Datum plaatsing: 07-08-2004 19:45:00

Verslag en Foto`s ADO Den Haag eenvoudige langs GDA

Mei 1959 was de laatste keer dat GDA en ADO Den Haag tegen elkaar hadden gespeeld. Nu ruim 44 jaar later was de ontmoeting. Ook het programmaboekje van GDA vermeldde dat het een gigantische eer was om Den Haag weer te ontvangen en dan nog wel voor het echie.

Alle vrijwilligers bij GDA hadden er hun stinkende best voor gedaan om er een feestdag van te maken. De enige partij die roet in het eten gooide was de KNVB!! De KNVB had namelijk besloten op deze dag dat op allerlei velden in het land de bekerwedstrijden werden gespeeld gelijktijdig een jubileumwedstrijd in het Olympisch Stadion in de hoofdstad te organiseren in het kader van het 50 jaar bestaan van het betaald voetbal in Nederland. Een duidelijke blijk van onkunde van het KNVB-bestuur.

Dit was ook de oorzaak dat een aantal spelers die in 1959 de wedstrijd hadden gespeeld niet op de uitnodiging van het GDA-bestuur konden ingaan om vandaag ook weer akte de presence te geven in Loosduinen. Men werd namelijk geacht om in de hoofdstad te zijn voor de jubileumwedstrijd. De sfeer was er niet minder om. Het weer was op en top zomers. De drank was rijkelijk voorradig en vooraf was eigenlijk al bepaald dat GDA alleen als sparingpartner diende voor ADO Den Haag.

In het begin van de wedstrijd waren de 'peenbuikers' nog een aantal keren brutaal in de richting van het doel van Dorus de Vries getrokken, die kennelijk de voorkeur als eerste doelman heeft gekregen boven Jim van Fessem. Opvallend aan de kant van Den Haag was dat 'Zoef Zoef Habibi' op de bank zat en dat Sjaak Polak zijn plaats in het veld innam en ook opvallend was dat Ferrie Bodde in de basis mocht beginnen en dat zou achteraf geen slechte keus blijken. De wedstrijd had na 30 seconden al een doelpunt voor Den Haag kunnen opleveren als Platvoet zijn vizier op scherp had staan. Opvallend was dat Den Haag zeer vaak in de buitenspelval van GDA trapte. Uiteindelijk was het pas in de 21e minuut dat Bodde de 0-1 kon intrappen. Vier minuten later verdubbelde Van der Gun de stand door een fout in de verdediging van GDA af te straffen en de 0-2 in te tikken.

Daarna duurde het weer tot de 32e minuut voordat Rik Platvoet zijn eerste officiële doelpunt dit seizoen voor ADO Den Haag in de competitie/beker maakte. Hij had in de 40e minuut ook nog kans om er de 0-4 van te maken, maar schoot in 1 van de lege hoeken, recht in de handen van GDA-keeper Jaap van der Griend. Van der Griend die er overigens persoonlijk voor zorgde dat de eindscore beperkt bleef door een aantal zeer puike reddingen te maken. De 46e minuut werd de eerste corner van de wedstrijd pas gegeven deze was niet voor de profs maar voor de amateurs van GDA die een aantal keren toch nog in de buurt van het doel van Dorus de Vries waren gekomen, echter zonder resultaat. De tweede helft was koud vijf minuten begonnen toen Jamie Smith, die al een aantal keren zeer aanvallend was geweest en een aantal goede voorzetten had gegeven, een corner panklaar legde zodat Bodde snoeihard de 0-4 kon inkoppen. Twee minuten later had GDA echter ook een kans op een eretreffer, doch echter was ook dit keer de Haagse goalie alert en stopte de bal. Den Haag bleef aanvallend beter, hetgeen niet anders dan verwacht was. GDA is tweedeklas en ADO Den Haag eredivsie en dat niveauverschil liet zich duidelijk in veldverhoudingen zien. Vanaf dit moment werd er over en weer gewisseld. Zo kwamen aan Haagse kant Swerts, Knijnenburg en Huisman in het veld, respectievelijk voor Saijs, Van der Gun en Van der Leegte.

In de 60e minuut trapte Polak een vrije trap op doel, deze ketste echter via de onderkant van de lat op de doellijn, maar volgens mensen met een groen/geel shirt viel ie achter de doellijn. Scheidsrechter Verhilst vond dat het op de lijn was en dus geen doelpunt. Voordat Van er Gun echter gewisseld werd zette hij een aantal mooie combinaties op met Smit. Smit kon in de 70 minuut de bal aan niemand kwijt en schoot daarom zelf op doel dit resulteerde in de 0-5 . In de 90e minuut maakte op voorzet van invaller Knijnenburg Roy Stroeve de eindstad op 0-6 af. Voor Den Haag was dit weliswaar een officiële bekerwedstrijd, maar trainer Adelaar zal deze wedstrijd zeker hebben gebruikt om zijn definitieve selectie voor de eerstvolgende krachtmeting uit tegen Den Bosch te bepalen.

Opstelling: Dorus de Vries, Daniël Rijaard, J.P. Saijs (Gil Swertz 62'), Alberto Savreeda, Sjaak Polak, Tommie van der Leegte (Stefan Huisman 80'), Ferrie Bodde, Roy Stroeve, Jamie Smith, Rik Platvoet, cedric van der Gun (Geoffrey Knijnenburg 76')

GDA - ADO Den Haag 0-6