support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-03-2001 21:00:00

ISRAEL EN SCHOENMAKER MOETEN CLUB WEER AANZIEN GEVEN



 


IJzeren Rinus naar ADO Den Haag

door René Dons

Den Haag - Rinus Israel en Lex Schoenmaker moeten de sportieve successen terugbrengen in het Zuiderpark. ADO Den Haag heeft dit tweetal, dat nu nog werkzaam is in Abu Dhabi bij respectievelijk Al Whada en Al Jazira, voor twee seizoenen gecontracteerd.


Rinus Israel is de nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag. (foto Jacques Zorgman)

Israel en Schoenmaker hebben als speler en als trainer beiden een rijke staat van dienst. Bij Feyenoord vormden ze al eens een duo in het seizoen 1987/1988, toen zonder succes overigens want de Rotterdamse club kwalificeerde zich niet eens voor Europees voetbal.
ADO Den Haag heeft de besprekingen met Israel en Schoenmaker gisteren afgerond. Saillant is dat Schoenmaker vier weken geleden nog in beeld was om per direct als hoofdtrainer naar het Zuiderpark te komen. Die overgang ging toen niet door, omdat Schoenmaker zijn contract bij Al Jazira wilde uitdienen en dat loopt tot eind juni. De Hagenaar, die FC Den Haag ook al in 1994/1995 als trainer onder zijn hoede had, wordt nu de assistent van Rinus Israel.
"Zo scherp moet je die verdeling niet zien", aldus een zeer opgeluchte Lex Schoenmaker vanuit Abu Dhabi. "Rinus Israel en ik gaan het gewoon samen doen. Wij worden volgend seizoen met zijn tweeën verantwoordelijk voor het eerste elftal van ADO Den Haag. We zullen een verdeling moeten maken in de werkzaamheden. Ik ken Rinus natuurlijk al heel lang. Ik heb nog met hem bij Feyenoord gevoetbald. Bij dezelfde club ben ik zijn assistent geweest. En het afgelopen jaar in Abu Dhabi ben ik vaak met hem opgetrokken. Hij vroeg mij ook eergisteren of ik met hem mee wilde naar een Nederlandse club. Voordat hij ADO Den Haag noemde, had ik al ja gezegd".
Voor Rinus Israel, die een paar weken geleden kampioen werd met Al Whada, is ADO Den Haag een onbeschreven blad. De oud-Feyenoorder, die in 1970 als aanvoerder van het legendarische elftal als eerste de Europa Cup I mocht vastpakken, is al jaren niet meer bij een Nederlandse club werkzaam. De pas 59 jaar geworden Israel was trainer van PEC Zwolle, FC Den Bosch, Feyenoord, PAOK, Saloniki, BVV Den Bosch, Dinamo Boekarest, het Nederlands elftal onder de 21 jaar, het nationale team van Ghana en Al Jazira, waar Lex Schoenmaker dit seizoen trainer is. Als clubcoach was Israel voor het laatst in Nederland actief bij BVV Den Bosch in 1991. Als speler had Israel de bijnaam IJzeren Rinus. Samen met Theo Laseroms werd hij in het hart van de Rotterdamse verdediging door veel aanvallers gevreesd. Israel speelde 47 interlands. Op het WK'74 viel hij drie keer in. De nieuwe trainer vindt het een hele uitdaging om ADO Den Haag er sportief weer bovenop te helpen. "Ik vind het fijn dat ik weer bij een Nederlandse club aan de slag kan, want dat spreekt toch meer aan dan een club in de Emiraten. Van ADO Den Haag weet ik natuurlijk weinig tot niks. Ik heb de laatste jaren in Ghana en op de Emiraten gezeten. Ik weet wel dat de club momenteel niet al te hoog staat in de eerste divisie. Maar er zullen wel wat spelers bijkomen. Daarvoor heeft de club een aantal goede adviseurs. Dus ik heb er wel vertrouwen in dat dit goed komt. Bovendien doe ik het samen met Lex Schoenmaker, die wel bekend is met de club en de stad. Dat is een groot voordeel. Het is jammer dat ik ADO Den Haag de komende weken niet kan bekijken. We zijn hier net aan een bekercompetitie begonnen, dus ik verwacht dat ik pas begin juni weer terug ben in Nederland".
Israel, die net als Schoenmaker ook bij zijn club in Abu Dhabi kon bijtekenen, moet de sjeik van Al Whada nog inlichten.

