support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 16-05-2009 10:25:00

De vrouwen van ADO Den Haag



Door DENNIS JANSEN

DEN HAAG - Welke voetbalclub heeft zijn eigen cheerleaders, een jaarlijkse Ladies Night én een professionele damesvoetbaltak?  ADO Den Haag. Vrouwen zijn 'hot' bij de Haagse voetbalclub. Ze voetballen bij ADO, ze werken bij ADO en ze komen kijken bij ADO. "We worden serieus genomen."

 

Neem de United Cheers. Sinds geruime tijd jaar wordt het publiek voor en tijdens de wedstrijd vermaakt door een dansoptreden. "Dat doen we nu zo'n vijf, zes jaar. We hebben er nog steeds heel veel plezier in," aldus manager Astrid Scholten.

 

Grijpen de vrouwen de macht bij ADO Den Haag? "Ha, daar lijkt het wel op hè?" lacht Maureen de Vries, sinds anderhalf jaar secretaris van de officiële supportersvereniging. "Toen mijn jongste zoon drie jaar geleden lid werd van de ADO Kids Club ben ik eigenlijk een beetje meegesleurd. Voor je het weet zit je verjaardagskaartjes te schrijven. Heeft de club je te pakken en laat ADO je niet meer los."

 

Ze plant vergaderingen, notuleert, denkt mee en zit bij gesprekken met de raad van commissarissen. "En aan alles merk ik dat we serieus worden genomen."

 

Ook bij de (mannelijke) fans trouwens. "Ik ben er thuis en uit, bij het tweede en bij de dames. Als de supporters eenmaal weten dat je honderd procent achter de club staat, dan ben je one of the boys. En áls ze dan eens iets roepen, dan zeg ik: hallo, die jongens die nu op het veld staan, door wie zijn zij vroeger naar de trainingen gebracht? Waar zouden zij geweest zonder hun moeder?"

 

ADO Den Haag heeft dus een vrouwelijke secretaris van de fanclub, maar ook een vrouwelijke hoofdsteward, Daniëlle Wille, met haar blonde lange haar een opvallende verschijning. "Op mijn vijftiende ging ik naar ADO Den Haag, met mijn vriendje, nu mijn man. Eigenlijk heb ik toen alles meegemaakt. Ellende, rellen, alles. Ontzettend spannend allemaal. Of ik wel eens bang was? Nou nee, dat niet. Dat een vrouw toen meeging, zeker naar uitwedstrijden, was uitzonderlijk. Nu zie je veel meer vrouwen."

 

'Een jaar of tien' geleden werd ze steward, een bijzondere, dat wel. "Alles wat ik zeg komt recht uit mijn hart. Ik ben er voor de club, maar zeker ook voor de supporters. Ik zit dus wel eens tussen twee vuren. Het is een voordeel dat ik weet wat zij meemaken, omdat ik dat zelf ook heb meegemaakt. Ik ken hun emoties. Ik durf ook in te grijpen. Ik herken het als ze iets van plan zijn," aldus de Haagse, sinds vorig jaar hoofdsteward. Dat betekent dat ze ook bij het veiligheidsoverleg aanwezig is. Ook daar draagt ze het hart op de tong. "Ze weten altijd wat ze aan me hebben. Ik bemoei me ook met alles. Van ADO mag je als steward trouwens niet juichen als er een goal valt. Jammer dan, ik juich toch."

 

Ze is moeder van twee zoons, van wie de oudste een stadionverbod heeft voor vijf jaar. "Hij stond op het veld bij FC Den Bosch vorig jaar. Ik heb hem zelf weggetrokken. Er gebeurde niet eens veel, maar ja, dan moet je maar niet op het veld komen. In het begin had ik het er moeilijker mee dan hij. Gelukkig is er Eredivisie Live. Ik moet zeggen: vijf jaar is wel lang."

 

Nathalie Nuiten is sinds vorig jaar persvoorlichter en medewerker communicatie bij ADO Den Haag. "Werken bij de betaald voetbalclub waar ik al jaren als verslaggever over de vloer kwam, bevalt mij perfect. Tuurlijk zit je veel tussen de mannen, maar dat was ik als sportjournalist al gewend. Daarbij houden de heren je altijd scherp, met hun openheid en duidelijkheid en ook zeker met de, soms behoorlijk flauwe, grappen die vooral vanuit de spelersgroep komen.'

 

De voetballerij een mannenwereld? "Nou dat valt wel mee, hoor," countert Karen Veldhoven, bij Thieme acht jaar de rechterhand van Mark van der Kallen en sinds dit seizoen projectleider bij ADO. "Ik zou vorige zomer alleen even de troepen komen versterken, maar ben in februari in vaste dienst gekomen."

 

Ze zegt goed te gedijen in een wereld van dynamiek en hectiek. "De voetballerij lijkt heel erg op de autowereld. Dat betekent werken in teamverband, met humor en een directheid die bij mannen past. Ik voel me daarin thuis. De emotie, de betrokkenheid van de mensen. Als ik dat muziekje hoor kort voor de wedstrijd, krijg ik elke keer weer kippenvel."

 

In haar 'vorige' leven wist zij nooit waar ze was of wat ze deed op zondagavond om zeven uur. "En nu is het standaard Studio Sport, wie had dat kunnen denken? Nou, ik zelf een jaar geleden ook niet, hoor. Maar je raakt er bij betrokken. Ik betrapte mezelf er vorige week zelfs op dat ik al wist wat buitenspel was."

 

De woorden zullen bij Marcella Mesker bekend in de oren klinken. "Je krijgt ineens het idee dat je er verstand van hebt," lacht de voormalige tennisster, nu onder andere commentator. Ze is was dit seizoen regelmatig op de tribunes te vinden. "Heeft ook te maken met het nieuwe stadion, absoluut een eye-catcher. Plotseling was ik in de gelukkige omstandigheid dat er uitnodigingen op de deurmat vielen."

 

De Haagse ging kijken, mét gezin, en werd enthousiast. "Er wordt met passie, ook door het zakenleven, over ADO gepraat. Het nieuwe stadion is daarin belangrijk geweest. Behalve de harde kern komen ook families, opa's en oma's én vrouwen. Komt ook omdat het veilig is. Bij rellen zijn de vrouwen de eersten die wegblijven. Maar dat is niet meer aan de orde."