support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 07-08-2002 15:45:00

Stephan 't Hart kijkt om in wrokdoor Dennis Jansen

Stephan 't Hart nam twee maanden geleden afscheid van zijn profbestaan die hem langs Roda JC, VVV en, vorig seizoen, ADO Den Haag voerde. Zijn korte verblijf in het Zuiderpark leverde hem meer teleurstellingen dan vreugde op. 'Ik wist niet dat er zulke dingen konden gebeuren', aldus 't Hart, nu terug bij Scheveningen (za)

DELFT |Aan het einde van het gesprek zegt Stephan 't Hart: "Ik hou er niet van om met modder te gooien, maar het moet gewoon een keertje worden gezegd". In de ruim twee uur daarvoor heeft de verdediger gezegd dat 'de manier waarop Rinus Israel en Lex Schoenmaker omgingen met de spelers kant noch wal raakte', dat ze 'niet echt trainden om beter te worden' en 'Israel de laatste twee maanden meer in de dug out zat dan op het trainingsveld'.
Terug naar de zomer van 2001. Het vierjarige contract van Stephan 't Hart bij Roda JC dat hem het laatste jaar aan VVV verhuurde, loopt af en wordt niet verlengd. De Delftenaar keert terug naar het westen, waar ADODen Haag hem inlijft. Voor één jaar, in eerste instantie en, nu blijkt, ook in tweede instantie. Drie maanden voor het einde van de competitie werd hem meegedeeld dat ADODen Haag geen prijs meer stelde op de diensten van de verdediger. "De manier waarop dat ging, typeert eigenlijk het hele seizoen. Rinus Israel had een interview met twee jongens in zijn kamer. We hadden net gegeten. Lex Schoenmaker vroeg of ik effe tijd had, liep het kamertje van Rinus in en vroeg of die effe tijd had. De twee jongens konden even de gang op en daarna zeiden ze dat ADODen Haag niet met mij verder ging. Ik leek wel een wegwerpvoorwerp".

Brard en De Zoete

Hij werd gehaald, zegt hij, door Stanley Brard en Piet de Zoete. "Tijdens dat laatste gesprek zei Schoenmaker: toen wij kwamen, wisten we niks van het aankoopbeleid. Met andere woorden: je hebt nog aan ons te danken dat je zoveel wedstrijden hebt gespeeld. Ik ben opgestaan en weggegaan. Ze konden ook geen reden geven om mij weg te sturen. Ik trainde goed, zeiden ze, ik speelde redelijk, het was vaag, héél vaag".Stephan 't Hart kon lang rekenen op een basisplaatsje bij ADODen Haag. Hij speelde de hele voorbereiding en, op één wedstrijd na ('Veendam-thuis, was ik geblesseerd'), de eerste seizoenshelft. "Maar in de voorbereiding voelde ik me eigenlijk al niet op mijn plek. Misschien ook, omdat ik net nieuw was, maar de manier waarop Rinus Israel en Lex Schoenmaker omgingen met de spelers raakte kant noch wal. Dat gescheld! Ik ben van mening dat trainers het beste in spelers naar boven moeten halen, maar dat gescheld werkt averechts. Spelers mag best gezegd worden als ze het niet goed doen, maar leg ook uit wát ze niet goed doen. Als je vaak genoeg op iemand scheldt, dan zakt zijn zelfvertrouwen vanzelf tot het nulpunt".
"In de laatste wedstrijd voor de winterstop raakte ik geblesseerd aan mijn schouder, maar op trainingskamp in Turkije speelde ik nog wel. Na de winterstop is er geen beroep meer op mij gedaan. Gepasseerd. Jahoor, ik was fit, kon gewoon spelen. Dennis den Turk stond op mijn plek, Jan-Paul Saeijs, Marlon Kruis, maar kregen we minder doelpunten tegen? Negentien kregen we er tegen voor de winterstop, de minste van alle ploegen in de eerste divisie. We wisten achterin wat we aan elkaar hadden, er waren automatismen".

