Datum plaatsing: 29-11-2003 14:15:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag - Vitesse 1-1

DEGRADATIEDUEL ADO VITESSE ONBESLIST

Het duel tussen de nummers 16 en 17 van de ranglijst, ADO Den Haag en Vitesse is in het Zuiderpark onbeslist geëindigd.

ADO Den Haag nam in de eerste helft een 1-0 voorsprong, maar gaf die in de tweede helft weer uit handen. Vitesse weigerde daaarna gebruik te maken van de vele gelegenheden om meer te scoren.

Het was de laatste maal dat Rinus Israël op de bank bij ADO Den Haag zou zitten. Vooraf kreeg de trainer daarom een staande ovatie op de middencirkel en sprak hij het publiek toe. Lex Schoenmaker draagt voortaan de verantwoordelijkheid voor de resultaten. Resultaten die absoluut geboekt moeten gaan worden, wil ADO Den Haag de plaatsen voor de nacompetitie ontlopen. Met Schoenmaker aan het roer zal ADO waarschijnlijk iets aanvallender gaan spelen. Tegen Vitesse had Schoenmaker ervoor gekozen om Ferrie Bodde op de bank te laten en Marcel Pronk te laten starten. Ook Roy Stroeve stond in de basis ten koste van Cedric van der Gun. In de beginfase van de wedstrijd bleek dat ADO Den Haag het spel zou moeten maken, omdat Vitesse afwachtend van start ging. Na een kwartier spelen resulteerde dit in een kans voor Romeo Castelen, die alleen voor doelman Van Fessem verscheen. Het leverde echter nog geen doelpunt op. Ook een vrije trap van Castelen even later leverde behalve een angstig moment voor de Vitesse defensie geen doelpunt op. Ondanks de grote kans die Vitesse via Bert Konterman kreeg nam ADO Den Haag de voorsprong. Een lange pass van Robert van Boxel op Gijs Cales leverde eerst nog het nodige gevaar op, waarna Peter Hofstede in de 29e minuut met een droog schot in de linker benedenhoek de Hagenaars op een 1-0 voorsprong bracht. Voor Vitesse was dit het signaal op de defensieve instelling te verlaten. Jhonny van Beukering kreeg na ruim een half uur spelen een vrije kopkans, maar mikte net verkeerd.

In de tweede helft veranderde de wedstrijd totaal. ADO Den Haag was geen schijn meer van de ploeg die in de eerste helft nog redelijk voetbal liet zien. Bovendien begon de Haagse defensie meer en meer schutteren. Doelman Jansen kreeg daardoor het nodige te doen en ging zelfs bijna in de fout bij een lange hoge bal. Toen de bal voor hem stuiterde, en daarbij enkele spelers voor onrust zorgden, sprong de bal onder Jansen door. Tot ieders verbazing liet de aanwezige Vitesse spits deze kans onbenut. Na zo’n 10 minuten spelen in de tweede helft had Vitesse op 1-1 moeten komen. Gert Claessens’ lobje over Jansen leek het doel in te gaan, ware het niet dat Jeffrey van As met een fraaie omhaal op de doellijn redding bracht. Nog geen 6 minuten later was het opnieuw een verdediger van ADO Den Haag die een ogenschijnlijk doeltreffend schot van de doellijn redde. Dat Vitesse de geboden kansen nog lang zou blijven missen leek niet waarschijnlijk. Met nog zo’n 20 minuten te gaan kwam een voorzet van de linker flank precies op het hoofd van Emile Mbamba. De donkere spits kopte goed in de hoek en liet Roland Jansen kansloos. Deze treffer zorgde bij Vitesse voor de overtuiging dat er meer te halen viel in Het Zuiderpark. Zo werden Emile Mbamba en Ricky Bochem nog gevaarlijk, waarbij de laatste compleet ongehinderd door de defensie kon lopen en vervolgens op de paal schoot. ADO Den Haag hield compleet open huis achterin en mag van geluk spreken dat na 90 minuten de 1-1 stand nog steeds op het scorebord stond. Vooral op basis van het vertoonde spel in de tweede helft mochten de Hagenaars geen aanspraak maken op een punt.