support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HER 37 26 4 7 82
2 ZWO 37 26 4 7 82
3 WII 37 19 10 8 67
4 ALM 37 20 7 10 67
5 MVV 37 18 5 14 59
6 NAC 37 18 5 14 59
7 VVV 37 16 9 12 57
8 EIN 37 16 9 12 57
9 JAZ 37 14 9 14 51
10 TEL 37 13 11 13 50
11 GRA 37 14 7 16 49
12 ADO 37 12 12 13 48
13 JAJ 37 12 10 15 46
14 JPS 37 12 8 17 44
15 HEL 37 11 10 16 43
16 RJC 37 12 6 19 42
17 TOP 37 10 6 21 36
18 DBO 37 10 5 22 35
19 DOR 37 9 7 21 34
20 JUT 37 7 6 24 27
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 09-01-2010 15:05:00

Interview met Mark van der Kallen: 'Dit project zal slagen'


Mark van der Kallen gaat de strijd aan bij ADO Den Haag.


Begin 2008 redde Mark van der Kallen ADO Den haag van de ondergang. Na een jaar van saneren en opbouwen werd de club vorige maand met een aantal tegenvallers geconfronteerd. Ondanks sportieve ellende en het ontslag van technisch directeur André Wetzel is Van der Kallen na twee jaar nog even strijdlustig.

 door Dennis Jansen

 Mark van der Kallen (49) kreeg twee jaar geleden een smsje van een commissaris van ADO: "We zoeken een cowboy die snel kan schakelen', zijn antwoord: Ik zadel nu mijn paard en kom eraan', Het gevolg is bekend. Van der kallen stapte op, reed in galop naar ADO Den Haag en redde de voetbalclub van het faillissement.

 De cowboy kwam de laatste maanden bijna letterlijk in het Wilde Westen terecht...
Van der Kallen: "Het is in de publiciteit nogal onrustig geweest. En daar zag het in het begin van het seizoen niet naar uit. Sportief zit het nu tegen. Twaalfde worden is wel erg ambitieus. In financieel opzicht moeten we nu pas op de plaats maken, want de besluiten van vandaag bepalen de kosten voro het volgende weizoen. Al zullen we er alles aan doem om te kijken wat in de winterstop nog mogelijk is."

 Technisch directeur André Wetzel werd op staande voet ontslagen.
"Maar ADO gaat gewoon verder, hoor. Ook zonder André Wetzel gaan we stappen maken."

 U zei niet zo lang geleden: "Je moet mensen behandelen met respect. Dat is ook de reden dat we per se André Wetzel wilden hebben. Hij is beschaafd, beschikt over een sterke communicatie, heeft een maatschappelijke rol naar de stad, hij bouwt aan het imago van ADO. Hij is elke week op tv. André heeft de lead, is de almighty'.
"Nou almighty heeft Voetbal International er van gemaakt. maar met de rest zat het lange tijd goed. Op het gebied van imagoverbetering heeft hij club zeker vooruitgeholpen. Maar hij heeft dat zeker niet in zijn eentje gedaan. Laten we de fans niet vergeten. Zij waren en zijn het vooral die keihard aan het imago werken."

 André Wetzel begon vorig seizoen als trainer die ook de technische zaken deed. Vier duels voor eht einde zette hij Raymond Atteveld voor de groep. Dit seizoen was hij dus alleen maar technisch directeur.
"Ogenschijnlijk verliep dat positief. Ik denk dat de functie van technisch directeur hem enorm tegengevallen is. Zijn hart ligt denk ik op het veld. Maar laten we niet vergeten dat we op zijn advies zonder technisch directeur zijn begonnen vorig seizoen. Hij heeft die functie zelf gekozen, omdat het hem allemaal te druk werd. Het viel niet meer te combineren. Hard werken? Nou, dat is een relatief begrip hoor. Net wat je gewend bent. Ik denk niet dat een club als ADO twee van die zware posten moet heben van én een trainer én een technisch directeur."

