support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-05-2003 21:15:00

Rob Jansen tempert al te hoge verwachtingen 

ADO Den Haag is kampioen en maakt na elf jaar z’n rentree op het hoogste niveau. De voetbalclub in het Zuiderpark zal zich de komende tijd versterken met een aantal nieuwe spelers. De komst van Roger van Boxel en Rik Platvoet is al zeker. Adviseur Rob Jansen rekent op minimaal nog twee nieuwe mensen. Daar zit Richard Knopper in elk geval niet bij, want zijn komst is nagenoeg onhaalbaar.

DEN HAAG | Behalve een financiële injectie bleef de rol van Rob Jansen de afgelopen jaren bij ADO Den Haag voor het grote publiek beperkt. Achter de schermen was hij echter wel nauw betrokken bij het technisch beleid. Nu de club terug is in de eredivisie kan de inbreng van de Hagenaar met zijn nationale en internationale contacten op de spelersmarkt alleen maar toenemen. Rob Jansen waarschuwt echter dat ADO Den Haag twee moeilijke jaren tegemoet gaat, waarin lijfsbehoud het enige doel is.

"Het kampioenschap is natuurlijk fantastisch voor de voetbalclub en voor de stad Den Haag. Het feest was vrijdagavond een geweldige apotheose. Je zag de ontlading bij de spelers, de andere mensen van de club en de supporters. Iedereen hunkerde al lang naar een terugkeer naar de eredivisie, het niveau waar een roemruchte club als ADO Den Haag toch thuishoort. Als kleine jongen heb ik die successen in de jaren zestig en zeventig nog meegemaakt. Het valt dan moeilijk te verteren dat zo’n club elf jaar lang in de eerste divisie moet spelen."

Vergeet

"De revitalisatie van ADO Den Haag is het werk van een aantal mensen. Die ik ook graag zou willen noemen. Hierbij bestaat altijd het grote gevaar dat je namen vergeet, dus dat doe ik niet. Het doet mij deugd dat iedereen binnen de club van de profsectie tot aan de amateurtak trots is op dit resultaat. De sfeer was geweldig. Ook het nieuws dat de politiek akkoord is met het nieuwe stadion in het Forepark is ontzettend belangrijk, omdat wij op die locatie structureel met onze begroting kunnen groeien tot een niveau, waarop we straks kunnen wedijveren met de middenmoot in de eredivisie."

Jansen waarschuwt er alleen voor dat het de komende twee jaar zover nog niet is. In het Zuiderpark zijn de commerciële mogelijkheden bijna uitgeput. "Dat worden twee heel lastige jaren en die zie ik ook met enige zorg tegemoet. We behoren straks met een begroting van circa zeven miljoen euro tot de kleinere clubs in de eredivisie, daarom zullen we heel creatief met ons budget moeten omgaan. We kunnen ons geen miskleunen veroorloven. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat we nu ook in de eredivisie blijven. Vanwege historische potentie is ADO Den Haag een middenmotor in de eredivisie. Een utopische gedachte is dat we misschien wel kunnen meedoen om een plaats bij de eerste zes, die recht geeft op Europees voetbal. Maar de komende twee jaar zullen we puur om lijfsbehoud spelen. Ik heb zelf een gruwelijke hekel aan verliezen, maar we zullen er toch rekening mee moeten houden dat dit komend seizoen regelmatig zal voorkomen."

Goed resultaat

"Een vijftiende plaats zou voor volgend seizoen een goed resultaat zijn, want clubs als FC Zwolle, FC Groningen en RBC Roosendaal worden je concurrenten. Ons budget zal niet veel verschillen met die clubs. Dus, bij het aantrekken zullen we op een uitgekiende manier te werk moeten gaan. Ik reken erop dat er bij de start van de voorbereiding vier nieuwe spelers staan, van wie Roger van Boxel en Rik Platvoet de eerste twee zullen zijn. Hierna gaan we nog op zoek naar nog twee ervaren spelers. Van Boxel is een talent. Hij heeft de opleiding bij PSV goed doorstaan. Hij moet een versterking voor ons zijn. Hetzelfde geldt voor Rik Platvoet, die elk seizoen bewijst bij de betere spitsen in de eerste divisie te horen. Wij denken dat hij dit ook in de eredivisie kan. Voor elke linie willen we minimaal één versterking en dan kan het nog best zo zijn dat in de loop van de voorbereiding op van het seizoen er een speler bijkomt. Misschien heb je financieel wat meevallers, waarmee je toch wat extra’s voor de selectie kan doen. Maar vooralsnog ga ik uit van vier versterkingen en dat zou toch genoeg moeten zijn om ons in het eerste jaar te handhaven. Ik heb liever vier spelers die het elftal echt een lift geven, dan acht nieuwe spelers van wie er een aantal voor de breedte wordt aangetrokken."

