support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 08-05-2003 20:50:00

Sportweek: ADO Den Haag weet wat het wil 

ADO Moet nog even wachten

Al werd zondag het geplande feesteje uitgesteld, ADO Den Haag wordt kampioen van de Gouden Gids Divisie. Moe hoe moet het volgend jaar? "Willen we ons in de eredivisie handhaven, dan moeten we minimaal vier versterkingen halen."

Natuurlijk was er ook vóór zondag geen greintje twijfel dat ADO Den Haag het kampioenschap nog uit handen zou geven; in de laatste vier wedstrijden hoefden nog slechts twee punten te worden gehaald. "Het zier er heel lief uit," verwoordde trainer Rinus Israel het voor de 'kampioenswedstrijd' tegen Go Ahead Eagles. Zijn collega Lex Schoenmaker voegde er cryptisch aan toe: "Maar hebben is hebben, dan weer je het pas écht zeker". Dus moest maar even worden gewonnen. Dus lukte niet.

ADO Den Haag speelde ongeïnspireerd en verloors, terecht, met 2-1. Misschien kwam het door de chaotische reis naar Deventer; ADO-supporters renden op de A1 naast de spelersbus en hielden deze zelfs even tegen. Of misschien kwam het door het halflege stadion, zonder eigen supporters. Spits Peter Hofstede: "We speelden natuurlijk in een onwerkelijke situatie. Absurd dat de gemeente Deventer maar 400 kaartjes voor onze fans beschikbaar stelde, terwijl er duizend mensen meewilden en in het stadion genoeg plek over was. Logisch dat Den Haag dan besluit geen supporters mee te sturen. Al wil ik het begrek aan sfeer in het stadion niet als excuus aandragen, begrijp me niet verkeerd."

Israel was het volkomen eens met zijn aanvoerder. "De heenreis voelde bedreigend aan, maar dat moet geen reden zijn om zo slecht te spelen. Het leek wel zomeravondvoetbal tussen twee café-teams. En de entourage had ook niet bepaald iets weg van een kampioenswedstrijd. Wat niet wegneemt dat we gewoon hadden moeten winnen. Al de hele week wordt er over een titel gepraat, dan hoop je zo snel mogelijk van al het gefeest af te zijn. Het enige voordeel van vandaag is dat we vrijdag tegen Veendam thuís kampioen kunnen worden. Want het moet nu toch onderhand wel gebeuren."

Dat het zal gebeuren, daaraan twijfelt niemand nog. Den Haag heeft komen seizoen na elf jaar eindelijk weer een eredivisieclub. De naderende promotie komt voor de ADO-trainers op een goed moment. ADO Den Haag bulkt van het talent (Bodde, Castelen, Stroeve), dat door de economische malaise in het profvoetbal niet al te snel zal worden weggekaapt. Bovendien liggen de transfervrije spelers door diezelfde crisis voor het oprapen. En kijkend naar het huidige team: drie van de vijf aankopen van vorig jaar, van As, van der Laan en Hofstede, hebben eredivisie-ervaring. De enige spelers uit de huidige selectie die na dit seizoen zeker zullen vertrekken zijn aanvaller Calabro, gaat naar Utrecht, den Turk en Heerkens wier aflopende contracten niet worden verlengd. Geen van drie is basisspeler.

Met Hofstede en verdediger van As is Den Haag zo goed als rond over verlenging van hun aflopende verbintenis. doelman Janssen en linksachter Carrilho hebben al bijgetekend en de rest van het basiselftal van dit seizoen heeft nog een doorlopend contract. Voor het overgrote deel tot 2004.

Israel: "Alle spelers waarvan wij willen dat ze blijven, blijven."

Algemeen directeur Robert Langenbach wil dat graag bevestigen. Maar houd toch een slag om de arm. "Het kan natuurlijk altijd dat er clubs voor bepaalde spelers komen, maar die spelers hebben wel een bepaalde marktwaarde. En op dit moment zit de markt zó in de malaise, dat men geen grote bedragen meer kan betalen. Ik denk dan ook dat het grootste gedeelte van de groep blijft."

Maar het team dat zondag van Go Ahead verloor is niet genoeg om zich te kunnen redden in de eredivisie, realiseert iedereen zich bij ADO Den Haag.

Hofstede:"Ik denk dat we voor elke linie twee spelers erbij moeten krijgen." Langenbach:"Willen we ons komend seizoen handhaven, dan zullen we minimaal rond de vier versterkingen moeten halen." En Israel:"We weten dat de stap van de eerste naar de eredivisie een grote is. Daarom zijn eredivisiewaardige versterkingen nodig. Hou het maar op vier."

Den Haag is al flink de markt aan het verkennen. Er moet vanuit een technisch platform (bestaande uit Israel, Schoenmaker, Langenbach, Piet de Zoete, Rob Jansen en de twee hoofdscouts) tenminste één verdediger, één middenvelder en één spits bijkomen.

Geld om contracten af te komen heeft de club niet. Den Haag, dat de eredivisie ingaat met een begroting van €6,5 miljoen richt zich dan ook op de 200 Nederlandse profvoetballers die nog geen contract voor volgend seizoen op zak hebben. In tegenstelling tot de geruchten zijn Witschge, Glusevic en Abdellaoui nooit in beeld geweest bij Den Haag.

Wél op het verlanglijstje van de club staan Platvoer (Heracles), Schepens (AA Gent), van de Paar (FC Twente) en Knopper (Door Ajax uitgeleend aan het Griekse Aris Saloniki).

Trainer Schoenmaker heeft zo zijn visie op de komst van nieuwe versterkingen. Hij legt uit waar het bij de club om gaat.

"Belangrijk is: wat voor type spelers wil je? Vervolgens ga je met spelers om de tafel zitten en vraag je of ze graag voor Den Haag willen spelen. Dat laatste schijnt tegenwoordig niet meer zo belangrijk te zijn, maar ik vind het wél belangrijk. Want ja, we zitten wel in een situatie dat we volgend jaar niet zoveel punten zullen halen als dit jaar. Dan mag ik toch wel aan spelers vragen of ze hun beste beentje willen voorzetten voor Den Haag? Ja toch?"

Veel slechter dan zondag kan het in ieder geval niet worden.