 Wetzel werd ontslagen omdat hij de club in diskrediet zou hebben gebracht met een interview. Hij stelde zich overruled te voelen door de raad van commissarissen.
"De RvC heeft zich nooit inhoudelijk op zijn terrein beggeven. Maar mag niemand van de RVC dan vragen stellen? Daar zijn de commissarissen voor. Zij zijn niet alleen supporters, maar zitten in de rol kritisch toezicht te houden op het beleid, advies te geven en eventueel in te grijpen als dat in het clubbelang nodig is."

 De supporters zouden te veel invloed heben.
"Kul! Dat is geen argument en zal het nooit worden. De club leeft bij de betrokkenheid van de supporters. En die zijn echt zo dom niet."

 U hebt altijd gezegd dat een vloetbalclub leiden hetzelfde is als een bedrijf leiden. Vindt u dat, na twee jaar, nog steeds?
"Ja, al zijn er verschillen. In een bedrifj krijg je meer tijd om het beleid uit te voeren. En dan heb je de rol van de media. Daar heb ik aan moeten wennen. De laatste tijd stond er weer in e krant dat ik drie miljoen euro moest overmaken naar de club. Zeggen mijn kinderen: waarom krijg ik maar tien euro zakgeld?"

 Maar de drie miljoen die u aan ADO moet betalen, horen toch bij de afspraak die gemaakt is met de gemeente en de club als onderdeel van het reddingsplan?
"Dat weet ik, maar dat gaat toch niemand wat aan? Er gaan zo veel verhalen. Zo hoor ik weer dat ik me zou verrijken aan reclamemasten. Nonsens! Dat doet pas pijn. Bij de bouw van het stadion was er ooit het plan reclamemasten toe te staan om geld mee te generen voor de club. Toen ADO bijna failliet was en niemand het over die masten had, heb ik geholpen door de mogelijke vergunning voor de bouw te kopen. ADO had toen en u het geld niet en kon het risico niet nemen voor deze forse investering, die terugbetaald moeten worden door adverteerders te vinden. Nu ben ik bezig om te kijken hoe we die opbrengsten toch weer naar ADO zouden kunnen laten vloeien. Want dat het ADO goed gaat is juist ook mijn belang. Laat niemand de suggestie wekken dat ik me zou verrijken aan ADO."

 Hoge bomen vangen veel wind. U bent de topman van ADO Den Haag.
Zo word ik in de media omschreven. En als clubeigenaar. Nou , dat ben ik niet, geen van beiden. Ik heb de club financieel in in het proces van de sanering geholpen. Daardoor is ADO nu schuldenvrij, in plaats van een schuld van meer dan vijftien miljoen. het is juist geen andere juridische situatie dan voor mijn tijd. De aandelen zitten in een stichting. Ik ben daar de enige bestuurder van. Zo werkt FC Twente, zo werkt Heerenveen. Daar hoor je toch ook niemand over clubeigenaars of topmannen? Overigens heb ik in een andere definitie van topman. Een topman is de man die van het bedrijf dagelijks leidt, zich bemoeit met alles, er kort op zit en dus alle tijd heeft het beleid te bepalen en uit te voeren.

 Dat doet u bij ADO Den Haag niet?
Ik heb een eigen bedrijf (Thieme Media Groep) dat gerund moet worden. Dat probeer ik zo goed mogelijk te leiden en uiteindeljk heeft ADO daar ook profijt van. Bij ADO ben ik één van de commissarissen. We hebben een directie die het beleid uitvoert."

 Maar niets bij ADO wordt toch besloten zonder goedkeuring van de raad van commissarissen?
"Klopt, maar dan ben ik er maar één van. Ik ben geen voorstander van een club in private handen. Een voetbalclub moet van ons  allen zijn. De volgende stap bij ADO Den haag moet zijn dat meerdere partijen erin stappen, dat is mijn tekst en wens van het begin af geweest. Veel geld is uitgegeven voor de sanering van de club."

 U bent het nog niet beu?
"Zeker niet. Dit project zal slagen."

 

met dank aan humteps  voor het overtikken