support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 EXC 6 4 1 1 13
2 AZJ 5 4 0 1 12
3 ADO 6 3 1 2 10
4 TOP 6 3 1 2 10
5 VVV 6 3 1 2 10
6 GRA 5 3 0 2 9
7 MVV 6 3 0 3 9
8 VOL 5 2 2 1 8
9 UTJ 5 2 2 1 8
10 ALM 6 2 2 2 8
11 RJC 5 2 1 2 7
12 PSJ 5 2 1 2 7
13 EIN 5 2 1 2 7
14 EMM 6 2 1 3 7
15 NAC 5 1 3 1 6
16 HEL 5 2 0 3 6
17 DBO 6 2 0 4 6
18 DOR 6 1 2 3 5
19 JAJ 5 1 0 4 3
20 TEL 6 0 3 3 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Algemeen Dagblad (oud)

Datum plaatsing: 23-11-1964 20:50:00

Slecht voetbal op Spangen


Op het gladde veld van Spangen heeft Sparta tegen ADO gistermiddag een moeizaam bevochten overwinning van 1—0 behaald. Eén minuut na rust gleed de Rotterdamse rechtsbuiten Bouman door de Haagse defensie; zijn harde schot trof via de handen van de lange doelman Van Vianen doel.


Ronduit slecht
Bouman, die tot dat moment, evenals trouwens zijn ploeggenoten, zeer weinig had laten zien, werd na deze daad door zijn medestrijders zowat onder de voet gelopen. Sparta was hem dankbaar en terecht. De Rotterdamse formatie speelde ronduit slecht en daar ADO op „Het Kasteel’’ evenmin tot imponerend voetbal kon komen, zagen zeventienduizend toeschouwers een ontmoeting, die het predikaat „eredivisie” nauwelijks kon dragen. Scheidsrechter Van Leeuwen daarentegen, zal zich dit treffen nog lang blijven herinneren. Twintig minuten na de hervatting verstapte de Enschedeër zich. Hij greep naar zijn rechterbeen en twee minuten later onderbrak hij het treffen. Van Leeuwen riep zijn grensrechters bij zich en deelde hun mede, dat hij niet meer zo best kon lopen en verzocht hun dubbel zo goed op te letten. De aanvoerders van Sparta en ADO, respectievelijk Verhoeven en Villierius, werden eveneens op de hoogte gebracht van de blessure en daarna kon de strijd worden hervat.

 

Scheidsrechter Van Leeuwen geblesseerd naar de kleedkamer
Drie minuten later staakte Van Leeuwen de ontmoeting opnieuw. Een gescheurde spier in zijn rechterkuit verhinderde hem de arbitrage voort te zetten. Terwijl de spelers van ADO de kleedkamer opzochten omdat de temperatuur binnen aangenamer was dan buiten, plaatste de secretaris van Sparta, de heer Kleingeld, zich achter de microfoon: „Is er een scheidsrechter op de tribune aanwezig, die bevoegd is om wedstrijden in het betaalde voetbal te leiden”, klonk het door de luidsprekers. Reacties bleven achterwege grensrechter Beek nam na overleg de taak over van Van Leeuwen en de heer Van der VList uit het publiek bleek bereid langs de lijn de heer Beek te assisteren. Na een minuut of acht betrad ADO weer het veld en konden de laatste twintig minuten worden uitgespeeld. De heer Beek. floot, alsof hij elke zondag een eredivisiewedstrijd leidt, maar Sparta en ADO bleven slecht voetballen.Initatief
ADO, dat allerminst een benijdenswaardige positie op de ranglijst inneemt, trachtte in de beginperiode het initiatief naar zich toe te trekken. Dat lukte vrij aardig, aangezien de Rotterdammers niet in staat bleken een behoorlijke pass af te geven. Een ziedend schot van linksbuiten . Aarts vloog net naast het doel van Doesburg, een combinatie tussen rechtsbinnen De Zoete en de stevige middenvoor Maassen kon stopper Laseroms ternauwernood afbreken. Sparta, dat het zonder De Groot en Eykenbroek moest stellen, liep gedurende die eerste minuten naar zijn vorm te zoeken. Rechtsbinnen De Vries en aanvalsleider Van Miert brachten de bal bij Bouman, die in vrije positie het vijandelijke doel twintig meter te hoog zocht. De beweeglijke Aarts gaf in de 22-ste minuut een voorzet naar rechtsbuiten Heijnen, die de bal ineens op de wreef nam. Doesburg verbleekte, het projectiel zwiepte net langs de verkeerde kant van de paal....

 

Geen stootkracht
ADO kon echter niet doordrukken. Zijn voorhoede, evenals die van Sparta zonder stootkracht, werd hoe langer hoe minder en langzaamaan kregen de Rotterdammers de gelegenheid hun eigen aanval vaker te lanceren. Dat lanceren ging nogal gebrekkig in zijn werk. De gerichte pass behoorde tot de zeldzaamheden en als die dan eens van de voeten kwam, dan stonden verdedigers als Villerius en Van der Lee op hun post. Linkshalf Verhoeven, die zijn ploeggenoot Ter Horst wegens onsportief gedrag tot de orde had moeten roepen, probeerde het eens alleen zijn kogel miste precisie. Twee minuten voor rust loste de Haagse middenvoor Maassen een keihard schot, dat door Doesburg tot hoekschop werd gedoken.


Geblesseerd
Diezelfde Doesburg zou na de hervatting niet meer terugkomen. Een spierblessure had hem uitgeschakeld en Den Hertog nam zijn plaats over. Sparta sloeg snel toe; Bouman kreeg een kans en even later lag de bal achter een onthutste Van Vianen: 1—0. De Rotterdammers kregen wat meer zelfvertrouwen: hun combinaties werden sneller neergelegd en de Haagse defensie moesit feller reageren dan gedurende de eerste helft. Toch kreeg ADO in de veertiende en zestiende minuut de gelegenheid de score in evenwicht te brengen. Eerst bood Heijnen Aarts een kans. Aarts boog langs Laseroms doch inplaats van zelf te schieten gaf hij de bal een tikje naar binnen. Weg kans. En op een pass van De Zoete dartelde Aarts voor de tweede maal binnen twee minuten de vrijheid tegemoet. Deze keer schoot hij wél, maar waarschijnlijk met zijn ogen dicht: de bal verdween naast het doel.... .Na de voer arbiter Van Leeuwen zo pijnlijke geschiedenis mochten Sparta en ADO onder leiding van de heer Beek trachten tot acceptabeler spel te komen. Het bleef bij enkele schaarse pogingen.