support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-10-2002 16:20:00

'Waarom mag betaald voetbal geen geld kosten?' 

door René Dons

Drie jaar geleden stapte Rob Jansen op verzoek van zijn vader Karel als aandeelhouder in ADO Den Haag. Op het moment dat het bedrijfsleven en de gemeente de club hadden verketterd. De ooit zo roemruchte groengele formatie was bijna ten dode opgeschreven. Maar zie, ADO Den Haag voert momenteel de ranglijst aan en kan vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo de eerste periodetitel winnen.

 

DEN HAAG | Bij ADO Den Haag fluistert men nog als het woord kampioenschap' valt. Alsof de club zich voor de sportieve ambities schaamt. Maar met de hoogste begroting, de beste en ook nog eens de breedste selectie is de titel in de eerste divisie een reëel doel.
Aandeelhouder Rob Jansen is minder bescheiden: "Waarom zou je niet zeggen dat je kampioen wilt worden? Als sportman wil ik het hoogste bereiken. Dat is voor ADO Den Haag op dit moment de titel in de eerste divisie."
In drie jaar veranderde er onder Rob Jansen veel in het Zuiderpark. De technische staf, toen nog met Rob Meppelink als hoofdtrainer, werd vervangen door Stanley Brard. Ook het begeleidingsteam met Aad Kila als assistent-trainer, elftalleider Klaas Krul en verzorger Jaap Snelderwaard, werd terzijde geschoven. André Wetzel was al op eigen houtje vertrokken. Behalve de totale vernieuwing van de technische staf werd ook de businesslounge in gebruik genomen en werd de gemeente Den Haag na een 'bijna-faillissement' weer bij de voetbalclub betrokken met de plannen voor een nieuw stadion als gevolg.

Negativisme

"Mijn vader zat drie jaar geleden in het bestuur van de businessclub en hij verzocht mij om iets voor ADO Den Haag te gaan doen, want heel de stad had die club de rug toegekeerd. Er hing enorm veel negativisme rond ADO Den Haag. Nadat bekend werd dat ik erin was gestapt, kwamen veel mensen naar me toe met klaagverhalen. Vaak zat daar wel een kern van waarheid in, maar als je alleen maar moet aanhoren dat iets niet goed is, kom je ook niet verder. Iedereen heeft wel eens een schouderklopje nodig. Dat heb ik John van Ringelenstein, toen voorzitter en de man die club toch heeft gered, en Piet de Zoete als bestuurslid met de portefeuille technische zaken ook voorgehouden. Met zijn drieën en Harro Knijff en wijlen Hans van de Weg van de Stichting Bevordering Topvoetbal Den Haag hebben we avonden zitten brainstormen om de club er weer bovenop te helpen. Hierbij werden we gesteund door Govard Slooters, die als algemeen directeur voor de uitvoering verantwoordelijk was. Later werd zijn rol door Robert Langenbach overgenomen, die het ook uitstekend doet. In drie jaar is er inderdaad veel gebeurd, maar er zullen altijd mensen zijn die vinden dat het nog niet genoeg is. Dat is veel personen rond ADO Den Haag eigen; ze leveren makkelijk kritiek. Je kunt echter niet alles tegelijk veranderen."
Stanley Brard nam na ruim een half jaar de taken van Rob Meppelink over. In sportief opzicht bracht dat geen verbetering, want ADO Den Haag zakte zelfs van een tiende plaats naar een zestiende plaats in de eindrangschikking. "Brard was een talentvolle trainer c.q. technisch directeur. Dat hij niet zulke goede prestaties heeft behaald, zegt mij niet zoveel. Het gaat om wat je achterlaat. Neem van mij aan dat het werk van Brard bij ADO Den Haag onderschat werd. Met Rinus Israel en Lex Schoenmaker hebben we gekozen voor meer ervaring en ook meer discipline. Dat bleek vorig seizoen wel te werken met een vierde plaats tot gevolg."
In dit prille seizoen heeft ADO Den Haag tot dusverre indruk gemaakt. Niet vanwege het sprankelende spel, maar wel door degelijkheid en efficiëntie. Met versterkingen als Jeffrey van As, Gijs Cales, Arjan van der Laan, Roy Stroeve en Daniël Rijaard gloort voor de Hagenaars de titel.
"Ik heb er geen problemen mee als er over een kampioenschap wordt gesproken", verduidelijkt Rob Jansen. "Want we willen toch terug naar de eredivisie? Dus, laten we daarvoor gaan. Binnen de raad van commissarissen is de doelstelling een plaats bij de eerste vier. Als we dit jaar geen kampioen worden, dan moet het volgend seizoen gebeuren. Maar laten we niet zo krampachtig doen als we in een favorietenrol worden gedrukt. De verwachtingen kunnen beter hoog zijn, dan dat iedereen zegt dat je wel laatste zal worden."

