Datum plaatsing: 16-02-2003 21:20:00

Verslag en foto`s Sparta - ADO Den Haag 1-2

ADO DEN HAAG NIPT LANGS SPARTA

De uitwedstrijd van ADO Den Haag in Rotterdam tegen Sparta is na 90 minuten spelen met 1-2 in het voordeel van ADO Den Haag geëindigd. De Hagenaars blijven daardoor op koers voor het kampioenschap.

Voor de ploeg van Rinus Israël en Lex Schoenmaker scoorden Roy Stroeve en Romeo Castelen de doelpunten. Brutil Hosé maakte voor Sparta in de slotminuut de eretreffer.

In de wetenschap dat Sparta beschikte over een nieuwe, ambitieuze coach en dat daarnaast Hagenaar Ricky van der Bergh weer mee kon doen voor de Rotterdammers begon ADO Den Haag zonder Peter Hofstede (ziek) en Jeffrey van As (geschorst) aan de wedstrijd. Door de afwezigheid van Van As vormde Jan-Paul Saeijs ditmaal met Maurice Verberne het centrale verdedigingsduo. Aan hen de taak om de spitsen Koevermans en Hosé uit te schakelen. Dat de beide heren daar goed in slaagden in de beginfase van de wedstrijd was duidelijk, want het enige gevaar van Sparta kwam van Ricky van der Bergh, die een kruising tussen een schot en een voorzet door Roland Jansen over getikt zag worden. Diezelfde Van der Bergh schoot niet veel later na een uitstekende combinatie met Hosé en Koevermans net over de kruising, voordat hij geblesseerd het veld moest verlaten. Voor ADO Den Haag waren Maurice Verberne (kopbal) en Daniël Rijaard (afstandschot) gevaarlijk in de eerste 45 minuten, die met een 0-0 stand werden afgesloten. Dit ondanks dat Sparta op slag van rust nog een ultieme kans kreeg op de 1-0 toen een bal net boven Roland Jansen op de lat uiteen spatte.

De tweede helft was beduidend van een beter niveau dan de eerste. In de eerste helft hadden beide ploegen wel een paar kansen gekregen, maar het vertoonde spel was niet bepaald om over naar huis te schrijven. Na een kwartier spelen in het tweede bedrijf vuurde Mirano Carrilho een bal af op het doel van Sparta. Doelman Vandenbussche had er de nodige moeite mee, maar hield zijn doel schoon. Iets dat een minuut later niet meer gezegd kon worden. Bij een scrimmage voor het doel van Sparta was het volgens de stadionspeaker Roy Stroeve die tegen zijn oude ploeg de score opende. Nadat Stroeve niet veel later een te zwakke kopbal op het doel van Sparta afstuurde, was het Romeo Castelen die na 69 minuten spelen de marge voor ADO Den Haag vergrootte naar 2 doelpunten. Een uitstekende steekpass zorgde ervoor dat de kleine rechtsbuiten op het doel van Brian Vandenbussche kon afgaan. Met een slim balletje onder de keeper door verschalkte hij de doelman, en leek ADO Den Haag op rozen te zitten. Sparta had intussen enkele wissels aangebracht en kreeg daardoor zowaar in het laatste kwartier van de wedstrijd nog een paar kansen. De eerste was een hele grote voor Danny Koevermans, die na een voorzet van Kiran Bechan van dichtbij hoog over schoot. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd schoot Brutil Hosé alle frustraties van zich af toen hij dan eindelijk eens de ruimte kreeg van het Haagse verdedigingsduo Saeijs en Verberne. Een pass van Koevermans was de aanleiding voor Hosé om de bal onhoudbaar voor Roland Jansen hard en hoog in het dak van het doel te mikken. Verder zou Sparta echter niet meer komen, waardoor ADO Den Haag de drie punten mee nam uit Rotterdam.