support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HER 37 26 4 7 82
2 ZWO 37 26 4 7 82
3 WII 37 19 10 8 67
4 ALM 37 20 7 10 67
5 MVV 37 18 5 14 59
6 NAC 37 18 5 14 59
7 VVV 37 16 9 12 57
8 EIN 37 16 9 12 57
9 JAZ 37 14 9 14 51
10 TEL 37 13 11 13 50
11 GRA 37 14 7 16 49
12 ADO 37 12 12 13 48
13 JAJ 37 12 10 15 46
14 JPS 37 12 8 17 44
15 HEL 37 11 10 16 43
16 RJC 37 12 6 19 42
17 TOP 37 10 6 21 36
18 DBO 37 10 5 22 35
19 DOR 37 9 7 21 34
20 JUT 37 7 6 24 27
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
volkskrant.nl

Datum plaatsing: 28-12-2009 14:25:00

Het hele interview: 'Wetzel heeft gelogen en gekozen voor een ramkoers'


De voorzitter van de raad van commissarissen van ADO Den Haag legt uit waarom de directeur voetbalzaken werd onslagen.


Van onze verslaggever Robert Misset

 Henk Jagersma, voorzitter van de raad van commissarissen van ADO Den Haag, constateert dat de vorige week ontslagen André Wetzel met zijn interview in de Volkskrant een breuk heeft willen forceren. "Het lijkt een bewuste poging om onder zijn contract uit te komen. Ik vermoed dat André zijn eigen agenda heeft. Misschien heeft hij al een andere aanbieding , ik weet het niet."

 Wetzel zei dat hem als directeur voetbalzaken bij ADO de regie was ontnomen. Hij wensde geen marionet te zijn van Commissarissen 'zonder verstand van voetbal'. Hij zei ook dat de weer in genade aangenomen Ricky van den Berg "onder druk van buitenaf was opgesteld." Jagersma (52) schetst juist het beeld van een solistisch opererende dierecteur, die de signalen vanuit de raad van commissarissen opzichtig negeerde.

 Zo werd aanvaller Van den Bergh na drie rode kaarten tot onvrede van de raad door Wetzel en trainer Raymond Atteveld tijdelijk buiten de selectie gezet. "Wij hebben Wetzel diverse keren verzocht om de breuk te lijmen', zegt Jagersma. 'Na het besluit om Van den Bergh naar het tweede elftal te sturen, hebben wij in de vergadering van de raad een dringend beroep gedaan op Wetzel. Ik zei: André, neem initiatief, want ik voorzie een clash. Dat heeft hij niet gedaan. Een week later heb ik hem verzocht er nog eens over te praten. Hij stuurde me een mail zonder perspectief.

 Die avond voerde de directie overleg met de supportersvereniging. De raad van commissarissen wist dat de emoties hoog zouden oplopen. We vroegen ons af met welk spierballengevecht we bezig waren. Welk doel diende dit? Het leiddde tot onrust, bij de supporters en bij de spelers. Er was een machtstrijd aan het ontstaan waaraan de raad geen behoefte had. "Toen heb ik trainer Atteveld gebeld en het verzoek van de raad aan Wetzel nog eens voorgelegd. Ik voegde eraan toe: het is jouw beslissing. Als Wetzel dat een ondermijning van zijn beleid vindt, is hij alleen met zichzelf bezig.

 Volgens Wetzel hadden Atteveld en van den Bergh geen behoefte aan een gesprek. De verzoening werd afgedwongen.

Jagersma: "Mijn antwoord is: André denk eens even na. Je had vier weken de tijd om die verzoening te organiseren, je kreeg niets voor elkaar. Een simpel telefoontje van mij naar Atteveld en een even simpel telefoontje van Atteveld naar Van den Bergh was voldoende om het conflict op te lossen. "Dan kies ik liever voor die variant dan voor de strategie van Wetzel, die dagelijks onrust veroorzakende uitspraken in de media opleverden. Als Wetzel constateert dat de raad door zijn beleid is gefietst, diskwalificeert hij zichzelf. 'Waarom kon hij niet niet oplossen? Later zei hij tegen de raad dat hij boos was en de kwestie wilde laten rusten tot de Kerst. Daar dachten wij anders over. Als je een speler met een fors salaris op de tribunes zet, doe je aan kapitaalvernietiging. Dat kon ADO zich niet permitteren. Wij moeten elke euro efficiënt benutten.'

