support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 19-02-2001 16:05:00

Andre Wetzel: 'Tegen mijn zin blijf ik nergens'


Het jaar 2000 zette het leven van Andre Wetzel op z'n kop. Bijna alle zekerheden, behalve z'n vrouw en dochter, kwamen hem te ontvallen. De banen in het onderwijs, bij ADO Den Haag en bij FC Den Bosch raakte hij in een jaar tijd kwijt.


ANDRË WETZEL NAAR DE CURSUS COACH BETAALD VOETBAL

door René Dons


Nu voert Wetzel met ASWH de ranglijst aan in de hoofdklasse B van het zaterdagvoetbal en is hij bij de KNVB assistent-bondscoach, scout en straks docent. Kortom, de 49-jarige Wetzel heeft zijn draai weer gevonden.

 

De Hagenaar, terugblikkend: "Samen met mijn vrouw toastte ik tijdens de millenniumviering in de wetenschap dat ik assistent-trainer was bij ADO Den Haag en dat ik dat voorlopig nog wilde blijven doen in combinatie met een baan in het onderwijs. Ik had op dat moment nooit verwacht dat daarin verandering zou komen". "Nog geen maand later zegde ik bij ADO Den Haag op, nadat de club mijn arbeidsethiek in twijfel had getrokken. Dat had men nooit moeten doen, want toen werd mijn trots gekrenkt. Ik ben nog nooit ergens tegen mijn zin gebleven, dus ook niet bij ADO Den Haag. Ik zou het seizoen afmaken, maar heb direct gezegd dat ik ook wel eens eerder kon opstappen". Na de jaarwisseling waren er overigens al spanningen tussen hoofdtrainer Rob Meppelink en zijn assistent André Wetzel. "Het functioneerde niet zoals het bestuur van ADO Den Haag had gehoopt. Met Meppelink hadden zij een onervaren trainer aangesteld, die zelf nooit betaald voetbal had gespeeld. Het bleek achteraf de bedoeling dat ik hem zou sturen zonder dat ik daarvoor de bevoegdheden had. Dat werkte in de praktijk niet, want Meppelink was zelf verantwoordelijk en deed dat op zijn manier. Waarin hij ook gelijk had".
"Ik werd daar vervolgens weer op aangesproken door het bestuurslid dat technische zaken in zijn portefeuille had. Zo ging dat bijna elke maandag. Een klassiek voorbeeld was de uitwedstrijd tegen FC Groningen, die we dik verloren. Ik wilde daar behoudender spelen, gezien de uitslagen en de kwaliteit van FC Groningen in de voorgaande wedstrijden. Rob Meppelink ging echter voor zijn eigen systeem. De afloop is bekend, maar ik werd er op aangekeken. Nadat de relatie tussen ADO Den Haag, Rob Meppelink en André Wetzel vertroebeld was geraakt, verhuisde de laatste naar FC Den Bosch. Die overstap was van korte duur. Na eerst te zijn gedegradeerd, raakte de club in de voorbereiding al in de financiële problemen. "Heel jammer, wat daar is gebeurd. We hebben het in de eredivisie niet gered, maar toen waren we al met het jaar daarop bezig. Nu staat FC Den Bosch in de eerste divisie bovenaan, maar toen wij nog verantwoordelijk waren speelden Vos, Van der Laan, Hermes, Schoenmakers, Speijer en Schenning daar nog. Dat is een elftal op eredivisie-niveau. Daarmee speel je in de middenmoot. Het is jammer dat het is misgegaan met Hans Brus. Die man is volledig te vertrouwen, dat bewijst hij nog elke dag’.

Ontslag

Nadat eerst Mark Wotte zijn ontslag bij FC Den Bosch had ingediend, ging André Wetzel een paar weken later ook weg. "Ik werd gevraagd door de amateurclub ASWH of ik hoofdtrainer wilde worden. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want ik heb het uitstekend naar mijn zin. Toch heb ik begin december, terwijl het sportief voor de wind gaat, gezegd dat ik aan het einde van het seizoen bij ASWH wegga. Ik kreeg even later een aanbieding van de KNVB om op parttime basis in dienst te treden als assistent-bondscoach bij Mark Wotte. Ook nu was ik beschikbaar".
"Daarnaast doe ik wat scoutingswerkzaamheden, word ik docent en ga ik in mei de cursus betaald voetbal volgen. Om straks misschien nog eens als hoofdtrainer in het betaalde voetbal aan de slag te gaan. Of ADO Den Haag dan een optie is? Nee, laat die club eerst een technisch directeur aanstellen. Voor die functie heb je een specialist nodig. Dat is de laatste drie jaar in het Zuiderpark wel duidelijk geworden. Laat ADO Den Haag dit vooral niet als een sollicitatie beschouwen, maar als een welgemeend advies".

‘Uitspraken Aad Kila storen me’

Dordrecht - André Wetzel heeft zich gestoord aan recente uitspraken van Aad Kila, vorig seizoen ook assistent bij ADO Den Haag.
"Hij heeft het dan over de kliek rond Mark Wotte. Mark is een vriend van me. Hij wist dat ik graag weg wilde bij ADO Den Haag. Hij heeft mij dus niet weggehaald, zoals wordt beweerd. Ik heb die uitspraken van hem in één of ander ‘bokkeblaadje’ in de Vruchtenbuurt in Den Haag nooit begrepen, omdat ik het bij ADO Den Haag als collega uitstekend met hem kon vinden. Aad begon als onervaren trainer bij ADO Den Haag. Ik heb hem in zeven maanden veel geleerd. Misschien raakte hij gefrustreerd, doordat hij zijn leermeester kwijtraakte. Anders kan ik zijn uitspatting niet verklaren.Ik word wel eens moe van de kritiek op Mark Wotte, Bob Kootwijk (jeugdtrainer van ADO Den Haag) en op mij. Alsof wij elkaar alleen proberen te bevoordelen. Het gaat bij ons altijd om drie begrippen, te weten kwaliteit, loyaliteit en beschikbaarheid. Mark wilde voordat hij mij naar FC Den Bosch haalde zeker weten dat ik per se bij ADO Den Haag wegwilde".