support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-02-2003 20:15:00

Een voetbalfeest om van te leren 


door onze sportredactie

DEN HAAG | Er waren organisatorisch bergen werk verzet om van ADO Den Haag-PSV een echt voetbalfeest te maken. Er mocht eigenlijk niets fout gaan, zeker niet met zoveel publiek binnen de hekken.De club wist veel ogen op zich gericht, vooral ook vanwege de nakende promotie naar de eredivisie. En dat betekent volgend seizoen meer risicowedstrijden. Normaal gesproken mijden de landelijke media het Zuiderpark, maar woensdag was het een drukte van jewelste. "Het was voor ons een soort testcase", aldus Mark Jansen, de man die bij ADO Den Haag de perscontacten onderhoudt. "Het is nu nog te vroeg om al een afgerond oordeel over deze wedstrijd te kunnen geven. We zullen het deze week nog eens rustig evalueren. Het is natuurlijk jammer dat er buiten het stadion toch weer rellen zijn geweest, ook al kunnen we daar als club op deze lokatie weinig aan doen. In het stadion hebben zich gelukkig geen incidenten voorgedaan. Over het geheel genomen zijn we tevreden, maar er waren zeker ook schoonheidsfoutjes. Daar moeten we van leren en het een volgende keer beter doen." Jansen betreurt het dat de wedstrijd twintig minuten te laat begon omdat de toeschouwers vrijwel allemaal werden gefouilleerd. "Vervelend voor iedereen, maar het was geen alternatief om vast te beginnen. Dan dupeer je honderden mensen die op zo'n moment nog buiten staan. Ik geloof trouwens niet dat de toeschouwers het heel irritant hebben gevonden. Gelukkig scheen het zonnetje en zetten onze cheerleaders hun beste beetje voor." Volgens Jansen onderstreept de gang van zaken van gisteren de noodzaak om te verhuizen naar het Forepark. "Als club hebben we gedaan wat we konden doen. De infrastructuur van het Zuiderpark is niet bepaald in ons voordeel. Het is heel lastig om spelers van de tegenpartij zo af te schermen dat ze altijd probleemloos naar hun bus kunnen."

Gigantisch


"Je weet dat je door de buitenwacht wordt beoordeeld op deze wedstrijd. Was het gigantisch uit de hand gelopen, dan had iedereen weer kunnen zeggen: Zie je wel, het is altijd wat met Den Haag. Ik denk dat iedereen die belast was met de 'beveiliging' rond dit duel een compliment verdient. In het stadion hadden we alles onder controle." Algemeen directeur Robert Langenbach constateert dat er "voor en tijdens de wedstrijd sprake was van een gezellige sfeer. In die zin is deze testcase inderdaad goed verlopen. Dan is het natuurlijk jammer dat er na de wedstrijd toch weer dingen gebeuren die wij liever niet zien. Je hoort sirenes en dan vrees je het ergste, maar het is, voorzover wij nu weten, uiteindelijk allemaal nog meegevallen." Beslist: "Onze verantwoordelijkheid houdt niet op als mensen het stadion verlaten, laat dat duidelijk zijn. Als directeur zie ik het als mijn taak om ook buiten het stadion te investeren in veiligheid. Het is ons belang dat iedereen nadat hij na afloop een biertje of nog een bakje koffie heeft gedronken, rustig het stadion kan verlaten."

Slechte naam

Langenbach weet, hoewel hij relatief kort (tweeëneenhalf jaar) bij ADO Den Haag werkt, ook wel dat een slechte naam niet zomaar verdwijnt. Dat elk incident kan worden aangegrepen om er op te wijzen 'dat het nooit wat wordt met die club'. "Zonder het minder erg te willen maken: wat er gisteren na afloop gebeurde, dat gebeurt ook bij andere clubs. Dat is niet typisch ADO Den Haag. Het was ook lang niet zo ernstig als tegen Volendam, vorig jaar in de nacompetitie. We zitten nu eenmaal in de derde stad van Nederland, met de daarbij behorende maatschappelijke problemen. Natuurlijk is er een verleden, maar dat mag geen reden zijn om altijd oude koeien uit de sloot te halen." Langenbach heeft naar eigen zeggen een tweeledig gevoel aan het duel met PSV overgehouden. "De wedstrijd heeft aangetoond dat er een behoorlijk draagvlak bestaat in de regio Haaglanden voor de club ADO Den Haag. Anders trek je 's middags niet zoveel publiek. Dat is positief. In het stadion is alles volgens ons draaiboek veropen, dat is ook ook allemaal prima. Buiten het stadion is het helaas een beetje misgegaan. Zijn er toch weer supporters geweest die het nodig vonden om die van de tegenpartij op te zoeken. Dat moet natuurlijk een keer stoppen. Daar zullen we met de politie samen verder aan moeten werken."