support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Parool

Datum plaatsing: 30-04-2003 22:00:00

EREDIVISIE, WE KOMEN ERAAN !!!


Bron: Panorama


 

In de oude Haagse voetbaltempel het Zuiderpark geloven ze heilig in promotie. En als het nieuwe stadion er straks is, zullen de klassiekers van ADO Den Haag tegen Ajax en Feyenoord weer ouderwetse krakers worden. Tenminste, als de hooligans de pret niet bederven door de skyboxen in de hens te zetten.

John van Sweden gelooft erin. Ooit was hij een van de gevreesde Haagse supporters die tegen Ajax een fragmentatiebom in het Amsterdamse vak zou hebben gegooid en daarvoor in de gevangenis belandde. Tegenwoordig heeft hij in het Zuiderpark een business-seat.

"ADO Den Haag leeft weer," zegt hij. "Alles bij die club klopt. Als we dit jaar geen kampioen worden, lukt het nooit meer."

Van Sweden is niet de enige die zo denkt. Ook het bestuur, de technische staf, spelers en het groeiend aantal supporters stralen optimisme uit.

Robert Langenbach, met 31 jaar de jongste directeur betaald voetbal, heeft op zijn bureau zelfs al de champagnefles klaarstaan. "Die hoop ik straks te ontkurken. Ik heb met Piet de Zoete twaalf flessen wijn ingezet als weddenschap. Hij zegt dat we bij de Top 3 eindigen en ik dat we kampioen worden en direct naar de ere-divisie promoveren. Als je naar de sfeer en de spelers kijkt, hebben we al de halve wereld gewonnen. Ja, ADO Den Haag komt eraan !!!"

Een belangrijke voorwaarde is dat het plan voor een nieuw stadion doorgaat. Het komt bij het Prins Clausplein en moet eind 2005 klaar zijn. Capaciteit: 18.000 toeschouwers en veertig skyboxen. "Het Zuiderpark is een fantastisch Engels stadion, maar commercieel is het niet uit baten," aldus Langenbach. "We hebben er bovenloges gemaakt en duurdere stoelen, maar je zit er nog wel steeds in de kou. De tijd is voorbij dat Jan met de Pet massaal naar het stadion trok. Men wil zich prettig voelen en daar horen een hapje en een drankje bij. Als club moet je je meer op de middenklasse en de top van het bedrijfsleven richten. Gelukkig begrijpen de heren in het Zuiderpark dat. Dat het nu een kwestie van doordouwen is, anders is het over en uit met de club. Je krijgt niet nog eens een tweede keer zo'n kans."

Het is een wederopstanding na een lange lijdensweg, want met Den Haag leek het als voetbalstad nooit meer goed te komen. De oorzaak van alle ellende: matige prestaties, teruglopende inkomsten en vooral het gelazer met de Haagse hooligans. Ze scholden en sloegen harder dan wie dan ook. Na de degradatie in 1982 staken ze de eretribune in de fik en nog geen jaar later volgde de bomexplosie in Amsterdam waarbij gewonden vielen.

In het Zuiderpark hebben grote namen gespeeld. Wim Tap, Andre Roosenburg, Theo Timmermans, Bram Appel, Toon Bauman, Mick Clavan, Harrie Heijnen, Lambert Maassen, Piet de Zoete, Theo van der Burch, Aad Mansveld, doelman Ton Thie en Lex Schoenmaker. En wat te denken van Ernst Happel, de legendarische Oostenrijkse trainer. Hij maakte van de ploeg een cupfighter.

In sportief en financieel opzicht kwam de club daarna echter in een vrije val terecht. FC Den Haag deed in de eerste divisie voor spek en bonen mee en een bankroet dreigde. John van Ringelenstein komt de eer toe de club van de ondergang te hebben gered. De huidige voorzitter, die tijdens de beurskracht van 1987 steenrijk werd, zorgde er in de jaren negentig met een injectie van 3,5 miljoen gulden voor dat na de fusie met de ADO-amateurs het Oh Oh Den Haag weer trots van de tribunes klonk.

Toch bleef het kwakkelen, totdat "IJzeren Rinus" Israel en Lex Schoenmaker, die samen bij Feyenoord voetbalden en trainden, de zweep over de selectie legden. Geestig is wel hoe deze gelouterde coaches in het Haagse belandden. Ze werkten toen bij verschillende clubs in de zandbak van de Verenigde Emiraten. De lezing van directeur Langenbach:"Ik heb eerst Lex gebeld, maar hij was niet meteen beschikbaar. Rinus wel. Ik zei: We zouden het op prijs stellen als je er een Haags tintje aan kunt geven." Een week later zat Schoenmaker aab de rand van het zwembad met Rinus Israel te praten.

Israel: "Stel dat ik kan zorgen dat je weer in Nederland aan de bak komt. Wat doe je dan?"

Schoenmaker: "Dan zou ik zeggen dat je het meteen moet regelen."

