support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 29-01-2005 21:30:00

Theater Zuiderpark


Vier tribunes, vier werelden. Harde kern op Noord, gasten op Oost en van alles wat op Zuid en West. Wie héél goed luistert, kan ze soms zachtjes horen zingen. De uitsupporters op Oost.


TRIBUNE WEST

door Pieter van den Broeke

Met die rij vlaggen op het dak en de elf wankele steunpilaartjes staat hij er ietwat klunzig bij. Meer de tribune van een hoofdklasser ergens in de provincie, dan de thuishaven van fanatieke fans vol Haagse hartstocht. Het bouwwerkje is ogenschijnlijk lukraak neergezet, op veilige afstand van het prikkeldraad en de testosteron van Midden Noord en de bontkraagjes van Zuid. Maar wel getooid met wellicht de langste naam ooit bedacht voor een tribune: de Hyundai Autobedrijf Vathauer & dochters gezinstribune. Een merkwaardig allegaartje komt daar samen rond de wedstrijden. Deels verscholen achter reclame’s voor een Zuid-Koreaanse auto vallen rennende kinderen gaten in hun knieën, spieden vaders rond op zoek naar vrienden van toen, staren oudere fans naar het veld en doen stuurse eenlingen er het zwijgen toe. En nooit zijn alle 896 plaatsen bezet, op de gezinstribune. Het is een product uit de tijd, begin jaren negentig, toen de termen ‘publieksvriendelijk’ en ‘voetbaltheater’ werden ingezet als bezweringsformule tegen de bittere smaak van jarenlange supportersellende in het Zuiderpark. De hekken moesten worden neergehaald, de grimmigheid uitgebannen. Een plek voor vaders, moeders en kinderen en al die anderen die wel warm worden van groengeel, maar geen bier en speeksel in de nek willen. Zo kwam de Jan Knijnenburg Gezinstribune tot stand, voorzien van een op- en afrit voor rolstoelen. Op 5 februari 1995 stelde de toenmalige wethouder Rob van de Laar vóór de wedstrijd FC Den Haag-Telstar de tribune officieel in gebruik. Sinds 7 september 2001 wapperen de Hyundaivlaggen boven de vrijhaven voor de zachte kern.

TRIBUNE NOORD

door Victor Schildkamp

...’De lange zìj, een warme wogst, suppogtes om je hein...’ (uit ‘O, o, Den Haag’, Harrie Jekkers). De lange zij, dat is Noord. En in het midden: Midden Noord. De harde kern. De enige van Nederland die niet áchter een goal ontstond. Berucht. Maar ook zóóóóó keihard humoristisch. De ME is Playmobiel. Een rooie grensrechter die de hele wedstrijd ‘Bassie en Adriaan’ hoort. ‘Josti Band, Josti Band’, als de supporters van de tegenpartij zingen. ‘Alleen homo’s lopen hand in hand’ - over het Feyenoord-clublied. Ad rem, dá’s Haags. Net als Natasja, begin jaren negentig. Ging dat shirt weer omhoog. ‘Háááágse Tie-te’, zong Noord. En juichen naar Luinge, de scheids die speelt met Noord. Tribune Noord heeft ook de beste akoestiek. Lawaai van Noord bláást je weg. Komt door dat dak, schijnt, dat er in 1967 opkwam. Goeie spandoeken ook. Zelfs uit de nok van het dak. Langs touwen die met stenen door de beugels aan het dak worden gegooid. De ooievaar die de KNVB-leeuw aan z’n machtige snavel rijgt. Of een Ajacied met keppeltje vermaalt. Van de graffitispuiters op Noord. Op een reuzendoek van een gordijnenwinkel. Vroeger waren er vuurwerk, rookbommen en groengele kippen. Mag niet meer. Maar groengeel blijft het. Voor het tweede seizoen rolt nu dat enorme ADO-shirt van Noord. In 1949 werd Noord opgeleverd, in ‘57 opgehoogd en eind jaren zeventig ontstond die supportersgroep op Midden Noord. Toen ADO nog FC was. Op Noord is dat nóg zo trouwens. Noord (5630 plaatsen) lijkt nooit uitverkocht, want de supporters kruipen naar elkaar. En stáán, ondanks dat de staanplaatsen eind jaren tachtig verdwenen. ‘We willen schuim op die bekken’. Da’s Noord.

