support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Voetbalzone

Datum plaatsing: 31-10-2009 15:15:00

Kolk zou niets willen terugdraaien in carriere



Kolk: ‘Ik zou helemaal niks willen terugdraaien in mijn carrière'

Interview door QASIM HAKIM
ARNHEM - Remco Schol, voormalig speler van onder andere Feyenoord en FC Zwolle, werd op 16-jarige leeftijd bestempeld als de nieuwe Frank Rijkaard. Marcel Meeuwis was op zijn dertiende volgens Bert van Lingen verder in zijn ontwikkeling dan Marco van Basten als veertienjarige en VVV’s Michael Timisela werd in zijn jeugdjaren bij Ajax vergeleken met Alessandro Nesta. Ook Santi Kolk stond te boek als een supertalent en werd een gouden toekomst voorspeld.

Ze hebben het uiteindelijk allemaal gered als profvoetballer, maar het is geen carrière á la Van Basten of Rijkaard geworden. Dat is voor heel weinig jongens weggelegd. Alles moet kloppen en ook de geluksfactor speelt een grote rol. Kolk beproeft zijn geluk momenteel bij Vitesse. Hij steekt eindelijk weer lekker in zijn vel en is met drie goals en twee assists het seizoen goed van start gegaan. De treffer tegen Roda JC, een prachtige volley van zo’n twintig meter, zal ongetwijfeld als één van de mooiste eredivisiedoelpunten tijdens het seizoen 2009/10 de geschiedenisboeken in verdwijnen. Blessureleed houdt Kolk momenteel echter aan de kant waardoor hij zijn sterke optredens geen passend vervolg heeft kunnen geven. Kolk speelde zijn laatste wedstrijd begin oktober tegen Sparta. "Het kapsel van mijn achillespees is geïrriteerd. Het is een zeurende pijn. Ik heb er een tijdje mee doorgespeeld, maar op een gegeven moment wordt de pijn ondraaglijk. Het enige wat ik momenteel kan doen is een beetje fietsen en behandeld worden door de fysiotherapeut. Erg vervelend, want het ging net zo lekker."

Zittend in het spelershome van Papendal gaan de gedachten verder terug, namelijk naar de eerste heugelijke momenten van zijn voetbalcarrière. Het flitsdebuut bij ADO Den Haag waarin Kolk als zeventienjarige binnen een minuut het doel wist te vinden en de bliksemtransfer naar SC Heerenveen. "Het was een mooi begin, maar tegelijkertijd ook een heel moeilijke periode. De kritieken waren natuurlijk lovend als debutant bij ADO, maar toen ik naar SC Heerenveen vertrok had ik een te hoog verwachtingspatroon van mezelf. Ik was ontzettend naïef en wilde meteen een basisspeler zijn. Foppe de Haan zag dat echter anders. Hij zei tegen mij dat ik een speler voor de toekomst was en dat ik er niet meteen hoefde te staan." Geduld is een schone zaak. Kolk dacht er toentertijd anders over, tot grote ergernis van De Haan die de Hagenaar afgelopen zomer in het NRC Handelsblad bestempelde als onhandelbaar en ook zei dat ‘groentje’ Kolk zich zelf destijds al zo goed vond. "Ik was ontzettend eigenwijs en totaal niet te sturen. Het was niet zo dat ik naast mijn schoenen liepen. Mijn ouders zorgden er wel voor dat dit niet gebeurde. Maar ik vond gewoon dat ik bij de eerste elf hoorde. Naar mijns inziens kreeg ik geen eerlijke kans om me te bewijzen. Daardoor ging ik me op een verkeerde manier profileren."

Hij was er dag en nacht mee bezig, Kolk zou en moest zo snel mogelijk een basisplaats zien te krijgen bij de club die als nummer twee van Nederland Champions League voetbal mocht spelen. Niet de minste dus. "Ik kon niet afschakelen. Er was altijd maar één ding in mijn leven voetbal. Mijn moeder zei wel eens gekscherend: Je bent zelf net een bal."

