17 TOP 35 10 2 23 32

Datum plaatsing: 29-01-2003 21:55:00

Moeizame herstart van ADO Den Haag

door René Dons

VEENDAM | Bij ADO Den Haag had iedereen zich na negentig minuten al met een 0-0 gelijkspel tegen Veendam verzoend. Met uitzondering van invaller Sandro Calabro. De subersub met de bijnaam 'de zoon van Sicilië' maakte zijn reputatie weer eens waar en scoorde in blessuretijd twee keer, waardoor ADO Den Haag de hervatting van de competitie toch nog met 2-0-zege begon.

Maar het was zeker geen overtuigende herstart in Veendam. De nummer tien op de ranglijst in de eerste divisie verdiende eigenlijk een gelijkspel. De thuisclub was zeker in de eerste helft gelijkwaardig aan ADO Den Haag. Na rust nam de koploper het wat serieuzer op en kreeg het ook de beste kansen. Het algehele spel van ADO Den Haag bleef echter onder de maat. De Hagenaars hebben in Turkije een uitstekend trainingskamp gehad. De velden waren in Aksu goed. Het was voornamelijk mooi weer, maar de drie oefenwedstrijden werden alle verloren. De invloed van deze nederlagen is groter dan het trainersduo Rinus Israel/Lex Schoenmaker had kunnen vermoeden. Tegen Veendam werd veel balverlies geleden. ADO Den Haag maakte een erg nerveuze indruk en er waren maar weinig spelers die zich daaraan konden onttrekken.

Vertrouwen

"Drie nederlagen achter elkaar is natuurlijk nooit goed voor het zelfvertrouwen", legde Arjan van der Laan wel de vinger op de zere plek. "Je zag het vandaag bij het inspelen van de ballen. Het vertrouwen ontbrak. Maar weinig spelers haalden hun normale niveau. Deze overwinning is natuurlijk een enorme opsteker voor de uitwedstrijd zondag tegen FC Den Bosch. Dan zullen we beter moeten spelen." Bij ADO Den Haag maakte Romeo Castelen na wekenlang met een blessure te hebben getobd zijn rentree. De rechteraanvaller kreeg in de tweede helft twee fraaie kansen. De eerste na goed voorbereidend werk van Peter Hofstede. Maar beide keren schoot de Hagenaar niet erg overtuigend in. Voor de winterstop was Castelen de schrik van menige linksachter, maar in Veendam was hij nog ver van die vorm verwijderd. "Het is niet zo gek dat het even duurt, voordat hij weer in oude doen is. De oefenwedstrijden in Turkije heeft hij gemist. In Sandro Calabro hebben we inmiddels een goede stand-in. Hij weet wat ervan hem aan de rechterkant wordt gevraagd en Sandro heeft maar weinig nodig om een doelpunt te maken", aldus Lex Schoenmaker. Net als Romeo Castelen speelden ook de jarige jubilaris Peter Hofstede (36 jaar, 350 wedstrijden in het betaalde voetbal ) en Gijs Cales een matige wedstrijd. Hierdoor miste ADO Den Haag stootkracht. Voor rust kreeg de koploper slechts één echte kans en die was voor verdediger Daniël Rijaard na een goede combinatie met Roy Stroeve. Alleen twee afstandsschoten van Cales en Carrilho zorgden voor enig gevaar. ADO Den Haag-doelman Roland Jansen werd nauwelijks op de proef gesteld. Alleen Paul Weerman en Max Houttuin zorgden voor enige dreiging. De beste kans aan Veendamse kant was nog voor Erwin Buurmeijer in de tweede helft. In die fase trok ADO Den Haag de touwtjes aan. Ongetwijfeld aangespoord door een preek van Israel en Schoenmaker in de rust. Behalve Castelen waren Peter Hofstede en Roy Stroeve dichtbij de openingstreffer, maar de thuisclub leek lange tijd voor een regelrechte stunt te zorgen door ADO Den Haag punten af te snoepen. Dat had bij een gelijkspel Emmen, dat met 2-1 won van Cambuur Leeuwarden, weer naast zich moeten dulden. Zo ver kwam het dus, dankzij Sandro Calabro niet. Bij de aanhang van de thuisclub was de teleurstelling vanwege de late nederlaag groot. Jeffrey van As werd na afloop van de wedstrijd zelfs door een Veendam-supporter in zijn gezicht gespuwd.
"Ik liep het veld af, terwijl een supporter langs de kant mij wenkte. Ik dacht dat het een fan van ADO Den Haag was, toen ik ineens een klodder in mijn gezicht voelde. Ik heb het op mijn eigen manier opgelost", zei Van As met een grote grijns op zijn gezicht.