Schrik

"Ik heb gisteravond een functionaris van de club gebeld, want je kan niet rechtstreeks met de sjeik in contact treden, maar de betreffende functionaris gooide van schrik direct de hoorn op de haak. Dus dat kan nog wat worden. Maar ik heb de tweejarige overeenkomst met ADO Den Haag getekend. Vanaf 1 juli ben ik trainer in het Zuiderpark". Lex Schoenmaker toonde zich verheugd dat hij weer terug kan naar zijn oude club. "De president van Al Jazira toonde zich teleurgesteld toen hij hoorde dat ik binnenkort vertrek. Hij wil er zondag nog over praten. Maar mijn besluit staat vast: ik ga terug naar Den Haag en ADO Den Haag. Mijn stad en mijn voetbalclub. Het is geen pretje om in je eentje in Abu Dhabi te zitten. Ik heb er heel veel zin in om er bij ADO Den Haag wat van te maken. Denk erom dat de komst van Israel en Schoenmaker in Den Haag een grote impact zal hebben".

Langenbach: Ideale combinatie

Den Haag - Robert Langenbach, algemeen directeur van ADO Den Haag, verwacht volgend seizoen veel van de samenwerking tussen Rinus Israel en Lex Schoenmaker. Samen zullen zij de taken van interim-trainer Piet de Zoete, die kortgeleden in de plaats van Stanley Brard kwam, overnemen. Over de toekomst van de huidige assistent-trainer Anton Joore is nog niets bekend. Met hem is ADO Den Haag nog in gesprek.
Frans de Kat is volgend seizoen alleen nog hoofd opleidingen. Stanley Brard is nu al als technisch directeur verantwoordelijk voor onder meer de opleiding en de scouting. "Ik verwacht dat Rinus Israel en Lex Schoenmaker elkaar goed zullen aanvullen. Ze vormen een ideale combinatie", vindt Langenbach.

Sympathie

"Israel was vroeger als voetballer een grote persoonlijkheid en dat is hij nu nog als trainer. Hij heeft karakter en een goede uitstraling. Lex Schoenmaker ademt meer sympathie uit, is heel bekend in deze regio en bij onze club. Die kwaliteiten moeten een goed duo opleveren, want zonder nu direct te roepen dat we bij de eerste zes willen eindigen, gaan we er wel vanuit dat het volgend seizoen beter zal gaan dan de huidige voetbaljaargang".
ADO Den Haag zal zich volgens Langenbach de komende maanden versterken. '"Stanley Brard is daar nu al druk mee bezig. We hebben vijf spelerscontracten niet verlengd. Enkele jongens verkeren nog in het ongewisse over hun toekomst. Dus de komende weken zullen we ook hun zekerheid geven. Dan weten we ook hoeveel en welke spelers we voor volgend seizoen moeten halen. De begroting gaat dan omhoog naar circa acht miljoen. We hebben ook wel de middelen om het een en ander te doen".

Atteveld: Benoeming bijzonder verrassend

Den Haag - Raymond Atteveld, de routinier onder de spelers van ADO Den Haag, had niet direct rekening gehouden met de komst van Rinus Israel. "Het is heel verrassend dat Rinus Israel trainer wordt. Ik dacht eerlijk gezegd dat hij zijn contract in Abu Dhabi al had verlengd. Ik heb de afgelopen dagen de trainerslijst nog eens doorgekeken en het leek mij voor ADO Den Haag niet gemakkelijk om een goede opvolger voor Brard/De Zoete te vinden. Met Israel heeft de club wel een bekende naam aangetrokken. Dat kunnen we wel gebruiken. Dat geldt ook voor de komst van Schoenmaker, een Haagse trainer, die de club goed kent. Als trainer ken ik hem niet. Dat moeten we nog even afwachten".