Israel: "Zou je het ook wat lijken samen met mij naar een club te gaan?"

Schoenmaker: "Natuurlijk meteen."

Israel: "Staat dat?"

Schoenmaker: "Ja, dat staat."

Israel: "Dat is dan mooi, want ik ben rond met een club die jou ook graag wil."

Schoenmaker nu: "Later kwam de aap uit de mouw, maar toen had ik al ja gezegd."

Israel grijnzend: "Omdat ik graag terug wilde heb ik Lex in de maling genomen. Maar dat is niet zo moeilijk hoor."

Elftalbegeleider Didi Vathauer ooit het billenmaatje van Aadsje Mansveld, is lyrisch over die twee. "Ze vullen elkaar goed aan. Vanaf de eerste wedstrijd ging het goed. Rinus heeft iets van Dick Advocaat en die andere ouwe jongens van ADO. Levensgevaarlijk, zo fanatiek. Dat hoor je ook aan die stem. Vorig jaar was hij zo scherp. De selectie was verziekt, de sfeer om te snijden. Maar hij pakte de spelers aan en bracht ze discipline bij. Inmiddels zijn ze aan de cynische humor gewend."

Israel: "Het is natuurlijk niet de gemakkelijkste club om bij te werken. Je start met hoge verwachtingen. Het moeten promoveren geeft druk. Ik probeer dat in te dammen. We hebben de periodetitel behaald en dan kun je spreken van een geslaagd seizoen. Het zou prachtig zijn als we kampioen worden en interesseert me geen reet of ik de verantwoordelijke man ben of Lex dat is. En dan hebben we hier als assistent ook nog Raymond Atteveld lopen. Ook als trainer een gifkikker. Hij zit er bovenop."

Wat de spelers betreft prijst Israel zich gelukkig met de mix van routiniers als Roland Jansen, Peter Hofstede, Dennis den Turk en Arjan van der Laan en talenten als Ferry Bodde, Roy Stroeve en Romeo Castelen.

De Amsterdammer lijkt milder te zijn geworden sinds hij door hartklachten werd geveld en een bypass kreeg. (Vathauer later: "Vergis je niet. Na die operatie wil hij zich driedubbel bewijzen...") Op de vraag wat er moet gebeuren als de promotie een feit is: "We moeten ervoor waken niet de weg van andere clubs te volgen die fors in spelers investeerden en nu met de brokken zitten. Natuurlijk is enige versterking nodig, maar het is niet zo dat we om vijf nieuwe spelers roepen. Daarmee doe je de huidige selectie te kort."

Directeur Robert Langenbach: "Met een paar versterkingen kan deze groep zich handhaven in de eredivisie, daar ben ik van overtuigd. Het is wel het moment om spelers te halen, want de markt is aan het inzakken. Je kunt goedkoop inkopen. Als econoom heb ik kennis van financiën. Dat is meegenomen, want bij het runnen van een betaald voetbal organisatie balanceer je voortdurend op het randje."

En dan zijn er nog de supporters.

Rinus Israel: "Vorig seizoen zijn ze een keer of twee ontspoord, maar dat is niet alleen een probleem van hier. Gelukkig gaat het beter. Maar nog niet goed genoeg."

Lex Schoenmaker: "Helemaal koest krijg je ze niet."

Robert Langenbach: "We zitten in de derde stad van Nederland. Daar heb je nu eenmaal meer hooligans dan in de provincie. Twee jaar geleden is er besloten er iets aan te doen. De samenwerking met de politie is beter dan ooit en er zijn camera's gekomen. We hebben te maken met een kleine groep kwaadwillenden en er zijn nog steeds problemen. In de bestrijding daarvan is veel geld gestoken. Met de veiligheid moet ik hier meer bezig zijn dan wanneer ik directeur van Roda JC of Excelsior was. Het is een zaak van allen, maar het is wel zo dat de supporters mede de toekomst van ADO Den Haag in handen hebben."

Didi Vathauer, de Hyundai-dealer die eerst zijn beste vriend Aad Mansveld en daarna zijn vrouw Joke aan * * * * * * zag overlijden: "Bij incidenten is er rond het veld nog veel verbaal geweld. Het is een hoer-dit en * * * * * *-dat. Daar moeten ze echt iets aan gaan doen. Ik begrijp het niet. Een op de drie mensen heeft wel iemand in de familie die aan * * * * * * is gestorven. Ik zeg weleens: ze zouden alle supporters een lichte chemokuur moeten laten ondergaan, dan weten ze tenminste waar ze over praten."

Zijn telefoon rinkelt. Het is Romeo Castelen, de dribbelaar op rechts. Een neef van de Surinamer had zijn auto in de prak gereden en nu staat hij met een andere wagen, die Vathauer voor hem had geregeld, bij een tankstation.

Romeo vraagt: "Wat moet erin?"

Didi droog: "Benzine joh."