Datum plaatsing: 05-08-2005 17:30:00

Internationaal Jeugdtoernooi (dag 1)

Voor ADO Den Haag is de eerste dag van het eigen 55e Internationaal DSW ADO Den Haag Jeugdtoernooi op een regelrechte sportieve teleurstelling uitgelopen.

De A-jeugdploeg van trainer Marco Gentile leidde in de eerste twee wedstrijden – tegen Bradford City en FC Utrecht – in de laatste minuut met 1-0, maar moest beide keren de gelijkmaker toestaan. In plaats van fiere koploper met zes punten telde de Haagse ploeg slechts twee punten. De derde wedstrijd tegen Spartak Moskou had de ploeg de macht niet meer, verloor met 1-0 en eindigde als laatste in de poule.

Het was met ADO Den Haag een kwestie van ‘net niet’ in het kwadraat. Zeker in de eerste twee pouleduels manifesteerde de geelgroene formatie zich heel aardig. Na een pittig begin kreeg ADO Den Haag de wedstrijd tegen Bradford City onder controle en kon het aan aanvallende acties denken. Bij een van deze acties beroerde de Engelse doelman Ben Sayvor de bal buiten het strafschopgebied met de hand en kreeg hiervoor de rode kaart. Uit de uit die actie voortvloeiende vrije trap maakte Akif Metin met een banaancurve het eerste doelpunt van het toernooi. ADO Den Haag had na rust mogelijkheden de score op te voeren. In de laatste minuut sloeg het noodlot toe via het gelijkmakende doelpunt van Byron Littlefair.

De tweede wedstrijd, die ADO Den Haag speelde tegen FC Utrecht, was van nog beter gehalte. FC Utrecht was technisch de iets betere ploeg en speelde flitsender. In het Haagse doel vertolkte doelman Jesper Leerdam een knappe rol door onder soms zware druk goede reddingen te verrichten en het hoofd koel te houden. Uit een zeer fraaie aanval tekende Lorenzo Scheffer voor de Haagse voorsprong. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam ADO Den Haag wel meer onder druk te staan, maar FC Utrecht werd niet echt gevaarlijk. In de laatste minuut zag Mohammed Ikariden de bal na zijn ogenschijnlijk ongevaarlijke vrije trap in de verste bovenhoek van het Haagse doel verdwijnen, omdat keeper Jesper Leerdam zijn enige fout maakte door volledig mis te stompen.

Ondanks de enorme dompers waren er voor ADO Den Haag nog steeds perspectieven zich te plaatsen voor de kruisfinales met uitzicht op de grote finale. Dan moest wel worden gewonnen van Spartak Moskou dat tot dan teleurstellende resultaten had geboekt door met 2-0 te verliezen van FC Utrecht en met 0-0 gelijk te spelen tegen Bradford City. Al snel bleek dat ADO Den Haag niet de kracht bezat om ook maar in de buurt te komen van doelman Ivan Komissapov, die zodanig was geblesseerd dat hij nauwelijks op de been kon blijven. Onnodig verlies van balcontrole in Haagse kringen stelde Soslan Ozioev in staat doelman Gianni Kamperveen met een strakke schuiver te passeren. Hiermee ontpopte hij zich uiteindelijk als matchwinner en deed ADO Den Haag met een harde smak op de laatste plaats van de poule belanden.

Door de zege op de gastheren en het gelijkspel van Bradfort City tegen FC Utrecht (0-0) eindigde Spartak Moskou uiteindelijk verrassend op de tweede plaats in de poule achter FC Utrecht, dat in rechterspits Edwin Milton een opvallend goede rechterspits had. Bradford City speelde alle wedstrijden gelijk en werd derde.

In de andere poule had Bayer Leverkusen zich al na twee duels voor de hoogste groep van de kruisfinales geplaatst. Dit werd een feit door overwinningen op Aalborg BK (1-0) en Wolverhampton Wanderers (3-1). Toch werden de Duitsers niet eerste. In de laatste poulewedstrijd toonde AZ – uitkomend met de nodige jeugdinternationals – met 1-0 de sterkste. De Wolves werden derde en het Deense Aalborg BK verloor alle pouleduels met 1-0 en werd daardoor afgetekend laatste.

Het toernooi gaat zondagmorgen om tien uur verder. Om 15.15 uur staat de grote finale op het programma.

Uitslagen eerste dag (zaterdag 6 augustus)

ADO Den Haag 3-2 (2-3)

Toernooi alweer over voor de A1. Laatste finale was volgens mij tegen FC Utrecht. Die ze wonnen voor een behoorlijk gevuld stadion. (5000 man).