support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 33 19 7 7 64
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 33 13 6 14 45
11 VVV 33 12 9 12 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 EIN 34 8 14 12 38
15 JAJ 33 9 9 15 36
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 33 6 8 19 26
20 JUT 33 5 9 19 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 22-03-2010 07:30:00

Sarina Wiegman 'Ik zit hier gigantisch goed op mijn plek'


Sinds de invoering van de Eredivisie vrouwenvoetbal draait het vrouwenelftal van ADO Den Haag goed mee in de top van de competitie. De redactie van ADOfans.nl ging op bezoek bij de vrouw achter dit succes, Sarina Wiegman.


Voorafgaande aan de vrijdagmiddag training op het complex van VV Wilhelmus mocht ADOfans.nl de trainster van het vrouwenteam interviewen.

Bij de geboren Haagse zit volgens eigen zeggen het voetbal al vanaf haar vijfde jaar in het bloed. Vanaf het begin heeft de 40-jarige oud-international (104 caps) de vrouwen van ADO Den Haag onder haar hoede. Daarvoor was ze trainster van de vrouwen van Ter Leede en speelde ze zelf negen jaar op het hoogste niveau bij de club uit Sassenheim. We hadden een gesprek met een super gemotiveerde vrouw waarbij het voetbal niet alleen in het bloed zit, maar die de passie ook uitstraalt.


Jullie hebben een druk weekje achter de rug, maandag FC Utrecht uit, donderdag Willem II uit en tussendoor ook nog ‘even’ trainen.
We hebben vorige week ook nog tegen Heerenveen gespeeld en gewonnen, dus drie wedstrijden gespeeld in één week. Dinsdag hebben we een hersteltraining gedaan, voor de meiden die niet hadden gespeeld iets meer dan voor die wel hadden gespeeld. Er waren ook nog twee speelsters die dinsdag met Ter Leede moesten spelen, want Ter Leede had ook een inhaalwedstrijd. En dan ben je maandag rond één uur thuis en de meesten moesten de volgende dag om zeven uur alweer opstaan om naar naar hun werk te gaan. De combinatie van dit alles was wel heel druk. Ik heb ze dan ook woensdag vrij gegeven zodat ze donderdag fit zouden verschijnen. Ik ben van mening dat ik ze af en toe voetbalrust moet geven naast alle andere dingen, omdat ik dan het idee heb dat ze anders meer in de overbelasting zitten dan in de normale belasting. We houden dat allemaal heel goed in de gaten zodat we optimaal kunnen blijven presteren.

 
Je noemde het al: sommige speelsters spelen ook bij Ter Leede?
Dat klopt, we werken heel nauw samen met Ter Leede uit Sassenheim. De meiden die door de week niet bij ADO hebben gespeeld spelen in principe zaterdag in het vrouwenelftal van Ter Leede. En een aantal trainingen van ADO en Ter Leede doen we ook met alle speelsters en trainers samen.

 
Soms word het vergeten, maar jouw speelsters zijn geen betaalde profs.
Dat is inderdaad zo. Ze hebben allemaal een volledig dagprogramma. De meesten wonen of werken hier ook niet om de hoek en na hun werk of studie moeten ze soms nog een uur reizen voor ze hier zijn. Ze ontvangen van ons een onkostenvergoeding. Vanuit de bond zijn er goede afspraken over wat voor vergoedingen we ze mogen geven, dat is allemaal heel goed georganiseerd.

Woensdag hebben jullie samen met Ter Leede een talentendag.
Die dag was in een mum van tijd volgeboekt, echt super! Op de Aftrap in het Zuiderpark mogen woensdag de meisje tot 15 jaar laten zien of en hoeveel talent ze hebben. Op 2 april houden we een talentendag voor de leeftijdsgroep 16 tot 21 jaar en ook daarvoor stromen de aanmeldingen binnen.

Dat zal jouw voetbalhart goed doen.
Zeker weten! Daaraan kun je zien dat het voetbal leeft onder meisjes. En hoe graag ze willen voetballen. Er moeten ook veel meer meisjes gaan voetballen. Ze kunnen veel meer dan ze denken, ze hoeven echt niet bang te zijn want het is een hele leuke sport ook voor meisjes.

Sarina Wiegman “Ik zit hier gigantisch goed op mijn plek”
Sarina Wiegman “Ik zit hier gigantisch goed op mijn plek”


Bij de thuiswedstrijden merken jullie ook dat men het vrouwenvoetbal leuk vindt, want jullie hebben het meeste publiek van alle clubs.
We mogen onze thuiswedstrijden van de club in het stadion spelen en dat is echt super en dat spreekt veel meer aan voor het publiek. Tegen AZ spelen we in het TATA stadion van Stormvogels en daar is het ook allemaal heel goed georganiseerd. Maar ons stadion ligt in een grote stad en mede daardoor trek je meer publiek, dat is gewoon een logisch gevolg van het feit dat je in een grote stad speelt. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee en ook voor de speelsters is dat veel leuker.

