AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 05-05-2009 01:20:00

ADO moet nog een keer knallen

Door DENNIS JANSEN

Ze kwamen het allemaal afzonderlijk vertellen aan het verzamelde journaille, André Wetzel, keeperstrainer René Stam en enkele spelers.
"We kunnen niet meer rechtstreeks degraderen." Vanwege die conclusie won de blijdschap het van het chagrijn gistermiddag in Friesland, waar een 2-0 voorsprong werd verspeeld (2-2), een ontwikkeling waarop ADO Den Haag de laatste weken patent heeft. Tegen Sparta werd een 'zekere' overwinning (1-0) in een paar minuten tijd omgebogen in een pijnlijke nederlaag.
Tegen Willem II verkwanselde ADO een 3-0 voorsprong in twintig minuten (3-3). Tegen Feyenoord zat in de slipstream van elke ADO-goal een tegentreffer: 2-3. En gisteren warempel beroofde SC Heerenveen Raymond Atteveld drie minuten voor tijd van zijn eerste zege als hoofdtrainer van ADO.

De oefenmeester was opgelucht dat directe degradatie werd afgewend. Hij herhaalde het cliché nog maar eens dat zijn ploeg, net bivakkerend boven de rode streep, 'het nog altijd in eigen hand heeft'.

Klopt, maar de druk op de laatste wedstrijd -Vitesse-thuis- is enorm. Verlies betekent sowieso nacompetitievoetbal. Bij een remise doemt dat scenario ook op als er een winnaar komt uit de wedstrijd De Graafschap-FC Volendam. Zelfs Roda JC kan de Haagse club dan nog passeren -al is die kans klein-, want dan moet de vorige werkgever van Atteveld met drie goals verschil van Feyenoord winnen ín de Kuip.

Winst op de Arnhemmers betekent feest in Forepark, want dan speelt ADO Den Haag ook volgend jaar in de eredivisie. Maar winnen, daar zijn de Hagenaars al bijna twee maanden niet in geslaagd. Bovendien komt Vitesse niet voor spek en bonen naar de Hofstad. De Gelderlanders hebben nog zicht op de play-offs.

ADO kan zich wel vasthouden aan het gegeven dat het de laatste vijf wedstrijden telkens op voorsprong is gekomen, al zal de zwartkijker meteen vlijmscherp counteren met de vaststelling dat uit die reeks maar twee puntjes zijn gepeurd.

In Friesland leidde ADO Den Haag na één helft volkomen verdiend met 2-0. Tegen de bekerfinalist begon Bogdan Milic, de peperdure nieuweling uit Montenegro, voor het eerst in de basis. De kopsterke Balkanreus moest ontzag inboezemen bij het Heerenveense hart van de verdediging Bak Nielsen/Dingsdag. Daaromheen zwierven de kwikzilveren Karim Soltani en de balvaardige Richard Knopper. Achterin hield ADO Den Haag het compact. De tactiek van Atteveld, die Powel (bank) en Hoogendorp (tribune) passeerde, werkte grotendeels.

In de 88 minuten dat Milic speelde, ging hij twintig keer een luchtduel aan, waarvan hij achttien keer winnaar was van een tegenstander. De Montenegrijn was bovendien betrokken bij de 0-2. Hij gaf het tikje opzij toen Soltani en de onzekere ballenvanger Vandenbussche op elkaar botsten en de bal bleef liggen. Immers vuurde af: 0-2, 38ste minuut. Twee minuten daarvoor had Csaba Horváth de score geopend met een ferme knik op de corner van Knopper, 0-1. Diezelfde Knopper werd kort voor de rust per brancard van het veld gedragen. Na een duel met Popov landde de Haagse clubtopscorer verkeerd en kwetste daarbij een knieband. Hij laat zich vandaag onderzoeken in het ziekenhuis. Danny Buijs had zijn ploeg jubelend aan de thee kunnen zetten als hij in de laatste minuut van de eerste helft 0-3 had gemaakt. De nieuwe Lems schoot zelf én naast, waar hij de vrijstaande Soltani en Immers een 14-karaats kans had kunnen offreren. Goed, ook een 3-0 voorsprong biedt geen zekerheid -zie Willem II- maar nu zette SC Heerenveen in de tweede helft een tandje bij en was het wachten op de 1-2.

Die leek er na een kwartier aan te komen toen Pranjic een strafschop mocht nemen. Henrique was weggesneld bij Kum, de gelegenheidsrechtsback die de aanvaller daarop aan de arm trok. De zo bewierookte Kroaat schoot de penalty echter op de paal. Kum kreeg geel en is tegen Vitesse geschorst. Of Atteveld daarover nou in zak en as moet zitten, is de vraag: Kum werd vorige week al geklopt door Makaay (2-3) en gaf gisteren Henrique te veel ruimte om de 1-2 in te tikken in de 79ste minuut. Daarvoor had Soltani, de gevaarlijkste aanvaller van ADO, Milic en invaller Verhoek moeten bedienen voor de 0-3.

Nu ging Heerenveen van 1-2 naar 2-2, drie minuten voor het einde. Pranjic zette voor, waarna Bak Nielsen de bal over de onnodig uitkomende Waterman knikte: 2-2. In een zinderend slot kon de wedstrijd nog alle kanten op, maar mocht vooral ADO balen, omdat zowel Powel als Soltani zijn vrije doortocht naar Vandenbussche verzuimde te honoreren met de winnende goal.