support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 25-04-2003 21:55:00

NIEUW STADION IS BITTERE NOODZAAKADO Den Haag kiest aanval als beste verdediging en wil zich versneld van besmeurd imago ontdoen

 

door Jon Visbeen en Mike Verweij

DEN HAAG, dinsdag

De beuk erin. Niet alleen op het veld, maar ook achter de groene tafel heeft ADO Den Haag de aanval als beste verdediging gekozen. Waar eens, in een roemrucht verleden, het Zuiderpark in eredivisieduels tegen Sparta, Feyenoord en Ajax tot de nok toe gevuld letterlijk in vuur en vlam stond, worstelt de club al ruim tien jaar een verdieping lager met tegenstanders van beduidend minder niveau, maar vooral met het imago. Sinds een jaar of drie heeft een aantal mensen de schouders onder de Haagse club gezet met nu al grote resultaten. Maar de vurige wens (spelen in de eredivisie in een fonkelnieuw stadion) is nog net niet in vervulling gegaan.

Dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Den Haag en ADO maken zich op voor het kampioenschap in de Gouden Gids Divisie en dus promotie naar de hoogste betaalde voetbalafdeling. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid maken de geel/groene shirts na twaalf seizoenen in de kelder van het betaalde voetbal de sprong naar waar de club uit de derde stad van Nederland behoort: de eredivisie. Het trainersduo Israël/Schoenmaker en een hecht team, waarin de diverse spelers voor elkaar door het vuur willen gaan, hebben die stap dan bereikt. Als het aan Ruurd de Boer, voorzitter van de raad van commissarissen van de nv ADO Den Haag, ligt, is die stap slechts een begin van een nieuwe bloeiperiode.

Het Zuiderpark is een naam in de voetballerij. Een naam, die vaak synoniem stond voor supportersgeweld, maar die ook het thuis was en nog steeds is van de vaak onverzettelijke club ADO. Om zich straks te kunnen meten met clubs uit het linkerrijtje van de Holland Casino Eredivisie moet echter afscheid worden genomen van het gedateerde complex. Algemeen directeur Robert Langenbach: „In het Zuiderpark zijn alle mogelijkheden benut. Wij kunnen hier eredivisie spelen op het begrotings- en sportieve niveau van bijvoorbeeld FC Zwolle. Dan vecht je dus voortdurend tegen degradatie. Maar wij willen, straks in het nieuwe stadion, meedoen in het linkerrijtje. En let op mijn woorden, dat stadion komt er gegarandeerd.”

Langenbach en De Boer weten zich in de rug gesteund door de Haagse gemeenteraad. Volgens de algemeen directeur, afkomstig van de KNVB, liet burgemeester Wim Deetman zich twee jaar geleden ontvallen, dat Den Haag maar eens moest denken over een nieuwe voetbaltempel. Die is gepland op het Forepark, in de oksel van het verkeersknooppunt Prins Claus Plein en derhalve qua infrastructuur veel beter gesitueerd dan de huidige locatie. De capaciteit kan van 15.000 (basis) naar 27.000 worden uitgebreid en vooral het veiligheidsplan heeft veel aandacht gekregen. Op 15 mei moet de gemeenteraad het groene licht geven voor het project, dat een kleine 35 miljoen euro gaat kosten. De Boer: „Aan het uiteindelijke besluit is een uitvoerig proces voorafgegaan. Alle facetten zijn de revue gepasseerd, met belanghebbenden, buurtbewoners en milieu-instanties is gesproken. Hoewel hier en daar kritiek wordt gespuid, wil ik nog eens benadrukken, dat het hele traject volgens de Europese regelgeving is verlopen.”

„Wij lopen niet voor de fanfare uit”, vult Langenbach aan. „Als we eredivisie gaan spelen, zullen we versterkingen moeten halen. Wat dat betreft hebben wij de tijd mee nu honderden spelers op straat zijn komen te staan wegens falend beleid bij diverse clubs.

Wij zullen die fout niet maken. Inkomsten uit transfers van spelers maken bewust geen deel uit van onze begroting. Anders begeef je je op drijfzand.”

Rest nog het imagoprobleem van ADO Den Haag, dat welhaast monsterlijke vormen had aangenomen. De Boer: „In versneld tempo zijn wij het imago aan het oppoetsen. Alle geledingen van de Haagse samenleving hebben wij erbij betrokken. Zo hebben we aan de supporters gevraagd te helpen de unieke sfeer van het Zuiderpark straks over te brengen naar het nieuwe stadion. Er is een kid´s club opgericht om de jeugd direct te betrekken bij de club en het voetbal. Ook de huidige selectiespelers leveren daar een bijdrage aan. Met politie, justitie en de gemeente proberen wij een lik-opstuk-beleid handen en voeten te geven. Er komt cameraregistratie in het nieuwe stadion met gezichtsherkenning. Kortom, aan de noodzakelijke randvoorwaarden voor een prettig verloop van een voetbalwedstrijd van ADO Den Haag wordt keihard gewerkt.”

Evenals de beleidsbepalers ´boven´ weet ook trainer Lex Schoenmaker, dat de komst van het nieuw complex een must is. „Anders is het binnenkort gewoon afgelopenmet het betaalde voetbal in Den Haag”, verklaart de man, die als veldtrainer voor twee jaar bijtekende. „Na een aantal mindere jaren is bij ADO nu structuur aangebracht. Niet alleen qua voetbal, maar ook in de rest van de organisatie. Nog even en Den Haag staat weer prominent op de voetballandkaart. Daarbij is het nieuwe stadion nodig om de volgende stappen in die richting te kunnen zetten.”