Versterkingen

"Voor het volgend seizoen hebben we twee scenario's. Het ene gaat ervan uit dat we het dit jaar nog niet redden en dat we dus volgend seizoen moeten promoveren. De tweede gaat ervan uit dat we dit seizoen wel kampioen worden of via de nacompetitie de overstap maken. In dat geval zullen er versterkingen bij moeten komen en dan moet je rekenen op vijf é zes nieuwe spelers. In de bestaande groep zit ook nog voldoende groeipotentie. Ook de invulling van de trainersstaf zal nader bekeken moeten worden. Rinus Israel zal waarschijnlijk stoppen. Dit was zijn laatste klus. Ook het contract van Lex Schoenmaker loopt af. Ik weet niet wat hijzelf wil. Binnen de raad van commissarissen is over zijn positie nog niet gesproken. Maar op persoonlijke titel zeg ik dat Lex bij ADO Den Haag hoort. Die mag nooit meer weggaan. Alleen zijn positie zal nog ingevuld moeten worden. Dat geldt eigenlijk ook voor die van technisch directeur. Die hadden we al moeten hebben, maar dat is een kwestie van budget. Volgend jaar moet die er wel zijn. Aan wie ik dan denk? Ook die namen zijn nog niet besproken. Maar het moet iemand zijn met aanzien in Den Haag. Het moet een charismatische manager zijn voor wie iedereen respect heeft, dan heeft hij automatisch ook voetbalverstand. In Den Haag denk je dan al snel aan types als bijvoorbeeld Dick Advocaat (bondscoach), en Martin Jol (RKC), maar ik kan ook genoeg anderen opnoemen. De invulling van deze positie heeft in elk geval onze aandacht."
Veel van de plannen van ADO Den Haag en Rob Jansen zijn afhankelijk van de beschikbare financiële middelen. "Het nieuwe stadion is onontbeerlijk in de verdere ontwikkeling van ADO Den Haag", oordeelt de aandeelhouder.
"Tot aan de oplevering van die nieuwe accommodatie heeft ADO Den Haag geld nodig. De club kan die overstap niet alleen maken, daar is de hulp van de gemeente en van derden bij nodig. We krijgen veel support van wethouder Wilbert Stolte en burgemeester Wim Deetman. Ik snap alleen de kritiek van enkele gemeenteraadsleden in Den Haag niet. Waarom mag het betaalde voetbal in de stad geen geld kosten en het Residentie orkest wel? Voetbal is ook cultuur. Mensen associëren zich met de belangrijkste voetbalclub van hun stad. Waarom nemen de verkoopcijfers van de merchandising van ADO Den Haag zo snel toe? Juist, omdat meer mensen erbij willen horen. Die betrokkenheid zal straks alleen maar groter worden. Dat moeten de gemeenteraadsleden ook eens inzien. Zij vertegenwoordigen het belang van de tienduizenden mensen die op hen hebben gestemd. Van die groep wil een groot gedeelte ADO Den Haag als stabiele voetbalclub in de eredivisie. Ik begrijp dat de gemeente niet als filantroop wil fungeren, maar de toekomst van onze club ziet er straks in de eredivisie en in een nieuw stadion goed uit."