support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 16 9 2 5 29
6 CAM 17 8 4 5 28
7 DOR 16 6 8 2 26
8 NAC 16 7 4 5 25
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JPS 16 5 2 9 17
16 JUT 16 4 5 7 17
17 JAJ 17 4 5 8 17
18 TEL 16 4 1 11 13
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 17-12-2009 22:45:00

Sportieve tegenslag, wrijving in de top en weer geldzorgen


Crisis bij ADO Den Haag. De resultaten zijn slecht, in de top is wrijving en de financiële situatie van de club baart grote zorgen.


Wesley Verhoek is het eerste slachtoffer van de geldproblemen. de speler was bijna rond over contractverlenging, maar zit nu in de wachtkamer.

DENNIS JANSEN

De onrust bij ADO Den Haag zwelt aan. In sportief opzicht is de club weggezakt naar de kelder van de eredivisie, in de top is wrijving en nu kampt de Haagse voetbalclub ook nog met nieuwe financiële zorgen. Technisch directeur André Wetzel beraadt zich op zijn positie na een dreigend conflict met de raad van commissarissen.

Wetzel keek vorige week verbaasd op toen trainer Raymond Atteveld en spits Ricky van den Bergh plotseling hun geschil hadden bijgelegd. De speler was begin november veroordeeld tot het meetrainen en -spelen met het tweede elftal, vanwege wangedrag. Tussen Wetzel, directeur Vierling, Van den Bergh en diens zaakwaarnemer werd een afkoelingsperiode tot kerst afgesproken.

De fans en ook de raad van commissarissen zagen het troetelkind van het fantieke supportersvak Midden-Noord liever eerder bij de A-selectie terug. André Wetzel ondernam vervolgens pogingen om speler en coach eerder bijeen te brengen voor een verzoeningsgesprek. Zowel Atteveld als Van den Bergh voelde daar aanvankelijk niets voor, waarna de raad van commissarissen de druk op Atteveld opvoerde. De coach pakte uiteindelijk alsnog de telefoon om het conflict uit de wereld te helpen.

Wetzel is nu woedend over de ‘bemoeienis’ van de raad van commissarissen. Atteveld zou voor het blok gezet zijn, Wetzel voelt zich ‘overruled’ en in zijn hemd gezet.

Overigens lichtte Atteveld zijn technisch directeur ook pas in nadat de afspraak met Van den Bergh al was gemaakt. De beslissing om een afkoelingsperiode in te lassen was niet de zijne geweest, aldus Atteveld. De trainer ging met Van den Bergh om de tafel en praatte het conflict uit, in het bijzijn van Danny Buijs die zijn ploeggenoot graag zag terugkeren. Zodoende sloot Van den Bergh weer aan bij de A-selectie en stond hij afgelopen zondag zelfs in de basis tegen Heracles Almelo. ,,Dan moet je het lef hebben om hem meteen op te stellen ook,” vond Atteveld.

De bemoeienis van de raad van commissarissen is niet nieuw. Bij de aanstelling van die nieuwe groep werd meteen afgesproken dat de commissarissen zich nadrukkelijker met de organisatie zouden bezighouden, met ieder een eigen pakket. De raad zou niet alleen maandelijks bijeenkomen om met een dikke sigaar in de mondhoek de cijfers te bekijken, de commissarissen werden in feite het bestuur van ADO Den Haag.

Zij gaven Wetzel afgelopen maandag opdracht alle spelersonderhandelingen stop te zetten, omdat ADO’s financiële situatie minder rooskleurig bleek dan gedacht. Jens Toornstra is nog net vastgelegd (tot medio 2012), maar verlenging van het contract van Wesley Verhoek, met wie ADO Den Haag bijna rond was, zit er nu voorlopig niet in.

De onrust bij zowel de A-selectie als de beloften is groot. Veel spelerscontracten lopen af na dit seizoen, niet alleen van routiniers (Bosschaart, Cornelisse, Knopper, Ditewig), ook van talentvolle jeugdspelers als Roderick Gielisse, Serhat Koksal, Santy Hulst en Lorenzo Piqué. ,,Grote angst dat goede spelers straks weg zijn, hebben we niet. We weten dat we een risico nemen, maar we zien meer kansen dan risico’s,” zegt Henk Jagersma, voorzitter van de raad van commissarissen. ADO Den Haag, zegt hij, wil de financiële ellende juist voorkomen. ,,Een aantal clubs heeft problemen, sommige zullen zelfs verdwijnen. De druk op de salarissen zal groter worden. Ik denk dat de markt voor werkgevers over een paar maanden veel gunstiger zal zijn en daar willen we op inspelen. De keuze en marges zullen groter zijn als we nog een half jaartje wachten.”

Door de hoge kosten (spelers) kwam de Haagse club vorig seizoen 3,2 miljoen euro tekort. ADO Den Haag trok deze zomer alleen Barry Ditewig en Ricky van den Bergh aan. Zij kwamen transfervrij, maar kosten uiteraard wel salaris. De kosten zijn in vergelijking met vorig seizoen ongeveer gelijk gebleven, terwijl de inkomsten (sponsors, businessseats, skyboxen) groeiden. Het tekort, zo laat de club weten, is nu minder dan drie miljoen euro.

ADO is achter de schermen volop bezig met bezuinigingsplannen om de tekorten weg te werken. Onderdeel daarvan is de maatregel om aflopende contracten voorlopig niet te verlengen en onderhandeling over nieuwe verbintenissen onmiddellijk te staken.