support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 33 19 7 7 64
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 33 13 6 14 45
11 VVV 33 12 9 12 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 EIN 34 8 14 12 38
15 JAJ 33 9 9 15 36
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 33 6 8 19 26
20 JUT 33 5 9 19 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
soccernews.nl

Datum plaatsing: 18-07-2009 01:55:00

Voorbeschouwing Eredivisie: ADO Den Haag


Het imago van ADO Den Haag is in hoog tempo sterk verbeterd. De Hagenezen waren tot opluchting van de gemiddelde Nederlandse voetbalsupporter in 2007 afgedaald naar de Jupiler League.


 
Geplaatst op 17-07-2009 08:46 door Mart Waterval - Bron: -
 
Door de veelal negatief in het nieuws komende supporters, het verouderde stadion en de krakkemikkige selectie werd Den Haag in de Eredivisie niet positief bekeken. Na de overgang naar het nieuwe ADO Den Haag Stadion en de overname van de club zijn echter de rellen en de financiële problemen voorbij. ADO bestormt de Eredivisieranglijst. De club heeft het komende seizoen al de negende begroting van de Eredivisie.

Verleden
ADO Den Haag werd in 1905 opgericht. Aanvankelijk bivakkeerde de club uit de Hofstad in de onderste regionen van het Nederlandse voetbal, maar na de bouw van het Zuiderpark promoveerde ADO in 1926 naar de Eerste Klasse, het hoogste niveau. Na jarenlang een kleurloze middenmoter te zijn geweest, kwam ADO tijdens de oorlogsjaren pas echt tot bloei. In 1942 en 1943 werd zelfs de landstitel veroverd! Smet op deze periode was wel het NSB-stempel dat ADO Den Haag kreeg, al is achteraf duidelijk geworden dat het met de NSB-sympathieën binnen de club wel meeviel.

Na de oorlog was ADO één van de grote voorstanders van de invoering van het profvoetbal in Nederland, maar opvallend genoeg maakte de club in het eerste seizoen geen deel uit van de nieuw gevormde Eredivisie. De Hagenezen kroonden zich in 1957 echter tot kampioen van de Eerste Divisie en stelden hiermee promotie veilig. In 1958 werd ADO Den Haag vervolgens knap vijfde en in 1959 werd zelfs de bekerfinale bereikt, die verloren ging tegen VVV (4-1).

Een nieuwe bloeiperiode stond op het punt van beginnen toen Ernst Happel in 1962 werd aangesteld als hoofdcoach. De legendarische Oostenrijker, die Feyenoord later nog naar de winst van de Europacup I zou leiden, bleek de perfecte oefenmeester van de selectie van ervaren 'vedetten'. Hij maakte schoon schip, waardoor onder meer latere clublegende Aad Mansveld kon doorbreken, en bereikte met de club uit de Hofstad in 1965 en 1966 de derde plaats in de Eredivisie. Bovendien behaalde hij viermaal de bekerfinale: pas de vierde, in 1968, werd winnend afgesloten. In 1971 werd ADO onder leiding van Vaclav Jezek nog bijna landskampioen. Uiteindelijk moest de ploeg overigens genoegen nemen met 'slechts' een derde plaats.

Na dat seizoen fuseerde ADO met Holland Sport en werd de ploeg omgedoopt in FC Den Haag. Er waren hoge verwachtingen voor de nieuw gevormde FC, waaraan eigenlijk niet geheel werd voldaan. FC Den Haag was geen topclub en speelde in de middenmoot. In 1975 werd wel voor de tweede maal de beker gewonnen door FC Twente te verslaan. Het seizoen erop maakte de ploeg furore in het toernooi om de Europacup II, maar FC Den Haag werd uiteindelijk uitgeschakeld door West Ham United. Hierna brokkelde het succes langzaam af, met de degradatie na het seizoen 1981/1982 als dieptepunt.

In de periodes 1987-1989 en 1990-1992 kwam ADO twee korte periodes opnieuw uit in de Eredivisie, maar wist het geen vaste plaats in de middenmoot te bemachtigen. Een lange periode op het tweede niveau volgde. Na achtereenvolgens de tiende, elfde en zestiende plaats leek het met ADO rond de eeuwwisseling de verkeerde kant op te gaan, maar de club rechtte de rug en werd in 2003 kampioen van de Jupiler League.

Vier seizoenen Eredivisie volgden, maar er kon niet echt overtuigd worden. ADO kon opnieuw niet loskomen uit de degradatiezone. Het nieuwe stadion moest hierdoor na de eerder genoemde degradatie in 2007 noodgedwongen worden ingewijd in de Jupiler League, waarna een zeer teleurstellend seizoen volgde. ADO werd als degradant slechts zesde. Dankzij de play-offs keerde de ploeg echter alsnog direct terug op het hoogste niveau, waardoor de supporters met een verbeterd imago de Eredivisie te lijf konden gaan. 'Guess who's back?'


Afgelopen seizoen
Het begin van het afgelopen seizoen verliep voor promovendus ADO Den Haag zeer spectaculair. De ploeg mocht zich aan de start van de competitie zelfs even lijstaanvoerder noemen. Dat was nog eens een terugkeer op het hoogste niveau! De ploeg kon de goede reeks echter geen succesvol vervolg geven, waardoor aan het einde van de competitie nog gezweet werd voor lijfsbehoud.

André Wetzel stond aanvankelijk aan het roer bij ADO Den Haag. Hij combineerde de functies van oefenmeester en technisch directeur. De TD vond de trainer tegen het einde van de competitie echter onvoldoende functioneren, waardoor Wetzel een stapje terug deed. Hij stelde Raymond Atteveld, die eerder bij Roda JC werkzaam was als hoofdtrainer maar een echte Hagenees is, aan als oefenmeester en lijfsbehoud werd veilig gesteld.

