support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-08-2000 22:45:00

Atteveld gelooft na helletocht in terugkeer bij ADO


Zeist - Raymond Atteveld sprint op een achteraf gelegen veld van het sportcentrum van de KNVB van pion naar pion.


DOOR Ren‚ Dons 

 De stoom komt op deze koude januarimiddag van zijn lichaam, een grimas staat op zijn gezicht.Alleen de muziek van film Rocky ontbreekt. Atteveld ziet af op weg naar zijn rentree. Op 11 januari 2000 brak hij zijn been op twee plaatsen, maar het geloof in een terugkeer op het hoogste niveau is bij de 34-jarige voetballer van ADO Den Haag gebleven. Over circa zes weken wil hij de groepstraining in het Zuiderpark hervatten. Raymond Atteveld afgeschreven? Volgens velen wel. Net na de voor hem zo dramatisch verlopen oefenwedstrijd op 11 januari tegen Cambuur hoopte ADO Den Haag dat Atteveld aan het begin van het huidige seizoen weer fit zou zijn. Drie maanden zouden genoeg moeten zijn om de wond te laten helen en een zelfde periode om te revalideren. Het liep tragisch genoeg voor de persoon zelf en de voetbalclub, die Atteveld niet tegen ziekteverzuim had verzekerd, allemaal anders. De revalidatie is een ware helletocht geweest. Een weg vol met teleurstellingen. "Het begon al in het ziekenhuis, waar ik voor de tweede keer geopereerd moest worden omdat een zwelling zo op mijn spieren en zenuwen drukte dat ik verging van de pijn. Daarna had ik geen gevoel in mijn voet en duurde het lang voordat de wond van de operatie dicht ging om over het helen van de breuk nog maar te zwijgen".



Tijdens de revalidatie werd in Den Haag om de zes weken een rontgenfoto van de breuk gemaakt. "Op een bepaald moment heeft de dokter gezegd: we doen het nu maar om de twee‰nhalve maand. Elke keer als de breuk nog niet dicht was, betekende dat voor mij een enorme teleurstelling. Dat kon de dokter van mijn gezicht aflezen". "Het voordeel van het sportmedisch centrum in Zeist is dat je niet alleen aan je herstel werkt. Elke dag is een aantal spelers bezig om terug te komen. Mark Nygaard, Gabor Torma, Riek Plum, Hans van Arum en af en toe Ruud van Nistelrooy". "Allemaal weten we wat het is om het even niet te zien zitten. Ik heb ook veel steun gehad van mijn vriendin Angelique en dochter Dawn. Ik ben thuis ook niet altijd de gezelligste geweest". "Elke dag rijd ik, nadat ik mijn dochter naar school heb ge bracht,.naar Zeist om mijn programma af te werken. En reken erop dat ik door de fysiotherapeuten Rob Ouderland, Ricar do Sanders en Jörgen van Hattum word afgeknepen. Het is een ongelooflijk zwaar programma van vijf dagen. Ik houd ervan om als ik niet hoef te voetballen af en toe in het weekeinde op stap te gaan. Dat werd tijdens mijn revalidatie afgestraft, want ik had de avonden en de zaterdag en zondag nodig om bij te komen. Bovendien wordt Rob Ouderland woest als je je niet aan zijn voorschriften houdt". "Soms is het een hele opgave. De ene dag rijd 'ik in een halfuur naar Zeist, maar het duurt ook vaak een uur of zelfs anderhalf uur. Ik zal blij zijn als ik straks voor de laatste keer terugrijd van Zeist naar huis. Toch heb ik nooit getwijfeld of ik zou kunnen terugkeren. Had ik dat wel gedaan, dan had ik het waarschijnlijk niet gered".
Atteveld heeft, tot eind december, een deel van zijn revalida tie zelf moeten betalen. Vanaf januari draait hij voor de volledige kosten op. "Revalideren op het KNVB-complex kost net iets meer dan driehonderd gulden per dag. Dat ik een deel zelf betaal is jammer, maar van ADO Den Haag-kant begrijpelijk. De club heeft niet voldoende geld. Ik ben al blij dat ik
 

'n regeling ben gekomen dat in Zeist kan herstellen. ADO en Haag heeft wel een fysiolerapeut (Chi Chung), maar die is part-time in dienst. Als je op de club is dan staan er bij wijze van spreken 24 spelers te trappelen om behandeld te worden".
 

"Bij de KNVB lopen drie fysiotherapeuten en nog eens vier sportdoktoren. Als een fysiotherapeut iets niet vertrouwt dan kijkt er binnen vijf minuten een arts naar. Bovendien zijn hier alle faciliteiten aanwezig zowel binnen als buiten. De fysiotherapeuten hebben ook ADO Den Haag-trainer Stanley Brard en Chi Chung op de hoogte gehouden van mij vorderingen. Zelf ben ik naar alle thuis- en uitwedstrijden van het eerste elftal geweest. Ik maakte ook deel uit van de spelersraad. Dus, het contact met mijn medespelers is goed gebleven".

Mijn rol

"Wat mij wel opviel is dat de spelers vaak op mij wachtten voordat er iets met de trainer of de directie werd besproken. Dat is jammer, want iemand anders had mijn rol moeten overnemen. Eigenlijk is dat ook dit seizoen weer het probleem.
ADO Den Haag mist een leider in het veld. Dat is ‚‚n van de redenen waarom er geen elftal staat, maar elf eenlingen. Het is dan moeilijk om tot prestaties te komen". "Het is makkelijk om vanaf de zijlijn te oordelen, maar ik vind dat veel spelers de oorzaak van het slechte presteren ook bij zichzelf moeten zoeken. Daar kun je de trainer niet alleen de schuld van geven.

Hooguit de helft van de groep beschikt over een juiste mentaliteit. Ik vrees dat het niet eens de helft is. De andere spelers wijzen alleen naar elkaar in plaats van dat ze andermansfouten proberen op te lossen". "Op dit niveau worden er veel fouten gemaakt, maar als je ze hoort zijn het allemaal wereldvoetballers. Vorig seizoen is er ‚‚n jongen goed weggekomen Dat was Santi Kolk, die werd door Heerenveen gekocht. De spelers die geen contract meer van ADO Den Haag kregen, Ieven nu in de anonimiteit van het amateurvoetbal".
"Zo zal het ook dit seizoen weer enkele jongens vergaan Ik hoop dat ik dit seizoen nog een aantal wedstrijden in het eerste elftal kan spelen. Dat ik nog een bijdrage kan leveren Want als ik eind februari terugkeer in de groep ben ik nog niet wedstrijdfit. Ik zal wedstrijden in het tweede elftal moeten spelen en ik zal heus nog wel eens een terugslag krijgen".

"In mijn wreef heb ik nog altijd een beetje 'dood' gevoel' De artsen verwachten dat dit euvel pas komende zomer voorbij zal zijn. Daarom ben ik tevreden met elke wedstrijd die ik dit seizoen nog in het eersttelftal speel".