Richard Knopper

De supporters van ADO Den Haag hoeven volgend seizoen dus nog niet op spelers van het kaliber Richard Knopper te rekenen. "Nee, zijn toekomst is nog onduidelijk. Richard Knopper heeft nog een contract met Ajax. Het is nog niet bekend of trainer Ronald Koeman hem volgend seizoen weer bij de A-selectie wil hebben. Als dat niet het geval is, dan is de kans groot dat Knopper opnieuw bij een buitenlandse club zal tekenen."

"In Nederland is de malaise zo groot dat geen enkele club in staat is om een transfer- of afkoopsom te betalen. Ik ben er alleen niet van overtuigd dat alle clubs en de zaakwaarnemers zich dat ook realiseren. Als een speler tussentijds weg wil, dan vragen de clubs nog steeds de hoofdprijs en dat geldt ook voor een speler die naar een andere club kan of wiens contract verlengd kan worden. De algehele malheur in het betaalde voetbal is natuurlijk in het voordeel van ADO Den Haag, want met weinig geld moeten we in staat zijn om leuke dingen te doen, maar aan jongens als bijvoorbeeld Richard Knopper, Cedric van der Gun en John de Jong moeten we nog niet denken. Daarop zullen we zeker nog twee jaar moeten wachten als we een stadion hebben wat ons de kans geeft om de begroting te verdubbelen."

Hoge prioriteit

Handhaven heeft volgend seizoen een hoge prioriteit, maar Rob Jansen legt ook accenten op de jeugdopleiding. "Daarvan moet ADO Den Haag het in de toekomst toch hebben. ADO Den Haag kan het zich niet veroorloven om alleen maar spelers te halen. We zullen ook spelers moeten opleiden. Romeo Castelen en Ferry Bodde zijn daar goede voorbeelden van. Er zijn in de regio Den Haag goede spelers voldoende, maar die hebben de afgelopen jaren te vaak voor clubs als Feyenoord, Sparta en Ajax gekozen. Ik ben ervan overtuigd dat de aantrekkingskracht van ADO Den Haag toeneemt, nu we weer in de eredivisie spelen. Bovendien is Joop Brand een uitstekende kracht om de jeugdopleiding verder te verbeteren."

"Ik hoop dat ADO Den Haag ook aantrekkelijker zal worden voor grotere clubs om mee samen te werken. De afgelopen jaren hebben we een aantal malen geprobeerd om een samenwerkingsverband met een Europese of een Nederlandse topclub op te starten. Met PSV zijn we heel ver geweest, maar dat ging uiteindelijk niet door. Ik heb ook met clubs als Glasgow Rangers en Arsenal gesproken. Op dat moment was ADO Den Haag niet interessant genoeg. Een speler die bij een topclub buiten de selectie valt, kun je niet naar een eerste divisieclub in Nederland sturen. Met alle respect, maar zo’n speler verpietert hier."

Tel je mee

"Nu we terug zijn op het allerhoogste niveau kunnen we misschien wel spelers huren die het aantrekkelijk vinden om tegen Ajax, Feyenoord en PSV te voetballen. Want dan tel je mee in het buitenland. Je denkt toch niet dat Arsenal of Glasgow Rangers wel eens van Emmen, Veendam of TOP Oss hebben gehoord. Ik zie nu best mogelijkheden om samenwerkingsverbanden aan te gaan, maar voor het komend seizoen is dat veel te prematuur. Ik houd altijd mijn ogen open en zal toehappen als we een verrassing kunnen halen, maar op voorhand moeten we daar niet vanuit gaan. ADO Den Haag moet het komend seizoen zelf doen. Met nog twee routiniers erbij moet dat lukken."