support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 02-05-2003 22:00:00

'Het is een heel mooi seizoen' 

Door Cyril Rosman

Vrijdag 02 mei 2003 - DEN HAAG - De zon schijnt over het trainingsveld, trainer Lex Schoenmaker maakt nog eens een dolletje en de spelers zetten hun handtekening op het geel-groene gips om de arm van een supporter. "Vrijdag kampioen", lacht Maurice Verberne naar het ventje. "En anders een weekie later." De sfeer is goed, ADO Den Haag wordt kampioen. Is het vandaag niet, dan zal het volgende week zijn.

ADO Den Haag, roemruchte club uit de residentie, staat inmiddels elf punten voor op Emmen. Wint ADO vandaag van Volendam en verspeelt Emmen punten bij Stormvogels/Telstar, dan zijn de Hagenaars kampioen van de eerste divisie. En keert ADO volgend seizoen na elf jaar terug in de eredivisie. En met ADO ook ex-NAC'er Jeffrey van As en ex-RBC'er Gijs Cales. Ex-RBC'er Maurice Verberne zal zijn debuut maken op het hoogste niveau. Nog een andere ex-RBC'er, Remco Heerkens, gaat niet mee, hij krijgt geen nieuw contract in Den Haag.
Maar eerst dat kampioenschap. Van As weet hoe het werkt, hij had de schaal al eens in handen. Drie jaar geleden, als speler van NAC. Van As moest afgelopen zomer weg uit Breda en werd van geel-zwart geel-groen.

Druk

"Toen ik hier in de voorbereiding op proef was, heb ik voor de camera van het ADO-journaal gezegd dat als ADO kampioen wilde worden, ze mij moesten vastleggen. Met zo'n uitspraak leg je jezelf natuurlijk wel de nodige druk op. Dus dan is het leuk als je nu iets kunt teruggeven voor de kans die de club je geboden heeft."
Van As, die nog steeds in Breda woont, maakte zijn uitspraak waar. Hij was dit seizoen één van de belangrijkste spelers in het team. Miste maar één wedstrijd en overwon daarmee ook zijn slepende blessure, die hem bij NAC lang aan de kant hield. Nu zit Van As in het zonnetje op de stoep voor de kleedkamer, kijkt op naar de Aad Mansveld-tribune en geniet. "In dit stadion hebben alle grote voetballers van Nederland nog gespeeld: Cruijff, Van Basten. De meeste clubs hebben nieuwe stadions, maar ADO nog niet."

Nieuw onderkomen

Het is de bedoeling dat dat wel gaat gebeuren, bij het Prins Clausplein moet een nieuw onderkomen gebouwd worden. Van As: "Da's nodig om de begroting omhoog te kunnen krijgen. Ja, ik weet dat veel clubs daarmee de mist in zijn gegaan, maar daar hebben wij van kunnen leren. En de directeur hier is een afgestudeerd econoom; dus die heeft er wel verstand van."
Gijs Cales heeft er ook verstand van. Van promoveren dan. Dat deed hij al twee keer met RBC. Maar na het vieren van de laatste promotie op de Markt in Roosendaal vertrok de vleugelspits naar Den Haag. "Ja en dan vraagt iedereen dus of je geen spijt hebt van die keuze, want RBC speelt wel eredivisie. Maar nee, ik heb geen spijt. Ik speelde al tien jaar bij RBC, het was tijd voor iets anders. En de keuze voor ADO pakt goed uit."
De Roosendaler is er inmiddels achter dat ADO toch een tikje groter is dan RBC. Misschien dan momenteel niet qua niveau, maar wel qua club. "Niet dat de fans in Roosendaal niet fanatiek zijn, maar het haalt het niet bij de beleving van de ADO-supporters." Cales vindt dat allerminst erg. "Ik vind het wel indrukwekkend." Hij wijst naar het middelste gedeelte van de Aad Mansveld-tribune. "Daar zit de harde kern. Nou, die hoor je wel."
De KNVB zal wat minder blij zijn met die harde kern. Zeker als ADO straks weer tegen Feyenoord en Ajax speelt. Van As: "Dit jaar is het goed gegaan met de supporters. Ze zingen eigenlijk alleen maar. Maar effe afkloppen, want anders gaat het straks bij de kampioenswedstrijd natuurlijk helemaal fout."
ADO weer in de eredivisie, de sleeping giant leeft weer. Kans op revanche voor Jeffrey van As. "Ik ben natuurlijk op een rot manier weggegaan bij NAC. Volgend jaar kan ik bewijzen dat ik nog wel degelijk in de eredivisie thuis hoor."

Knap

Voor Cales wordt het het tweede seizoen in de eredivisie. Het jaar met RBC op het hoogste niveau leverde hem 27 wedstrijden en vier goals op. Dit seizoen speelde hij tot nu toe alles. "Zeven doelpunten en negen assists. Daar ben ik tevreden over. Het kan allemaal nog wel beter; ik vind dat ik nog meer in het spel betrokken moet worden. Maar het is natuurlijk een heel mooi seizoen. We staan in principe vanaf het begin af aan al bovenaan. Hebben ook alle periodetitels gewonnen. Dat vind ik eigenlijk toch best wel knap."
Als beloning levert de titel voor de ex-NAC- en RBC-spelers twee wedstrijden op tegen hun 'oude' cluppie. Vooropgesteld dat RBC niet degradeert en NAC een nieuwe licentie krijgt. Van As: "NAC-uit, ja. Da's wel grappig. Zeker omdat het nog steeds mijn cluppie is."