support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ZWO 22 17 2 3 53
2 HER 22 15 2 5 47
3 EIN 22 11 6 5 39
4 ALM 23 12 3 8 39
5 VVV 23 10 6 7 36
6 MVV 22 10 5 7 35
7 JAZ 23 10 5 8 35
8 RJC 23 10 4 9 34
9 WII 22 9 6 7 33
10 TEL 23 8 8 7 32
11 NAC 23 9 4 10 31
12 JPS 23 8 6 9 30
13 ADO 23 7 7 9 28
14 GRA 23 7 6 10 27
15 DOR 23 7 5 11 26
16 JAJ 22 5 9 8 24
17 DBO 23 7 2 14 23
18 HEL 23 6 4 13 22
19 TOP 23 6 3 14 21
20 JUT 23 4 5 14 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 03-02-1958 15:55:00

ADO klopte Feyenoord vanuit de verdediging met 0-1


Prachtig en fortuinlijk spelend ADO had aan Schuurmans doelpunt voldoende


De met vier extra treinen en ontelbare eigen vervoermiddelen massaal aangevoerde Hagenaars hebben in het met 45.000 koppen bezette  Feyenoordstadion een zowel angstige als blijde zondagmiddag doorgebracht Angstig - omdat Feyenoord steunend op beter ploegverband soepeler combineerde en voortdurend in de aanval was/ Blij - omdat desondanks ADO met 0-1 won, want terwijl de Rotterdammers de verbluffendste kansen misten groeide ADO naar een steeds betere vorm waren zijn weinige uitvallen wel zo gevaarlijk als de reeksen aanvallen van de Feyenoorders en hield de Haagse defensie - met een in zeer goede vorm gestoken Frans Kok aan het hoofd - prachtig stand Zodat uiteindelijk dat ene door Schuurman gescoorde doelpunt (kwartier na rust na een fraaie aanval over links door Clavan geïnspireerd en door Rijnvis verder behandeld voldoende was voor de beide punten.

Franje contra nuchterheid

Was die zege van ADO verdiend? Men kan er (desnoods urenlang over redekavelen Feyenoord had het beste veldspel de opbouw was beter verzorgd Rijvers maakte -zolang hij niet geblesseerd was- fraaie openingen Moulijn was soms ongrijpbaar en ondanks stug en goed verdedigen van ADO kwamen er uitstekende doelkansen voor de thuisclub. De meeste in de eerste helft toen Meyers en Meerman de bal op de lat deden belanden en een messcherpe voorzet van Moulijn eerst over Frans Kok heen suisde maar vervolgens in diens handen werd gekopt.

Een kogel van Kees Rijvers sloeg via de lat alweer, in het publiek na rust was dezelfde Rijvers en iets te nonchalant, toen hij na een verwarrende aanval over rechts volkomen vrij schuin naast het ADO doel kwam te staan maar de bal tegen de paal kanjerde.

Een deel van de Rotterdamse missers moest op rekening van het pechvogeltje worden geschoven maar toch lang niet alle. Rijvers had die tweede kans niet mogen missen Cor van der Gijp bedierf door eigen dralen menige fraaie scorings mogelijkheid. Meerman poogde ook enkele malen toen een harde wreef tegen de bal had moeten worden geplaatst, door ge-aaipoes het probleem op te lossen - om dan te merken, dat de ADO verdediging wel te passeren was, maar niet door gepeuter Niettemin indien men veldoverwicht in de score beloond wil zien had Feyenoord recht op een doelpunt en dusop een gelijk spel gehad.

Op weg naar herstel

Het was echter opvallend dat er in de uitvallen van ADO meer direct gevaar school dan in de talloze breedvoerig opgezette attaques van de thuisclub. Dat kwam niet door zwakte van de Rotterdamse verdediging want die was met Kerkum terug en Osterholt linksachter allesbehalve zwak. Maar ADO’s voorhoede speelde een tamelijk stuk beter dan de laatste tijd gebruikelijk was geworden en al lag de oorzaak voor de hand - Schuurman en Theo Timmermans terug - het deed de Haagse harten deugd te zien dat er weer verband in zat, dat er in vlot tempo gespeeld werd en dat een tegen NOAD uit vorm zijnde speler als Rijnvis, thans zijn bekende partijtje weer meeblies Al was het jammer dat hij in het laatste kwartier een paar aardige kansen miste Schuurman had het tegen v d Hoek c.s. heel moeilijk bereikte ook nog geen topvorm, maar scoorde een uitstekend doelpunt en moet met genoegen hebben gezien hoe naast hem Timmermans en Clavan van uitstekend schakelden en zo samen met de voortreffelijke Guus Haak en de enkele malen in benauwde situaties bekwaam redding brengende. Karel Jansen voor het hoog nodige tegenwicht op het middenveld zorgden.Dat was maar goed ook, want de zeer goed spelende en de rustig manoeuvrerende Steenbergen als bekwamen stuwers dirigeerde Feyenoord op de een haar bekende manier een het leek eerst slechts een kwestie van tijd, of de thuisclub zou ADO ook op net scorebord overtreffen. Steeds nadrukkelijker belegerde  Feyenoord het Haagse doel, waar Schoten van Meersmans, Meijers, Rijvers, en Cor van der Gijp langsheen vlogen. Halverwege die die eenzijdige eerste helft brak Rijvers snel door, maar een spectaculaire en riskante duik van Frans Kok bracht redding.
En even later zagen de Hagenaars met ingehouden adem hoe twee Feyenoorders op de Haagse portier aanstormden - waarbij het een wonder was, dat Kok uit de verwoede scrimmage, met de bal als triomfantelijk bezit te voorschijn kwam.

Twee ADO-goals geannuleerd

Bij al die Feyenoordmanoeuvres was het toch opmerkelijk dat in de ADO-uitvallen vaak veel gevaar voor de thuisclub school doordat ze hoe langer de match duurde directer dan Fejjenoords in schoonheid stervende virtuositeit Zo werd een doelpunt van Theo Timmermans weliswaar terecht wegens buitenspel door de voortreffelijk leidende scheidsrechter Martens geschrapt en moest mj ook een doelpunt van Schuurman - diep in de 2e helft - doorstrepen. Maar alleen al hieruit bleek reeds dat ADO’s stootkracht meer betekende dan de aanvalszee van haar tegenstanders

1958 Feyenoord ADO het doelpunt  0-1

In de 2e helft toen het voordien zeer hoge tempo in dalende lijn ging bleek dat nog duidelijker dan er vóór Rechtsback Kerkum moest toen al spoedig zijn doelman Van Pelt bijspringen om een laag schot van Theo Timmermans buiten de palen te houden en bij een verre fraaie kopbal van Vreken schoot de lat de thuisclub te hulp. Nadat Schuurman ADO de leiding had gegeven werd de strijd een aardig stukje harder maar tot excessen kwam het niet.

Feijenoord perste er nog een wanhopig slotoffensief uit en toen Jans uit een verwoede scrimmage hinkend te voorschijn kwam werd het nog extra benauwd voor ADO dat vele hoekschoppen moest toestaan. Ook Hans van der Hoek kwam naar voren om een volledig ingesloten ADO alsnog een remise af te dwingen maar de bekwame verdedigers Kok voorop bleven op de been tot en met de 90ste minuut