Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 05-01-1959 10:00:00

ADO greep kansen na rust om kwetsbaar VVV royaal te verslaan

Uit de Haagsche Courant van 5 januari 1959: Mick Clavan (3) en Carol Schuurmann (2) zorgden voor de Haagse doelpunten. Jarige Theo Timmermans kwam aan graag gegund doelpunt niet toe (ADO - VVV 5-1)

De oliebollen rondom de jaarwisseling zijn de ADO-spelers goed bekomen en bovendien was VVV zo niet zwak dan toch zeer slordig als tegenstander terwijl het geluk ook meer aan de kant van de Hagenaars vertoefde dan bij de geel-zwarte Limburgers Niettemin ben ik geneigd met David Westhoven mee te gaan die na afloop tegen me zei "We zijn er bovenop de inzinking is voorbij, het gaat de goeie kant op" Indien u daaronder verstaat dat ADO fraaier zou zijn gaan spelen dan tevoren, dan zat u er echter een tikje naast, want het mooie voetbal dat destijds bij ADO te zien was zoekt men nog steeds tevergeefs. Af en toe mag men een flits  ervan menen terug te zien méér dan een flits is het toch nooit. Maar wat Westhoven afgezien van de uitslag zo kon doen spreken moet gelegen hebben in de omstandigheid dat ADO rustiger evenwichtiger speelt dan weken geleden. Men kan nu een voorsprong verdedigen en men kan terugslaan als er een achterstand is opgelopen Zie maar de wedstrijden tegen Ajax.

Best voetbal was het overigens niet tegen VVV Op het zware, niet bepaald veerkrachtige veld, waar de bal rare dingen deed, speelden beide ploegen een onbevredigende eerste helft - vol slecht plaatsen vol doelloos zwoegen op het middenveld. Een lichtpuntje was de behendige goal die Clavan na een half uur tot stand bracht toen hij goed reageerde op een fraaie pass van Schuurman en van dichtbij keeper Cordang te glad af was Wel vlagde de grensrechter voor buitenspel van de Haagse linksbuiten maar de bal was via een tegenstander bij Clavan terechtgekomen (althans zo zagen wij het) en het buitenspel dus opgeheven.

Met na rust de lange en bonkige Teeuwen op de midvoorplaats wilde VVV kennelijk het risico aanvaarden om maar te kunnen "doordrukken" naar 1-1. Het pakte echter verkeerd uit voor de limtburger doordat al na 4 minuten de 2 op net bord kwam te staan Roel Timmer, die heel wat snelheid te kort kwam, plantte de bal goed voor het doel Cordang stompte het leer weg Clavan ving het op en schoot prompt met het rechterbeen kogelhard. laag en zuiver in de hoek 2-0.

Wild offensief

Een wild offensief van VVV door de goed spelende maar zich niet forcerende Klaassens dirigeerde dwong ADO wel even tot retireren, maar Van der Meer en vooral Piet Oostrum deden uitstekende dingen en verder dan een doelpunt van Schatorje na een tegen de lat belande kogel van Teeuwen (22ste minuut tweede helft) kwamen de gasten niet. Het zag er nog wel even
dreigend voor ADO uit maar de VVV-aanval profiteerde te weinig van de technische talenten van de Duitse rechtsbuiten Spikowski, die op zijn beurt weer voorzichtig was niet te veel duels met de harde Van Rosmalen aan te gaan.

Veel tijd kregen de gasten trouwens niet meer want door een buitenspelgoal van Schuurman die meters offside stond toen een (overigens fraaie) pass van Den Engelse in zijn richting vertrok was het 8 minuten na het VVV-doelpunt 3-1. VVV klapte nu in elkaar. Teeuwen ging ruw spelen liep tegen een officiele waarschuwing op en de overige VVV-aanvallers keken boos naar de grensrechter en naar de referee en hadden voornamelijk medelijden met zichzelf.

ADO begon intussen verdienstelijk te voetballen wat op dat moment gemakkelijk werd gemaakt door de afwezigheid van Teeuwen in de Venlose defensie waar Schuurman Lamberts veel de baas was. Theo Timmermans die zijn 33ste verjaardag Vierde had dat graag met een doelpunt opgevrolijkt maar hoe verdienstelijk hij ook speelde een goal zou hij niet maken Wel kwam ADO op 4-1 door Schuurman die uit een pass van Theo zacht maar zuiver inschoot en ten slotte voltooide Clavan zijn hattrick door een boogbal van Den Engelse in de touwen te lopen.