Datum plaatsing: 10-05-2009 18:00:00

ADO Den Haag-Vitesse 3-1: We're staying up!

ADO Den Haag heeft zich op de laatste speeldag in de competitie op eigen kracht veilig gespeeld tegen Vitesse. ADO kwam al snel op een comfortabele 2-0 voorsprong, bouwde deze voorsprong in de tweede helft
nog verder uit tot 3-0 en wist zelfs zijn eigen gevreesde 'haags kwartiertje' te overleven met 'maar' een doelpunt tegen. De 3-1 eindstand was ruim voldoende voor een feestje in het Forepark en een knappe 14e positie in de eindranglijst.

Het Forepark was alweer voor de derde keer op rij uitverkocht en zodoende zagen zowat 15.000 toeschouwers de groengelen een mooie middag beleven. Atteveld stuurde zowel Verhoek als Soltani de mat op en verder was de opstelling van Ammi een prettige verassing. Vitesse speelde met aanvallers Junker en van Wolfswinkel. ADO startte zenuwachtig en liet Vitesse voetballen. Dat zorgde al snel voor spannende momenten, met name doordat Waterman met een aantal matige uittrappen de ploeg in verlegenheid bracht. Tot grote kansen leidde het niet.

ADO liet rustig aan van zich horen en met name  Milic viel in positieve zin op. De Montenegrijn verloor geen kopduel en was voortdurend gevaarlijk en aanspeelbaar. De eerste kans was dan ook voor hem: uit een voorzet stond hij bij de tweede paal te wachten, maar kon geen kracht achter de kopbal krijgen. De volgende kans voor ADO was wel een doelpunt. Uit een aanval opgezet door Soltani, kwam de bal bij Pique terecht, die hem met een voorzet bij Buijs kreeg. Die kon uit een scrimmage de bal controleren en beheerst inschieten: 1-0. En drie minuten later was de wedstrijd feitelijk beslist. Uit een counter wist milic met een kopbal de bal bij Buijs te krijgen. Die zette voor en Karim Soltani kon vrij voor de keeper de 2-0 inschieten.

Een mooie middag ontplooide zich voor de groengele zee. ADO kreeg vertrouwen, liet af en toe Vitesse komen, maar was vooral scherper en dreigender dan de Arnhemmers. De Arnhemmers kwamen in die eerste helft qua kansen niet verder dan een rollertje op Waterman. Verhoek had de stand voor rust al op 3-0 moeten zetten, maar was meer bezig met het kijken naar de lijnrechter dan met de bal en schoot daardoor tegen de keeper op.

In de tweede helft werd duidelijk dat Roda wel eens zou kunnen gaan winnen bij Feyenoord en nam de druk op het team toe. Toch bleef het goed voetballen en was het haarscherp, waardoor de verdediging van Vitesse continu onder druk bleef staan. Met Milic lijkt een goed aanspeelpunt gevonden te zijn. Kansen kwamen er voor Verhoek, Milic (kopbal) en Immers. De drie nul kon niet uitblijven en bleef dus ook niet uit. Immers loste een schot, die de keeper van Velthuizen niet onder controle kreeg. Buijs was er als de kippen bij om uit de rebound hard de 3-0 en dus lijfsbehoud in te schieten.

Geen vuiltje aan de lucht dus. totdat Powell ingebracht werd en het aanspeelpunt voorin verdween. En in de 70e minuut kreeg Vitesse zijn eerste kans en die wist Waterman niet te keren en van Wolfswinkel tekende aldus de 3-1 aan. Het zelfvertrouwen van de hagenezen verdween als sneeuw voor de zon en eventjes leek het alsnog mis te gaan. Vitesse kreeg een minuut later nog een kans, maar de scrimmage werd weggewerkt. ADO herstelde uiteindelijk, mede door het in ere herstelde Haags Kwartiertje wat door het publiek weer van stal werd gehaald. De laatste grote kans was voor Vitesse in de 84e minuut, maar Waterman wist de bal mooi te keren. En zo eindigde Roelof Luinge in de 94e minuut de wedstrijd en kon het haagse feestje losbarsten.

Volgend jaar weer Eredivisievoetbal in Den Haag en een mooie 14e plek in de eindranglijst. Hulde!