support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Bron Onbekend!!

Datum plaatsing: 27-05-2003 21:20:00

ADO Den Haag telt weer mee 

door Sander Schomaker

DEN HAAG - Het heeft lang geduurd, elf jaar om precies te zijn, maar volgend seizoen is ADO Den Haag weer terug in de eredivisie. De ploeg won dit seizoen drie van de vier periodetitels en door de 3-0 overwinning afgelopen vrijdag op VVV mag de groengele brigade van trainers Rinus Israel en Lex Schoenmaker zich dan ook terecht kampioen van de eerste divisie noemen. Op voetbaltechnisch gebied hebben beide trainers een belangrijk aandeel in de promotie gehad, maar wie de laatste twee jaar achter de schermen minstens even belangrijk voor de club was, is algemeen directeur Robert Langenbach.

,,De kroon op tweeënhalf jaar keihard werken", noemt Robert Langenbach de titel van ADO Den Haag. De jonge algemeen directeur heeft grootse plannen met de voetbalclub. Hij kwam binnen bij de club in een dramatisch seizoen. Onder coach Stanley Brard eindigden de trotse Hagenaars in het voetbaljaar 2000-2001 als zestiende in de eerste divisie. Om op technisch gebied orde op zaken te stellen haalde Langenbach de, zoals hij hetzelf noemt 'oude garde' binnen: Rinus Israel en Lex Schoenmaker. De nieuwe hoofdtrainers gingen vervolgens flink met de bezem door de selectie.

,,We wilden naar een hoger niveau toe", legt Langenbach uit. ,,Daarin stond voor mij de realisatie van een nieuw stadion centraal. Maar zolang een ploeg zestiende staat in de eerste divisie, is het moeilijk te verkopen dat er een nieuw stadion moet komen. Dus eerst moesten de resultaten verbeterd worden. Dat was de taak van het technische platform onder leiding van Israel en Schoenmaker. Dat heeft zeer positief uitgepakt. Van plaats zestien via plaats vier naar het kampioenschap. En belangrijk voor mij, nu kan ik bij investeerders binnenkomen. Het biedt ons veel meer mogelijkheden."

De afgelopen week was zeer belangrijke voor ADO. Niet alleen werd het kampioenschap binnen gehaald, ook stemde de Haagse gemeenteraad positief over de komst van het nieuwe stadion.

,,Deze maand vielen er inderdaad belangrijke beslissingen voor ons. Ook voor mij persoonlijk, want als er geen nieuw stadion was gekomen, dan had ik het voor gezien gehouden als directeur. Alleen met een nieuwe accommodatie is het mogelijk door te groeien. In het Zuiderpark is het voor ons heel moeilijk om mee te doen met de clubs in de eredivisie. Handhaven, dus plaats vijftien, is de doelstelling daarom voor komend seizoen. We zullen ons moeten handhaven tot het nieuwe stadion er is, aan het begin van het seizoen 2005/2006. Dan willen we kunnen concurreren met de ploegen in het linkerrijtje (eerste negen teams op de ranglijst, red.). Dus de verhalen dat we dit jaar al mee willen doen in de top zes, slaan helemaal nergens op. Dat is een utopie, we zijn niet gek."

De promotie voor ADO komt niet op een slecht moment, weet ook Langenbach. De transfermarkt ligt op zijn gat en honderden spelers zullen komend seizoen zonder club zitten. Dus het lijkt erop dat ADO de spelers voor het uitzoeken heeft.

,,Drie jaar geleden hadden we onmogelijk kunnen aanhaken in de eredivisie. De salarissen die toen betaald moesten worden, zijn voor ons veel te hoog. Spelers die drie keer het inkomen van de minister-president verdienen, belachelijk. We hebben nu wel ruimte voor een aantal aankopen. Zo hebben we Rik Platvoet al gehaald en er zullen nog een aantal transfers volgen, de komende weken."

Zeer handig bij het aantrekken van spelers is voor Langenbach de aanwezigheid van spelersmakelaar Rob Jansen bij ADO. Jansen is aandeelhouder bij de Hagenaars en, zo wordt gefluisterd, gaat nu ADO weer op het hoogste niveau speelt, zijn invloed aanwenden om spelers naar de club te halen. Zo worden de namen van Richard Knopper en zelfs Michael Mols in verband gebracht met ADO.

Langenbach: ,,Nou, dat kan ik ontkrachten. Mols en Knopper komen niet, we kunnen hun salaris niet betalen. Rob Jansen heeft zich altijd ingezet voor de club. Hij heeft overal ingangen en ik kan buitengewoon goed samenwerken met hem. Maar alles heeft zijn prijs. Je kan wel Rob Jansen heten, of Robert Langenbach of Prins Willem-Alexander, spelers komen niet als een club zestiende staat in de eerste divisie. Daarom is de promotie ook zo belangrijk."

Maar het succes heeft ook zijn keerzijde. Talentvolle jonge spelers van ADO komen in beeld bij clubs met een hogere begroting en kunnen worden weggekaapt. Zo gaat Sandro Calabro volgend seizoen naar FC Utrecht en staat talent Romeo Castelen in de belangstelling van Ajax. ,,Er heeft zich voor Castelen nog geen club gemeld en hij heeft nog een contract tot 2004."

Het aantrekken van spelers zal voor Langenbach, met de hulp van Jansen, niet voor grote problemen zorgen, maar in een tijd waar clubs bij bosjes failliet dreigen te gaan zijn er meer problemen voor een algemeen directeur.

,,Het is volgens mij heel simpel. Er moet gewoon niet meer uitgegeven worden dan er binnenkomt. Het klinkt misschien eenvoudig, maar dat is alles. Alles moet afgedekt kunnen worden, als je daar van afwijkt, ontstaan er grote problemen. Maar dat zal onder mijn leiding bij ADO nooit gebeuren. Al wil ik nog wel even zeggen dat er onzin in de pers verschijnt. De schuld van FC Utrecht is natuurlijk nooit 40 miljoen euro. Dat is een verkeerde uitleg. Als je op die manier een schuld gaat uitleggen, dan is heel Nederland failliet. Iedereen heeft een hypotheek, dus dat kan je niet als schuld zien, daar wordt gewoon op afbetaald."

Zo heeft Langenbach wel meer klachten over de media in het algemeen en de schrijvende pers in het bijzonder. De constante negatieve benadering van de ADO-fans is de algemeen directeur een doorn in het oog.

,,Ik vind het absoluut verwerpelijk dat de pers een beeld in stand wil houden van de ADO-supporters. Dat is een beeld uit de jaren tachtig en begin negentig. We zijn juist heel goed bezig. Ook op het kampioensfeest is er niets misgegaan. Vergelijk dat eens met kampioensfeesten van Ajax en Feyenoord. We moeten een eerlijke kans krijgen, want dat verdienen de club en de supporters."