Spiegel

Desondanks stond hij de tweede helft van het seizoen niet meer in de beste elf van de trainers. "Natuurlijk heb ik in de spiegel gekeken, natuurlijk ga je aan jezelf twijfelen. Logisch, maar ik had toch niet voor niets ook bij Roda JC gespeeld? En zo slecht ging het de eerste helft van het seizoen toch niet? Geen linksbuiten kan zeggen tegen mij gescoord te hebben".
De laatste drie maanden voelde 't Hart als een vernedering. "De trainers Rinus Israel en Lex Schoenmaker hebben geen woord tegen me gezegd. En wát dan gezegd werd, was in scheld-vorm. Ik dacht aanvankelijk dat Lex Schoenmaker als een soort klankbord zou fungeren tussen de hoofdtrainer en de spelersgroep, maar hij deed hetzelfde als Israel. Spelers voor schut zetten".
't Hart heeft zeker het idee dat hij een bijdrage geleverd heeft in het behalen van de nacompetitie. "Zeker, met de bekerwedstrijden erbij heb ik 26 duels gespeeld. We speelden één systeem en hielden ons daaraan vast: achterin alles dichthouden en dan spelen op de counter. Als de tegenstander dan ook terugzakte, wist niemand meer wat te doen. Een leerproces heette het dan. Maar wat leerden we dan? Niet het overschakelen naar balwinst of zelf het spel te maken".
"We trainden ook niet echt om beter te worden. Overigens hebben we Israel de laatste twee, drie maanden nauwelijks op het trainingsveld gezien. Hij zat meer in de dug out. Echt inspirerend was dat niet. Je wist op zondag al dat je op maandagmorgen óf in het bos óf op het strand ging hardlopen. Grappig was dat we dan 's middags positiespel gingen doen, was iedereen naar de klote en slaagde niemand er meer in een bal fatsoenlijk te raken".
"De allerlaatste wedstrijd tegen Sparta, toen er niks meer op het spel stond, mocht ik dan nog spelen. Dat heb ik niet gedaan. Tien weken niet spelen en ineens in de basis. Ik ga toch mezelf niet foppen?". "Na Sparta is er nog even gauw gauw een afscheidsavondje in elkaar gedraaid. Veertien, vijftien man kregen een horloge, behalve Richard Lodder en ik. We werden niet eens naar voren geroepen. We zaten zeker te kort bij de club".
"Ik had nooit verwacht dat ik zo'n seizoen zou meemaken. Ik wist niet dat zulke dingen konden gebeuren. In het verdomhoekje zat ik, maar ik heb me altijd vastgehouden aan de leuke dingen. De supporters bijvoorbeeld, ze zijn fantastisch. Staan altijd achter je. In het Zuiderpark spelen, was iets moois".

Leuk

"De jongens, de groep. Met elkaar hadden we het leuk. Ik heb nog steeds contact met Leonard van Utrecht, met Emiel van Eijkeren, met Ferry Bodde, die jonge gasten. Ik kreeg nog een kaartje van Maurice Verberne toen hij hoorde dat mijn vriendin zwanger was. Is toch leuk. Ach, ik laat het misschien nooit zien, maar ik ben best een gevoelige jongen".
Zijn ervaringen bij ADO Den Haag ten spijt, overheersen de prettige herinneringen aan zijn betaald voetbal-periode. "Met Roda JC zijn we veel in het buitenland geweest, hebben Europees voetbal gespeeld. Een prachtige tijd". Hij keert voor het nieuwe seizoen terug bij Scheveningen-zaterdag, waarmee hij onder Martin Jol grootse triomfen vierde. "Ik kom thuis bij Scheveningen".

 

Schoenmaker: 'Gefrustreerd en achterbaks'

DEN HAAG | "Stephan 't Hart is gefrustreerd", reageert Lex Schoenmaker op de kritiek van zijn voormalige verdediger.

"En bovendien achterbaks. Het hele jaar door heb ik hem niet gehoord, geen kritiek niks, en nu krijgt hij ineens de geest. Flauw, heel flauw. Dit neem ik hem zeer kwalijk".
"Het is logisch", vervolgt Schoenmaker, "dat spelers kritiek uitenop trainers. Dat is inherent aan de voetballerij. Maar Stephan had voldoende mogelijkheden om iets te zeggen. En nog wat: vanaf april stond ik niet meer op het veld. Dan had hij me toch gemakkelijk kunnen aanschieten? Ik ben absoluut geen boeman. Maar Stephan kwam 's morgens keurig binnen met zijn tasje, zei goedemorgen en ging 's middags weer keurig naar huis".

Schelden

"Dat we alleen maar kunnen schelden is volkomen flauwekul. Ik sta bekend als een trainer met behoorlijke sociale omgangsnormen. Spelers voor schut zetten, doe ik niet. Een kulverhaal dus. En de kritiek dat we trainen op één spelsysteem...".
"Ook hij weetdat we soms erg wedstrijdgericht trainden en bovendien corrigerend optraden. Maar ja, Stephan is natuurlijk ene meneer Jol gewend, dát is het hele verhaal. Als wij het hadden zien zitten in hem dan hadden we hem heus niet laten gaan, maar Den Turk kwam op zijn positie en Saeijs, maar meneer doet alsof hij de rechtervleugelverdediger van Real Madrid is. Maar waarom is hij dan niet geslaagd bij Roda JC dat hem vervolgens uitleende aan VVV? Wij hebben daarna gewoon een betere rechtsback gehaald: Daniël Rijaard.