Kolk wist lange tijd niet de juiste manier te vinden om zich lekker te voelen. Zowel de voetballer als de mens Kolk. Het één had natuurlijk met het ander te maken. Goed presteren werd een obsessie voor hem. Kolk slaagde maar niet in Friesland en dit resulteerde vervolgens in talloze verhuurperiodes. Hij heeft zo’n beetje het hele land doorkruist. "Achteraf had ik gewoon op mijn kans moeten wachten bij Heerenveen. Maar ik wilde spelen." Met behulp van sportpsycholoog Marco Hoogerland wist Kolk zijn loopbaan de juiste richting te geven. Nadat zijn contract niet werd verlengd bij de Friezen besloot hij een stap terug te doen door in de eerste disvisie te gaan spelen. Via Excelsior, FC Zwolle en ADO Den Haag kwam hij bij Vitesse terecht. De club waar hij nu al drie seizoenen speelt en wel op zijn kans heeft gewacht.

"Ik had een goed gevoel bij deze club tijdens onze eerste gesprekken. FC Twente had ook interesse, maar Vitesse was voor mij de beste optie. Veel mensen zullen nu zeggen dat dit een stomme keuze is geweest, maar zo zie ik het niet." Had Kolk wel bepaalde dingen anders gedaan als hij alles terug zou kunnen draaien? "Nee, ik ben er als mens sterker uitgekomen. Het heeft zo moeten zijn. Ik kan nu naast het voetballen ook leuke dingen doen. Ik ben er geen 24 uur per dag meer mee bezig." Kolk is naast het voetballen nu ook sociaal-maatschappelijk actief. Met twee vrienden is hij van plan om workshops, gericht op voetbal, te organiseren in het kader van naschoolse opvang voor kinderen in Haagse achterstandswijken. "Ik vind het belangrijk dat kinderen begeleidt worden, met name in wijken waar de minder bedeelden wonen. Door te gaan sporten zijn ze gezond bezig en tegelijkertijd is de kans kleiner dat ze gekke dingen gaan doen. Ik ben zelf opgegroeid in het Laakkwartier en heb van dichtbij meegemaakt hoe verschillende kinderen in de criminaliteit verzeild raakte. Met de voetbalworkshops wil ik er mijn steentje aan bijdragen dat zoveel mogelijk kinderen niet het verkeerde pad kiezen. Als profvoetballer heb ik een voorbeeldfunctie en door mijn bekendheid heb ik ook een bepaalde aantrekkingskracht. Dit moet er deels voor zorgen dat dit project gaat slagen."

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel, dus ook bekendheid. In Nederland hebben we een uitgesproken mening over zo’n beetje iedere profvoetballer. Kolk kan daar niet zo mee zitten. "Dat hoort erbij en ik heb er eigenlijk geen last van. Ik zie alleen de voordelen. Als iemand in de Albert Heijn je herkent en vervolgens naar je toe komt voor een handtekening is dat toch leuk dat je deze persoon daar blij mee kunt maken? Alleen door een krabbel te zetten."

Kolk neemt dan ook voor iedereen de tijd. Buiten staat de redactie van FIFA Futbol Mundial al op de Vitesse-aanvaller te wachten, maar een vluchtige blik op zijn horloge is er niet bij. "Ze komen me wel een keer halen." Hoe kijkt Kolk naar de verrichtingen van het huidige Vitesse? "Ik heb er nog het volste vertrouwen in dat Vitesse bij de eerste negen gaat eindigen. We zijn nog zoekende. Dat is ook niet vreemd. We hebben in verschillende samenstellingen gespeeld. Daarnaast was het voor mij en Lasse Nilsson ook wennen om als spitsenkoppel te fungeren. We hebben allebei scorend vermogen, maar je kunt niet meteen een doelpuntenregen verwachten. De aanvoer richting de spitsen speelt een cruciale rol in ons functioneren. Het team moet ook weer wennen aan de nieuwe voorhoede. Maar nu ben ik geblesseerd en dat betekent dat er weer wijzigingen doorgevoerd moeten worden. Dat is erg zuur."