En met Van der Gun daar nu bij...
Maar het belangrijkste in deze wedstrijd tegen RBC is ons thuisvoordeel. We zijn in eigen stadion nog ongeslagen. Iedere ploeg die naar het Zuiderpark komt, weet dat het moeilijk zal worden. De ambiance in Den Haag vergelekken met die van
Roosendaal: dat is een enorm verschil. Onze fans kunnen heel vervelend zijn voor de tegenpartij. Maar de eigen spelers bezorgen ze een kick. Als het tenminste goed gaat. Als het niet goed gaat, dan krijg je dat ook direct te horen. Dan willen ze schuim op je bek zien, dat zingen ze dan ook."
Nee, veel contact met RBC hebben ze niet meer, al volgen ze de club natuurlijk nog wel. Cales woont zelfs in Roosendaal, maar is nog niet één keer naar het stadion geweest. Zijn vertrek, dat staat hem nog vers in het geheugen. Met een bestelbusje vol lege flessen, in te wisselen bij Pollemans, vertrok hij van het stadion. Cadeau van de spelersgroep bij zijn huwelijk. "Ze hebben nu weer een knappe ploeg. Als je uit met 2-0 van Roda wint. Die hoeven niet bang te zijn dat ze eruit vliegen. Maar wij winnen natuurlijk wél van ze ." Nou, daar is niet iedereen in het Haagse van overtuigd. Terwijl op de achtergrond Lex Schoenmaker de ADO-selectie blijft stimuleren - 'nou hebben jullie veertig keer op dat doel kunnen schieten, de afwerking was waardeloos' - snapt die Haagse fan langs de lijn van het trainingsveld er niks van. "Vorig jaar zo goed, nu zo waardeloos. Hoe is het mogelijk. Jongen ik ben zó bang dat we weggetikt worden door RBC, zó bang."