Datum plaatsing: 29-09-2003 20:05:00

Verslag en foto`s NEC Nijmegen - ADO Den Haag

ADO VECHT ZICH LANGS NEC IN NIJMEGEN

De eerste winst voor ADO Den Haag is binnen. In het Nijmeegse Goffer stadion werd NEC na een ruststand van 1-0 verslagen met 1-2. Vooral in de tweede helft liet ADO Den Haag zich van een goede kant zien.

Op wilskracht en bluf boog de ploeg van Rinus Israël via Cedric van der Gun en Roy Stroeve de achterstand om in een overwinning.

Na de deceptie van ADO Den Haag in Almelo, waar de ploeg van Rinus Israël schamelijk verloor in het kader van de Amstelcup stond nu de de lastige uitwedstrijd tegen NEC uit Nijmegen op het programma. Vooraf leefde in het Haagse kamp de hoop dat NEC nog last zou hebben van het zware UEFA-cup duel wat de ploeg van Johan Neeskens in Polen speelde. In de eerste helft bleek daar echter weinig van. ADO Den Haag kreeg nauwelijks kansen, en NEC had het betere van het spel, zonder daar dan wel grote kansen tegenover te stellen. Bij ADO Den Haag oogde de verdediging in de beginfase van de eerste helft wat onwennig. Ook nu had Rinus Israël weer een ander centraal duo opgesteld, waardoor Jeffrey van As en Maurice Verberen nu de voorkeur kregen. Na zo’n 10 minuten spelen kreeg NEC een eerste kans toen Dennis de Nooijer een steekpass gaf op Fabian de Freitas. Het schot werd echter geblokt door Jeffrey van As, waarna Roland Jansen redding kon brengen. Ook enige minuten later werd een kans van NEC door de verdediging onschadelijk gemaakt. Bij een vrije trap van Mike Zonneveld werd doelman Jansen op de proef gesteld, maar slaagde hij met vlag en wimpel door de bal vakkundig te keren. Jansen stond overigens in de eerste helft meerdere malen zijn mannetje, waarmee hij de twijfels van zijn vorige optredens ruimschoots weg nam. Toen hij tegen het eind van de eerste helft toch verslagen werd en de bal uit het doel moest vissen viel hem dat niet aan te rekenen. Een voorzet van Dennis de Nooijer werd immers aangeraakt door Jeffrey van As, waarna Jansen kansloos moest toezien hoe de bal achter hem tegen de touwen belandde.

In de tweede helft tapte ADO Den Haag duidelijk uit een ander vaatje. De ploeg begon brutaler te voetballen en kreeg door dat NEC met wat Haagse Bluf te verrassen viel. Nadat Gijs Cales nog naast had geschoten en Michael Ros een vrije trap in het zijnet had gekopt lukte het Cedric van der Gun wel om een kans te verzilveren. De Ajax-huurling kreeg de bal aan de rechterkant van het veld van Daniël Rijaard aangespeeld, waarna hij zijn directe tegenstander simpel voorbij ging. Met de buitenkant van de rechtervoet krulde Van der Gun de bal fraai langs doelman Gentenaar in de lange hoek. Met enige hulp van de paal bracht hij de score op 1-1. NEC leek door deze tegenslag enigszins aangeslagen. De ploeg kreeg via een vrije trap van Rob Wielaart nog een kans, maar wist zich verder geen raad met het felle ADO Den Haag. Nadat Roy Stroeve in het veld was gekomen voor Peter Hofstede wist ADO Den Haag in het Haags Kwartiertje de winnende treffer te scoren. Gijs Cales zette de aanval persoonlijk op toen hij lans enkele tegenstander soleerde. En-passent speelde hij een verdediger door de benen. De laatste tegenstander op de weg naar het doel heette doelman Gentenaar, die net even eerder bij de bal was dan de linksbuiten. Het wegwerken van Gentenaar was echter niet goed genoeg, waardoor Leonardo van afstand mocht schieten. De Braziliaan, die even daarvoor een volley net naast had zien gaan, zag ook nu zijn schot geblokt worden. Roy Stroeve was echter zeer attent en wist de bal in derde instantie wel in het doel te krijgen. NEC kwam deze klap niet meer te boven.

Achteraf was Johan Neeskens van mening dat ADO Den Haag op basis van het vertoonde spel in de tweede helft terecht gewonnen had.