support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-03-2003 20:50:00

Santi Kolk bloeit weer helemaal op 

door René Dons

DEN HAAG | Santi Kolk straalt weer van geluk. De aan ADO Den Haag verhuurde voetballer kan weer op een basisplaats rekenen en is terug in zijn vertrouwde omgeving, waar zijn familie en kennissen wonen. De afgelopen drie jaar zat de talentvolle voetballer alleen in een appartementje in het hoge noorden. De weg naar de volwassenheid heeft de 21-jarige Hagenaar met succes afgelegd. Alleen had hij bij Heerenveen nooit een basisplaats.

Als het moet dan doet hij zelf de was, kookt zijn eigen potje en houdt het huis schoon. Santi Kolk heeft zich in het hoge noorden als een bijna volwaardige huisman ontwikkeld. "Hoewel mijn ouders nog wel eens een weekendje overkwamen om mij te helpen".
Die zegt geen moment spijt te hebben gehad van de overstap van ADO Den Haag naar Heerenveen, bijna drie jaar geleden. Kolk maakte in dat seizoen zijn debuut in het Zuiderpark onder trainer Rob Meppelink en gold direct als één van de grotere talenten in het betaalde voetbal. Het toen nog in geldnood verkerende ADO Den Haag verkocht de middenvelder annex aanvaller voor 750.000 gulden aan Heerenveen, waar Kolk een vijfjarig contract signeerde
Ik ben enig kind en ik had thuis een geweldige jeugd. Mijn vader en moeder deden altijd alles voor me. Het zijn twee schatten van mensen, maar voor mijn ontwikkeling als persoon is het toch goed geweest dat ik in Heerenveen op mezelf heb gewoond. Je zit daar toch wat geïsoleerd van je familie en vrienden in Den Haag. In de huishoudelijke taken was ik al snel redelijk bedreven. Het is mij nooit overkomen dat mijn shirts of overhemden in miniformaat uit de wasmachine kwamen. Als je alleen in het noorden van Nederland zit, dan moet je ook anders je dag indelen. Naast de trainingen heb ik voldoende dingen te doen. Want Den Haag is mijn stad, hier wonen familie en vrienden."
Als ik bij Heerenveen een vrije middag had, dan moest ik op zoek naar een vrije tijdbesteding. Je ging dan iets met een paar ploeggenoten doen of een paar uren rusten. Gelukkig kwamen er regelmatig vrienden en familieleden over." "De laatste tijd frustreerde het mij dat ik te weinig aan spelen toekwam. Ik ben bij Heerenveen goed begonnen. In het eerste seizoen heb ik veel gespeeld. Aan het eind van het eerste jaar kwam de beloning. Ik mocht mee met het Nederlands elftal onder de 21 jaar naar Argentinië. Onder bondscoach Louis van Gaal veroverde ik tijdens dat WK een basisplaats. Ik had het in die weken uitstekend naar mijn zin. Je hoort wel eens negatieve verhalen over Van Gaal, maar ik vond het een wereldtrainer. Hij is in zijn opvattingen over voetbal heel duidelijk. Hij weet precies hoe hij het wil hebben. En buiten het veld vond ik hem ook heel geschikt. Je kunt echt met hem lachen, want Van Gaal heeft een goed gevoel voor humor."

Uitspraken

In het tweede seizoen", vervolgt Kolk, "ging het bij Heerenveen mis. Ik kwam na wat ongelukkige uitspraken van mijn kant niet of nauwelijks aan spelen toe. Vervolgens werd ik aan RKC Waalwijk verhuurd. Daar had ik het redelijk naar mijn zin, al kon ik onder trainer Martin Jol ook niet op een basisplaats rekenen. Dat kan ik alleen mijzelf verwijten, want als voetballer bepaal je toch grotendeels zelf of je speelt." "Toch wilde RKC met mij verder, maar we kwamen er financieel niet uit. Daarom ben ik teruggegaan naar Heerenveen, waar ik dit seizoen opnieuw niet of nauwelijks aan spelen toekwam. Mijn ouders vroegen regelmatig of ze nog naar Heerenveen moesten komen, maar dan zei ik al dat ze zich die reis konden besparen. Voor een voetballer van 21 jaar is het belangrijk dat hij elke week speelt, daarom was ik zo blij met de belangstelling van ADO Den Haag. Drie weken geleden kreeg ik een seintje dat die club mij graag voor de rest van het seizoen wilde huren. Daarover hoefde ik niet lang na te denken. Bovendien is ADO Den Haag ook nog eens de gedoodverfde kampioenskandidaat. Mooier kan het toch niet? Ik kwam op de eerste training en ik kende van de spelers eigenlijk alleen nog Marco Meijer, Patrick de Groot en Jan Paul Saeijs. Ik voelde mij direct thuis. ADO Den Haag betekent toch wel iets speciaals voor mij." ADO Den Haag versterkte zich kortgeleden met Gabor Torma en Santi Kolk, omdat de club per se dit seizoen wil promoveren. Met uitwedstrijden tegen Go Ahead Eagles, Emmen en, morgenmiddag, FC Den Bosch heeft ADO Den Haag nog een lastig programma. "Bij ons ligt de druk van het kampioen móeten worden. Ik heb daar geen problemen mee. Als je de selectie van ADO Den Haag met die van andere clubs vergelijkt, dan hebben wij de beste spelers. Dat moeten we laten zien. Ook tegen FC Den Bosch. Ergens in mei staan we als kampioen op het Spuiplein."