support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Johan

Datum plaatsing: 28-03-2003 20:50:00

ADO IS TOCH GEEN ENGE ZIEKTE? 

Tomas ross

Amsterdam,ochtend.ik sta op,ontbijt,poets mijn tanden,merk dat het toch wel frisjes is buiten dus sla mijn sjaal om alvorens ik naar mijn werk te gaan. De sjaal heb ik een na een leuke wedstrijd van ajax gekocht,kortom een ajax sjaal. En daarmee fiets ik door amsterdam.heel normaal,niemand die er van opkijkt,waarom zouden ze? Er rijden er wel meer met zo`n sjaal rond.

Rotterdam,namiddag.ik ruim m`n bureauop,zeg `de ballen,tot morgen,merk dat het toch wel frisjes is buiten dus sla m`n sjaal om alvorens naar huis te gaan.die sjaal heb ik een keer gekocht na een leuke wedstrijd van feijenoord gekocht,kortom een feijenoord sjaal.en daarmee fiets ik door rotterdam. Heel normaal,niemand die er van opkijkt,waarom zouden ze? Er rijde er wel meer met z`n sjaal rond.

Heerenveen,avond,mijn vrouw roept dat ik te lui ben om de de hond uit te laten,ik merk dat het buiten toch wel frisjes is,friesland,wat wil je. En dus sla ik m`n sjaal om met de pompebledden. En zo ook ergens in eindhoven,utrecht,groningen,breda,maastricht….enz.

Het is opnieuw ochtend,nu in den haag. Ik denk;zo,da`s koud,dus ik knoop een sjaal om m,n nek alvorns de deur uit te gaan. Deze sjaal is groengeel,je kunt hem alleen kopen in fopwinkels en ergens in een gribusbuurt achter het zuiderpark en dat is niet voor niets.want;ik rij nog nietsvermoedend met de sjaal de stad door of volwassen mannen vluchten met knikkende knieen portieken in;bejaarden werpen zich snikkend met rollater ven al op de grond;vrouwen rukken zich de kleding van het lijf onder de smeekbede hun dochters ìn godsnaam met rust te laten;politieagenten geven trillend hun wapen af;tramconducteurs laten in doodsangst hun rijtuigen ontsporen;kleuters op de vlucht verpletteren elkaar en zelfs een groepje doofstommen blinden heefd op de een of andere manier lucht gekregen van de geelgroene sjaal want het rent als lemmingen zeewaarts en komt niet meer boven.

Om met dochter marsman te spreken;denkend aan `t het haagse zie ik rijen supporters,ruik ik brand,hoor ik leed,zie ik moord;en overal huivert de burger er binnen,en wordt de stem van ado gehoord; Als het om ado gaat,ontmoet ik doorgaans onbegrip,dikwijls afschuw,soms een cynische lachje of een medelijdend hoofdschudden. Maar het is natuurlijk van de gekke dat een stad met zo`n een half miljoen inwoners,de derde stad van nederland,wat zeg ik, de stad waar trix haar porselein nu woedend naar het hoofdje van de premier smijt omdat JPB bepaalde publicaties niet heeft tegengehouden,kortom de stad waar het allemaal gebeurt,dat die stad geen volwaardige eredivisieploeg heeft.had,ooit,dat wel (o mick clavan,o theo van der burg,o theo timmermans,o carol schuurman,o aadje mansveld),maar niet;heeft.

Er is iets waardoor alles door oefening niet `leeft. Niet in de stad,niet in het land.hoe zal dat toch komen?alleen omdat die twee andere grote steden al eredivisievoetbal spelen en het haagse publiek zijn gunsten al heeft verdeeld? Dat klink niet logisch,een hagenees wordt,om in het jargon te blijven,liever`agtuhluk` dan dat ie naar ajax of feijnoord gaat,dus daar is geen concurrentie van te duchten.en noch gekker:ado speelt al sinds het begin van de competitie de sterren van de hemel,staat al sinds week numero uno op plaats numero uno,heeft een periodetitel op zak,wie weet straks twee en kan de promotie naar de eredivisie niet of nauwelijks meer ontgaan. Je zou toch zeggen………..

Lees de sportbijlage op maandagochtend – ook maar een letter over ado? Niente, nada,ja,in de haagsche courant, maar in het AD,volkscourant,parool,telegraaf? Nop.studio sport? Ben je gek. Verkocht aan sbs6 als vulling voor de sprekende zombie Kraai jr. omdat mart smeets liever amerikaans basketbal be commentarieert. Nou geldt die desinteresse voor de hele eerste divisie en dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat al die verwende sportverslaggevertjes liever in koemans endeldarm kruipen dan in die van IJzeren Rinus (is sowieso wat voor te zeggen).maar toch…..een club met zo`n rijke geschiedenis als ado,langdurig eredivisieonist,landskampioen geweest,spelers aan het nederlands elftal geleverd. Maar nooit eens de dichtende sportverslaggever guus van holland over romeo castelen,maar wel over ryan giggs (`want alles wat ryan giggs aan blijdschap beleefd,is gepast`- dokter, dokter,d`r is er een niet goed geworden!!!).giggs? ben je nou helemaal besode mieterd? Den turk ! hofstede! Bodde!.

Zelfs geen wedstrijdverslag tref ik aan. Ik kan het niet anders zien: er is een samenzwering gaande,een complot om ado erbuiten te houden, dood te zwijgen, te negeren, te beschadigen. Daarom ook sta ik zo van harte achter prinses margarita en die fantastische man van haar,ons aller edwin; ik voel als adosupporter hetzelfde. We worden geboycot. De roy van zuydewijn zou te volks zijn,te gewoontjes. Precies als mijn ado. Want inderdaad,bij ons geen youp van t`hek of gerard cox,geen egotrippende kunstenmakers of dronken politici op de tribune. Stel je voor:een juichende deetman! Of nog verschrikkelijker: een juichende paul van vliet! Dokter! Dokter!.

En dat is het nou juist. Ado vertegenwoordigt het voetbal in zijn zuiverste vorm: de volkssport. Doe maar gewoon. Maar ja, daar kun je allang niet meer mee thuiskomen,evenmin als magarita op huis ten bosch. ze weten het wel, maar als ze het zoude erkennen, die topjournalisten,die cabaretiers,die zakenluitjes,dan zouden ze hun eigen zo mooi verworven status op losse schroeven zetten. En dus hebben ze het over de angst voor `de groengele hooligans`en`de terreur van het zuiderpark. Onzin natuurlijk,ga eens kijken bij feijenoord , bij de f-side,bij utrecht…… het is een andere angst.het is de angst dat rinus en lex straks zegevierend het holland casino binnentrekken en de barricaden van arena en kuip gaan bestormen. Begrijp u nu waarom ik afgeluisterde gesprekken tussen van praag en van raaij,tussen van den herik en (ex – sportjournalist!) eef brouwers al vast bij sprong en hammerstein heb gedeponeerd? Want dat gelijkspel tegen fortuna en die 1-0 tegen eindhoven was al geen zuivere koffie en het zal me toch niet weer gebeuren dat we hier in den haag volgend jaar opnieuw met de bus naar veendam moeten.