support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-05-2009 19:40:00

'Atteveld zat als bok op de haverkist'Door DENNIS JANSEN

PARAMARIBO - In Hotel Residence Inn in Suriname heeft André Wetzel al een duik genomen in het zwembad. Een drankje op het sfeerrijke terras ook. Zelfs de ligstoel om te zonnen werd in gebruik genomen. afbeelding vergroten André Wetzel. FOTO DENNIS JANSEN „Hier kan ik al lekker genieten, maar helemaal tot rust kom ik na deze ADO-trip. Dan komt mijn gezin over naar Suriname en blijven we hier nog twee extra weken. Dan zal mijn telefoon wat vaker uitstaan. Dat is vakantie. Heb ik wel verdiend, vind je ook niet?”

Op steenworpafstand van het hotel kolkt de 480 kilometer lange Suriname Rivier. Auto’s op de nabijgekegen Anton Dragtenweg razen voorbij en de meeste spelers van ADO Den Haag verpozen bij of in het zwembad. De selectie geniet van een vrije middag, waar André Wetzel terugblikt op het voorbije voetbalseizoen. Daarin splitste hij vier wedstrijden voor het einde zijn dubbelfunctie op, bleef zelf technisch directeur en zette Raymond Atteveld als trainer voor de groep.

ADO blijft eredivisionist. In hoeverre is dat uw kunstje?

„Je hoort je mij niet zeggen dat ADO erin is gebleven door mij. Ik heb een hekel aan trainers die de eer naar zichzelf toetrekken. ADO is een proces van wij geweest: de raad, de directie, de technische staf, de spelers zelf en de supporters natuurlijk. Het is een proces geweest dat maart vorig jaar is begonnen met veel saneren en doorselecteren. Met een zoektocht naar betaalbare spelers. Spelers ook die we net misliepen.”

Heeft u een voorbeeld?

„Kees Luijkx. Hem wilden we in de winterstop halen. Maar toen ging hij net weer spelen bij AZ.”

Is hij nog steeds een optie?
„Misschien. Hetzelfde geldt voor Santi Kolk: we zijn niet meer in de positie om een transfersom te kunnen betalen. Of laat ik zeggen: willen betalen. We moeten verstandig met geld omgaan. Wat dat betreft hebben wij het goed gedaan: er staat een eredivisiewaardig elftal. En dat voor maar zes ton. Exclusief de salarissen dan, want die zijn natuurlijk wel omhooggegaan.”

Zes ton. Minus het geld van Daryl Janmaat die voor zo’n 1,8 miljoen euro door Heerenveen werd gekocht.
„Ik ga niet in op bedragen, maar de verkoop van Janmaat heeft ons heel erg vooruit geholpen. Dat kan straks met Eljero Elia gebeuren en zelfs de verkoop van Ferrie Bodde ligt in het verschiet.”

Bij het doorverkopen van Bodde krijgt de club de helft voor zijn transfersom, bij Elia twintig procent. Voor welk bedrag gaat Elia weg bij FC Twente, denkt u?
„Veertien, vijftien miljoen.”

U wacht dus nog even met het aantrekken van een nieuwe spits en keeper?

„Nou, nee. Ga eens naar een autodealer die weet dat je net de Staatsloterij hebt gewonnen? Dan rekent hij net even meer. Voor spelers geldt hetzelfde. Ze kosten je veel meer als clubs weten dat je geld hebt.”

Uw voorganger Wiljan Vloet zag het helemaal zitten in spelers als Stoffels, El Kadi en Levi Schwiebbe.

„Dat zijn geen slechte spelers voor de eerste divisie. Vind ik ook van Ekrem Kahya, Robin Faber en Tim De Meersman. Zij zijn gehaald voor de eerste divisie. Het was aanvankelijk ook de bedoeling dat we voor een plek bij de eerste vijf zouden gaan voetballen. In de eerste divisie. Voor Soltani geldt hetzelfde. Haalden we voor niks, zijn salaris was niet schokkend, maar kijk eens hoe hij in de eredivisie heeft gepresteerd. Dan ben je toch spekkoper?”