Door zeker te zijn van een langer verblijf in de Eredivisie kan ADO de begroting dit seizoen door de komst van het nieuwe stadion verder opschroeven. De club lijkt klaar te zijn voor een stap naar de middenmoot van de competitie, maar is de selectie daar ook klaar voor? Vooral het verdedigen van een voorsprong bleek voor de manschappen een lastig karwei. Het Haagse Kwartiertje leverde de mannen in de groen-gele shirts geen enkel voordeel op.

Het afgelopen seizoen waren de supporters van ADO Den Haag, mede door het nieuwe stadion, wel weer een echte steun voor de spelers. Het onderstaande sfeerfilmpje van de opkomst van de elftallen van ADO Den Haag en Feyenoord in het ADO Den Haag Stadion illustreert dit.


Selectie
De selectie van ADO Den Haag ziet er nog grotendeels hetzelfde uit als het vorige seizoen. Boy Waterman is opnieuw gehuurd van AZ, waardoor hij naar alle waarschijnlijkheid weer reserve zal zijn achter Robert Zwinkels. ADO had zich in de winterstop bovendien al versterkt met Danny Buijs, Timothy Derijck en Berry Powel, waardoor de selectie al een kwaliteitsimpuls heeft gehad.

Buijs en Derijck kwamen beiden over van Feyenoord en groeiden uit tot publiekslievelingen. Buijs tekende deze week een nieuw, tweejarig contract in Den Haag, waardoor hij ook de komende seizoenen het groen en geel zal verdedigen. Verder kent de selectie spelers uit de eigen streek, zoals Lex Immers, Christian Kum en natuurlijk de enige aankoop Ricky van den Bergh. Van den Bergh kwam over van Heracles Almelo en zag met zijn transfer een droom in vervulling gaan. Hij staat eindelijk bij zijn geliefde ADO onder contract.

De selectie van ADO Den Haag kent verder nog ervaren Eredivisiekrachten als Richard Knopper, Pascal Bosschaart, Yuri Cornelisse, Mitchell Piqué, Aleksandar Rankovic, Leroy Resodihardjo, Karim Soltani en Wesley Verhoek, en lijkt dan ook breed genoeg om ook na het komende seizoen in de Eredivisie uit te komen. De extra klasse om een veilige middenmoter genoemd te worden, heeft de selectie van trainer Raymond Atteveld echter niet.

In the spotlight: Richard Knopper

In de jeugd stond Richard Knopper bekend als één van de grootste voetbaltalenten van Nederland. Hoewel hij zijn grote belofte nooit heeft in kunnen lossen, is hij stilaan toch bezig aan een opmars in Den Haag. Sinds 2006 staat Knopper onder contract bij ADO. Vorig seizoen kwam hij tot een zeer respectabel aantal van tien doelpunten. Hiermee mag de bijna 32-jarige middenvelder zich een belangrijke schakel in het elftal noemen.

Knopper speelde in zijn jeugd zowel voor Feyenoord als voor Ajax. Bij laatstgenoemde club brak hij in 1997 door. Na een goed seizoen 1999/2000, waarin hij 33 maal in actie kwam, werd Knopper geteisterd door blessureleed. Hierdoor keerde hij in Amsterdam nimmer meer terug in de basiself. Een omzwerving langs Aris Saloniki, SC Heerenveen, Vitesse en nu dus ADO Den Haag volgde. Met het vierde achtereenvolgende seizoen in Den Haag lijkt Knopper nu echter wel een vaste club te hebben gevonden, al zou een nieuwe jaargang met een doelpuntentotaal in dubbele cijfers de overgang naar een sterkere club kunnen betekenen.

Trainer: Raymond Atteveld
De trainersloopbaan van Raymond Atteveld (42) verliep tot het afgelopen seizoen zeer voorspoedig. Na zijn laatste duel als profvoetballer, in 2001 voor ADO Den Haag, ging hij bij zijn club de jeugd trainen. In 2006 mocht hij aan de zijde van Huub Stevens als assistent in Kerkrade bij Roda JC aan de slag. De Limburgers maakten hem na het vertrek van Stevens in 2007 hoofdtrainer, waarna twee succesvolle seizoenen volgden. Roda JC eindigde in de subtop en bereikte zelfs eenmaal de bekerfinale.


De selectie van de Limburgers kon echter niet met de harde hand van Atteveld omgaan en er ontstond gedonder in de selectie. Een teleurstellende seizoensstart betekende voor Atteveld vervolgens einde oefening bij Roda JC. Aan het einde van het seizoen werd de oefenmeester vervolgens bij ADO Den Haag benoemd als hoofdtrainer. In de laatste vier competitieduels loodste hij ADO naar lijfsbehoud. Het zal interessant worden om Atteveld een heel seizoen aan de slag te zien in Den Haag.

Voorspelling
Met een heel seizoen Raymond Atteveld in het vooruitzicht kunnen de supporters van ADO Den Haag zich klaar maken voor een strijdbaar elftal, precies zoals de fans het graag zien. Als de club opnieuw een succesvolle seizoensstart heeft, lijkt een plaats in de lage middenmoot tot de mogelijkheden te behoren. De selectie van ADO Den Haag is zeker Eredivisiewaardig.

Toch moet ADO nog enigszins uitkijken voor degradatie. Bij een slechte reeks kan het degradatiespook zomaar weer opduiken in Den Haag, ondanks de sterk verhoogde begroting. De selectie mist nog extra klasse om op voorhand te kunnen zeggen of de club ook na het komende seizoen zeker zal zijn van lijfsbehoud. En dat is dan ook de doelstelling van de club, handhaving op het hoogste niveau.