 
VVV en FC Zwolle komen volgend seizoen ook met damesteams.
Ja, dat is een goede ontwikkeling, dit jaar was Roda helaas afgevallen. Maar nu komen er weer twee teams bij. Hierdoor krijg je meer landelijke spreiding en meer aandacht en dat is wat we graag willen. Wereldwijd is vrouwenvoetbal de grootste vrouwensport. En we zijn nu bezig om dat in Nederland verder te professionaliseren.

In een aantal landen is er professioneel betaald vrouwenvoetbal, denk je dat Nederland daar ook aan toe is?
Ik denk het wel. Maar alleen moet je dan niet over hele grote bedragen praten denk ik. Wel dat je naar een vergoedingssysteem kan gaan zoals dat ook in het amateurvoetbal gehanteerd wordt en dan heb je sponsors nodig. Als je een basisvergoeding zou kunnen geven, dan zouden de speelsters iets minder kunnen gaan werken waardoor je vaker en rustiger met ze kunt gaan trainen waardoor je meer kwaliteit kunt leveren.

 Is er in de media genoeg aandacht voor het vrouwenvoetbal?
Ja hoor, ik denk het wel. Natuurlijk kan het altijd beter. Na het succesvolle EK was er een piek in de media, het is jammer dat we daar met z'n allen niet goed op hebben ingespeeld en gebruik van hebben gemaakt om het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten. Wij hebben hier af en toe een journalist van een krant over de vloer die een interview wil afnemen en dan staat er de volgende dag een halve pagina groot artikel over ons in de krant en nu komen jullie van ADOfans ook voor een interview. Die media aandacht groeit gewoon mee met de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.

 
Meer aandacht in de media zou meer sponsors kunnen opleveren.
Wat er nu niet is daar kun je niets mee doen, je moet werken met de middelen die je hebt. En dat doen wij dan ook. Soms kun je het ook anders oplossen. Zo bereidde ik zelf vorig jaar de videoanalyse voor, en ik kan je vertellen: dat is best intensief werk. Je moet dan de hele wedstrijd op video terugkijken, momenten uitzoeken die je wilt gaan bespreken met de staf of met een speelster. Dit jaar hebben we iemand gevonden die ons daarbij als vrijwilliger helpt. Dat scheelt mij zo'n hoop tijd en die kan ik nu aan de training en begeleiding van de speelsters besteden.

 
Met jouw diploma mag je ook een mannenelftal coachen. Lijkt je dat wat voor de toekomst?
Dat klopt, maar ik zit hier gigantisch goed op mijn plek. Dus ik houd me niet zo mee bezig met wat ik in de toekomst moet of wil gaan doen. Ik werk nu bij ADO Den Haag, dat wil ik ook heel graag, ik kom ook uit Den Haag en we hebben hier nu iets neer gezet wat we willen en we zien daar vooruitgang in. En in de Haagse regio valt nog heel veel winst te halen. En we hopen met de talentendagen het vrouwenvoetbal nog meer op de kaart te zetten. Zowel in Den Haag als ver daarbuiten, zodat nog meer meisjes gaan voetballen en er enthousiast voor worden en ADO Den Haag leren kennen.

 
Jullie staan nu op de tweede plaats van de competitie, als je nog een paar wedstrijden weet te winnen ligt het kampioenschap binnen handbereik...
Nee zo makkelijk is dat niet. In onze competitie kan iedereen van iedereen winnen, dat blijkt nu ook wel weer. Heerenveen begint ook punten te sprokkelen en Twente heeft het ook goed gedaan, maar laat nu weer punten liggen. Utrecht is de club die het nu echt heel zwaar heeft op dit moment. Maar alle ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Waar wij maandag een goede prestatie neer zetten, hoorde ik donderdag van de speelsters van Willem II dat zij maandag een off-day hadden en Heerenveen veel beter was en donderdag was Willem II veel beter dan ADO. Maar we hadden toch nog de kans gelijk te spelen. We hebben genoeg kansen gehad om een andere stand neer te zetten, maar zij waren veel beter. We gaan uiteraard wel iedere wedstrijd er vol voor en als we dan aan het eind van de rit kampioen zouden zijn dan is dat een hele mooie beloning voor een jaar hard werken. Ik zou dan ook zeggen kom 8 april allemaal kijken als we thuis tegen FC Twente spelen!