Heeft u met Fabio Caracciolo gegokt en verloren?

„Wat heet verliezen? Zijn transfersom (naar verluidt 175.000 euro) was niet zo hoog en Fabio kostte niet veel aan salaris. Je moet het zo zien. Er waren op dat moment twee winkels: een eredivisiewinkel en een tweedehandskoopjeszaak. Wij hadden alleen geld voor die laatste. Pas in de winterstop konden wij naar de eredivisiewinkel voor Danny Buijs, Timothy Derijck en Berry Powel. Buijs en Derijck hebben het uitstekend gedaan. Powel heeft te weinig goals gemaakt, al was die ene tegen De Graafschap een heel belangrijke.”

Met veel bombarie werd Bodan Milic gepresenteerd. Dat zou dé spits van ADO worden. Pas in de laatste twee wedstrijden stond hij in de basis.

„En gingen er meteen geluiden op dat Raymond Atteveld het wel en ik niet zou zien zitten in Milic. Klinkklare onzin. Ik heb enorm geïnvesteerd in die jongen. Ik heb hem vertrouwen en aandacht gegeven. Voor de winterstop moest hij er staan. Dat is drie, vier maanden later geworden.”

Hebt u ergens spijt van?

 „Dat ik in februari niet heb doorgezet en mijn gevoel heb gevolgd. Ik vond dat ik niet meer honderd procent op die groep zat. De trainer van FC Twente zei het laatst heel treffend. Een spelersgroep is net een duif. Als je te hard knijpt, maak je ’m dood. Laat je ’m los, dan vliegt-ie weg. En ik moest die duif met één hand vast houden.”

De dubbelfunctie technisch directeur/trainer was te zwaar, maar de raad van commissarissen zei: U blijft trainer én uithangbord van ADO Den Haag. „Dat werd mede ingegeven door de overwinning op De Graafschap. Niet voor niets had ik daarvoor een mini-trainingskamp in Kijkduin belegd. Ook voor mezelf. Zodat ik me helemaal op de groep kon focussen. Wat gebeurt er? Winnen we met tien man van De Graafschap. Toen dacht ik zelf ook: misschien gaat het eigenlijk ook wel. In samenwerking met de RvC heb ik toen besloten de dubbelfunctie toch te handhaven.”

Tot u vier duels voor het einde toch Raymond Atteveld haalde. Wat heeft hij toegevoegd wat u niet meer kon?

 „Hij kon als een bok op de haverkist zitten.”

Kunt u een voorbeeld geven dat u dat niet meer kon?

 „Je wilt om half negen een training voorbereiden met je technische en medische staf. Om tien voor negen gaat de telefoon voor een belangrijke transfer. Daar móet je mee aan de slag anders verlies je ’s middags misschien die speler. Dat kost tijd, waardoor je een uur te laat en half voorbereid aan de training begint. Dan doe je je staf en spelers tekort.”

Heeft u spijt dat u Bosschaart en Teixeira uit de selectie hebt gezet?

„Welnee. Dat zou ik zo weer doen. Het ging niet om Tex, het ging om de spelersgroep. Die moest een signaal krijgen. Dat het scherper moest. Dat we geen remmers konden gebruiken. Ik geef je op een briefje: als Pascal niet uit een ander vaatje tapt, gebeurt het over twee maanden weer. Pascal doet nu zijn best, ik gun het hem ook, want dit is zijn laatste seizoen. Lukt dat niet, dan is zijn loopbaan voorbij.” U wilt in het nieuwe seizoen een keeper en een aanvaller. Een centrumspits of een aanvaller op de flanken? „Ik neig om te zeggen: centrumspits. Voor de zijkanten hebben we Soltani, Cornelisse kan er spelen en Verhoek is de laatste twee maanden goed bezig. In potentie heeft hij alles om een goede buitenspeler te worden.”

Hoe vaak zal hij dat niet gehoord of gelezen hebben, in potentie?

„Hij zal zijn de belofte het komende seizoen moeten inlossen. Ook zijn contract loopt af. Dus hij heeft alle reden.”

Wat is volgend seizoen de doelstelling?

„Twaalfde worden.”