support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 11-10-2002 16:15:00

Peter Hofstede, op en top een prof


Pas op z'n 23ste stapte Peter Hofstede de wondere wereld van het profvoetbal binnen. In zijn eerste seizoen bij De Graafschap schopte hij er gelijk 31 in.


 

door Jos Pak

Het was het begin van een zwerftocht door Nederland. Echt lang bleef Hofstede (35) nergens. In de nadagen van zijn carrière streek hij neer bij ADO Den Haag. Gesprek met een echte prof.

 

DEN HAAG | Natuurlijk wordt Peter Hofstede momenteel verbaal gedold op de training. Zes wedstrijden gespeeld, een doelpunt: voor een spits van een goed draaiende ploeg is dat aan de magere kant. Hofstede kan er niet mee zitten. "Ik ben wat ouder inmiddels, heb niet meer zo de drang om per se te scoren. Het teambelang staat voorop. Ik weet dat ik voldoende waarde voor het team heb. Als anderen scoren is dat ook prima. Op je 24ste, 25ste moet je gewoon doelpunten maken als spits. Dan word je alleen daar op afgrekend. Als ik nu zie dat een ander er beter voor staat, geef ik de bal af. Maar begrijp me goed, er zijn natuurlijk situaties waarin je die bal er zelf wel in moet knallen. Ik ben en blijf de diepste man in de voorhoede".
Peter Hofstede is bezig aan zijn tweede seizoen in het Zuiderpark. Gehaald vanwege zijn scorend vermogen en routine. Hoewel pas op z'n 23ste prof geworden, werkte de lange spits een aardig rijtje clubs af: De Graafschap, Roda JC, FC Utrecht, Helmond Sport, Emmen en nu dus ADODen Haag. Inderdaad, hij verdiende zijn brood in zes provincies. Een paar keer verkaste Hofstede, maar hij heeft met vriendin en kind inmiddels 'definitief' domicilie gekozen in de plaats waar hij ook opgroeide: het Gelderse Oosterbeek. Dat is op pittige afstand van Den Haag. "Het betekent dat ik om kwart over zeven, half acht 's morgens in de auto moet zitten om op tijd voor de training te zijn. Ik heb er bewust voor gekozen. Ik wilde niet meer voor een nieuwe club verhuizen. Het is een behoorlijke rit, maar ik ben er nu wel aan gewend".
Bij ADO Den Haag loste Hofstede afgelopen seizoen de verwachtingen naar behoren in. Hij is van het týpe hard werken, nooit versagen en hij blijft voor de goal van de tegenpartij een spits die resoluut de trekker overhaalt. In de nacompetitie was hij met zes treffers topscorer.
De voetbaljaargang voor zijn komst bungelde ADO Den Haag bijkans onderaan de ranglijst. Nu, voor het eerst na dat desastreuze seizoen, staat het team van Rinus Israel en Lex Schoenmaker bóvenaan. "Als je het in dat perspectief beziet, is het een geweldige prestatie. Zoals ik ook vind dat het zonder Rinus tot nu toe prima verloopt. Dat is ook wel een compliment aan het adres van Lex en Raýmond Atteveld. Al moet ik zeggen dat ik wel blij zal zijn als Rinus er straks weer bij is. Ik mis zijn cýnisme. Ik kan me anderzijds wel voorstellen dat jonge gasten daar erg veel moeite mee hebben. Ik moest er toen ik hier kwam ook aan wennen. Wat ik vooral zo aan Rinus waardeer is zijn vermogen om overal en altijd zichzelf te zijn".

Sfeer

Zestien uit zes, ADO Den Haag beleeft de gewenste competitiestart. "Het optimisme binnen de club is enorm. Alsof het nu niet meer stuk kan. Maar het is uiteraard nog een heel eind. Je moet er vooral voor waken dat er een sfeer ontstaat waarin alles wat minder is dan winst, gelijk terugslaat op het team. Het voordeel van deze spelersgroep is dat die tamelijk geroutineerd, stabiel is. Er zullen best nog een paar wedstrijden komen waarin we onderuit gaan. Dat geeft niet. Het gaat erom dat je een constant seizoen afwerkt. Het is terecht dat iedereen ons als gedoodverfde favoriet voor de titel ziet. De meeste clubs hebben ingeleverd, wij hebben ons versterkt. Qua budget, qua goede mix van oud en jong hebben wij natuurlijk een verplichting om voor het kampioenschap te gaan. Den Haag is er aan toe".
Peter Hofstede, gepokt en gemazeld in het profvoetbal, probeert vooral te relativeren om er voor te zorgen dat de druk niet te groot wordt. "De kunst is om het toch per week te blijven bekijken en je op de eerstvolgende tegenstander te concentreren". In dit geval Stormvogels/Telstar, in Velsen. "Dat wordt morgen een sleutelduel. Ik sla die ploeg hoger aan dan Heracles. Bij een gelijkspel of winst zetten we een hele grote stap op weg naar de eerste periodetitel. Het vertrouwen is de afgelopen weken duidelijk gegroeid. Ik vond onze voorbereiding dit seizoen heel matig, maar het loopt nu een stuk beter. We gaan ook nog wedstrijden met grote cijfers winnen, let maar op".
Hij aarzelt even bij de vraag wat hij zelf wil na dit seizoen. Zijn contract loopt af. "Ik denk wel dat ik door wil voetballen. Ik kan het fýsiek nog goed aan, heb weinig last van blessures (klopt op de tafel af). Voetbal vind ik nog steeds een prachtig spel. Alleen, als ik eerlijk ben, spitsen van 36 zie je niet zo vaak. Ik weet niet wat ADO Den Haag wil als het straks promoveert. Er zal in dat geval toch het nodige moeten gebeuren op spelersgebied, wil je het in de eredivisie redden. Ik zou het prachtig vinden om nog een keer eredivisie te spelen. Er wordt beter gevoetbald, er is meer media-aandacht, vollere stadions, alles ligt op een hoger niveau. Het wordt de komende jaren wat dat betreft toch geen pretje in de eerste divisie. Veel clubs redden het nu financieel al nauwelijks".
Eens zal ook Peter Hofstede, de gewezen gýmleraar, een punt zetten achter zijn voetballoopbaan. Wat dan? "Het klinkt misschien dom, maar ik weet het niet. Les geven ga ik zeker niet meer. Ik heb geen zin om met een groep ongemotiveerde leerlingen bezig te zijn. Trainer worden zie ik ook niet zitten, dat trekt me totaal niet. Op de een of andere manier wil ik wel in de sportwereld actief blijven. Het probleem is dat er zoveel ex-sporters zijn die dat willen en daarbij zijn er heel wat met een grotere naam dan ik. En ach, ik vraag wel eens aan leeftijdgenoten wat zij zouden gaan doen als ze zouden stoppen met hun huidige werk. De meesten hebben geen idee".