 Wetzel heeft dus gelijk als hij zegt dan Van den Bergh onder druk van buitenaf is opgesteld. Daarmee stond zijn geloofwaardigheid en die van de trainer te discussie.

"Ik begrijp dergelijke uitspraken niet. Als Atteveld had gezegd: ik wil Van den Bergh niet in de selectie, was het over en uit geweest. Ik wilde slechts een impasse doorbreken. De zaak escaleerde en dat was schadelijk voor ADO.'

Van den Bergh zou zich met zijn gedrag ook bij teamgenoten onmogelijk hebben gemaakt.

 "Ik heb Atteveld gevraagd of er een probleem was tussen VAn den Bergh en de selectie. Hij zei van niet. Wetzel mag constateren dat ik de trainer heb gebeld, maar pas nadat hij een dringende opdracht van de raad niet had uitgevoerd. Wij vroegen Wetzel een brug te bouwen, maar hij maakte de kloof juist groter."

 Wetzel voelde zich beperkt in zijn bevoegdheden toen u namens de kraad verklaarde dat ADO zich tijdelijk uit de spelersmarkt zou terugtrekken.

"Het is onzin dat Wetzel maximale bevoegdheden in zijn contract had staan. Hij kreeg wel alle vrijheid binnen onze financiële marges om zijn selectie samen te stellen. Maar hij moest alle besluiten voorleggen aan de algemeen directeur en de raad van commissarissen. André interpreteert het nu alsof hij de koning was, maar dan heeft hij het contract verkeerd gelezen. We voorzagen dat de economische crisis ook ADO zou raken. We beseffen dat we een risico lopen door met het aantrekken van spelers te wachten tot april. Maar het is een nog veel groter risico nu alle spelers vast te leggen en volgend jaar te concluderen dat we miljoenen tekortkomen. Dan zegt André: ik ben niet van de inkomsten, ik ben alleen van de uitgaven. Zo werkt het niet. Wetzel kreeg ook niet op het laatste moment te h oren dat we de onderhandelingen met Verhoek moesten afbreken. Talenten als Vicento en Toornstra zijn wel vastgelegd. Met de duurdere investeringen wilden we even wachten. André heeft voldoende opleiding gehad om ons dilemma te begrijpen. Als hij niet bij elke vergadering heeft zitten slapen, had hij keer op keer gehoord of in de notulen kunnen lezen dat we goed mosten oppassen.'

 Waarom mocht Wetzel zijn ongenoegen niet uiten?

'We hadden André half december opgedragen uit de media te blijven. Tegenover anderen verklaarde hij slechts te zullen praten over de maatschappelijke activiteiten van ADO. We hebben hem nog gewaarschuwd het niet te doen. Hij heeft dus gelogen en gekozen voor een ramkoers. Als je doelbewust mensen beschadigt, is het in elk bedrijf einde oefening. We hebben André meteen geschorst en hem uitgenodigd voor een gesprek. Hij was niet boos of emotioneel, voelde ook niet de behoefte om zijn excuses aan te bieden. Dan weet je meestal genoeg. Hij speelde een spel."

 Eigenaar Van der Kallen sloot al uit dat Aad de Mos de opvolger wordt van Wetzel.

"Het is prettig dat gekwalificeerde mensen bij ADO willen werken. Maar we gaan eerst eens een profielschets opstellen en kijken of we voldoende geld hebben voor een nieuwe directeur. Als we moeten keizen tussen een technische man of het versterken van de selectie kiezen we toch voor het laatste."

gerelateerde artikelen:
"De directeur is de regie kwijt"
Technisch directeur André Wetzel op staande voet ontslagen