TRIBUNE OOST

door Robbert Salome

Wie héél goed luistert, kan ze soms zachtjes horen zingen. De uitsupporters. Overdonderd door het kabaal van de Haagse aanhang. Volledig overstemd. Uitgejoeld, belachelijk gemaakt en weggewuifd. ‘Joehoe!’ Ze komen er in het Zuiderpark bekaaid vanaf, de voetbalfans uit Utrecht, Eindhoven, Rotterdam en de veertien andere eredivisie-steden. Vooral de Amsterdammers hebben het zwaar. Met maximaal zeshonderd mogen ze komen, die ándere voetballiefhebbers. Met bussen, bewaakt als wagens van het Koninklijk Huis. Om vervolgens te worden weggestopt in een donker hoekje op ‘oost’. Daar waar de zon nooit schijnt. Naast de Mobiele Eenheid die een buffer vormt tussen de uitfans en de Haagse supporters op Midden Noord, steevast aangeduid als ‘Playmobiel’. De Oosttribune werd op 1 augustus 1996 geopend, op de dag dat Barcelona in het Zuiderpark met 1-0 werd verslagen. De Statenprojecttribune, naar een BV van de Haagse onroerendgoedmagnaat Ed Maas die de tribune sponsorde. Voor een klein deel maar, overigens. “Ik zou ADO een lening verstrekken, maar ineens kwam de gemeente met een heel stuk subsidie”, vertelt Maas. “Toen heb ik Gavin Price maar betaald. Als geste is de tribune toen toch nog naar Statenproject BV genoemd.” De oude oosttribune werd in 1994 gesloopt, er was ruimte nodig voor de wereldruiterspelen die in dat jaar in het Zuiderpark werden gehouden. Twee jaar lang hadden de konijnen vrij spel tot Maas besloot de nieuwe oosttribune te sponsoren. Hij wist dat het vak voor de uitsupporters was bedoeld, maar dat deerde de Hagenaar niet: “Het zag er gewoon niet uit. Er moest wat gebeuren.”

TRIBUNE ZUID

Door Robbert Salome

Het is de echo van Midden Noord. Pas als aan de overkant écht gezongen wordt, gaat Zuid zich roeren. Ze zijn wat ingetogener: de bobo’s, de spelersvrouwen, de oude Midden Noord-supporters. Het zijn de ADO-fans die, in elk geval in hun uitlatingen, net iets minder fanatiek zijn dan zíj van de overkant. Het komt de fans van Zuid nog wel eens op kritiek van Noord te staan. Maar áls ADO dan met 2-0 voorstaat tegen Feyenoord, klinkt ook vanaf Zuid luidkeels het ‘Feyenoord Rotterdam, olé olé’. Cynisme in het Zuiderpark. In april 1982 gaat een deel van de Zuidtribune in vlammen op. Boze fans steken de houten eretribune in brand uit woede over een 0-4 nederlaag tegen Haarlem. Vier jaar later opent de Haagse sportwethouder Piet Vink de nieuwe Zuidtribune. Zuid is een Haagse vergaarbak. Politici, zakenlieden, middenstanders. Jong, oud, middelbaar. Échte Hagenaars, net als zíj op Midden Noord, maar toch net weer even anders. De uitbaters van een Spaans restaurant zijn er altijd. Speciaal voor Alberto Saavreda die vurig in het Spaans wordt aangespoord. De spelersvrouwen zien met lede ogen toe hoe hun echtgenotes onder het gras worden geschoffeld. De camera van de NOS volgt het spel van links naar rechts. Dennis den Turk - jarenlang AZ, twee seizoenen ADO - zit er. Algemeen directeur Robert Langenbach volgt vanaf Zuid de verrichtingen van zijn club. Haagse Harry Jeffrey Huf is vaste gast. Zuid lacht om Noord. Om de spreekkoren. Om de tekeningen op de vlaggen, waarop de tegenstander belachelijk wordt gemaakt. En soms zingt Zuid zelfs mee. Als het ADO voor de wind gaat. Zó is Zuid.