Datum plaatsing: 20-09-2002 21:05:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag - Sparta 3-1

SPARTA GEEN PARTIJ VOOR ADO DEN HAAG
ADO Den Haag heeft zonder al te veel moeite ook de derde thuiswedstrijd in winst weten om te zetten.

Het Rotterdamse Sparta werd met 3-1 terug gestuurd. Roy Stroeve was de grote man aan de zijde van ADO. Het 2 treffers gaf hij zijn ploeg een veilige marge. Arjan van der Laan benutte in de slotfase een strafschop voor de ploeg van Lex Schoenmaker en Rinus Israël.

Nadat ADO Den Haag de eerste kleerscheurtjes had opgelopen in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard stonden de Hagenaars nu voor de taak de neuzen weer de juiste kant op te krijgen. Sparta was daarvoor de aangewezen tegenstander. De Rotterdammers zijn gedegradeerd, hebben hun draai in de Gouden Gids Divisie nog niet helemaal gevonden, kenden financiële problemen en zijn een paar belangrijke spelers kwijtgeraakt. Dat Sparta echter nog steeds kan voetballen bleek uit de openingsfase van de wedstrijd. Zonder dat er al te veel serieuze kansen vielen te noteren golfde het spel over en weer en had het publiek niet te klagen. Via Ferry Bodde kreeg ADO Den Haag na twintig minuten spelen de eerste grote kans. Na een één-tweetje kwam Bodde alleen voor doelman Kooijman te staan, maar zijn inzet werd op vakkundige wijze gepakt. Sparta kreeg aan de andere kant ook een behoorlijke kans toen Jan-Paul Saeijs zich de kaas van het brood liet eten. Koevermans ontfutselde hem de bal, waarna Fortes op het doel van Roland Jansen af kon gaan. Het schot van Fortes verdween uiteindelijk via een hoofd van een verdediger van ADO Den Haag over het doel. Toch was ADO Den Haag na 45 minuten spelen de meest aanvallende ploeg. Via Gijs Cales en Roy Stroeve had ADO Den Haag haar goede wil al getoond, maar slaagde de ploeg van Lex Schoenmaker er nog niet in te scoren. Dat lukte wel toen Roy Stroeve op een voorzet van Peter Hofstede net even wat slimmer anticipeerde dan zijn directe tegenstander Mendes. Doelman Kooijman was kansloos op de inzet van de voormalig Spartaan.

Na de pauze kwam ADO Den Haag veel beter uit de startblokken dan Sparta. Al na 6 minuten spelen verdubbelde Roy Stroeve de marge voor ADO Den Haag naar 2 doelpunten. Als Sparta nog ambities had om met een punt uit het Zuiderpark te vertrekken, dan waren deze nu wel verdwenen. ADO Den Haag kon hierdoor een stuk vrijer spelen, en zag dat zich ook uitbetalen in een aantal kansen. Zo was Gijs Cales nog dicht bij een treffer, maar verdween zijn inzet over het doel van Frank Kooijman. Sparta kreeg sporadisch nog wel een kans, via onder andere Hagenaar Ricky van den Bergh. De voormalig speler van FC Kranenburg werd diep gestuurd, kreeg een vrije schietkans, maar faalde jammerlijk in de afwerking. Het was duidelijk dat het niet zijn dag was, want enkele minuten later werd de aanvaller naar de kant gehaald. Ook bij ADO Den Haag werd in die fase een eerste wissel toegepast. Sandro Calabro mocht wederom als invaller zijn opwachting maken. Besliste Calabro tegen Eindhoven na een invalbeurt de wedstrijd, ook nu was hij binnen no-time succesvol. Nog geen tien seconden na zijn entree in het veld had Calabro scheidsrechter Koopman al zover gekregen dat hij een strafschop toekende. Arjan van der Laan nam de taak op zich om ADO Den Haag naar een 3-0 voorsprong te schieten en faalde daar niet bij. De warrig fluitende scheidsrechter Koopman trok vlak voor het eindsignaal nog eenmaal de aandacht naar zich toe. Nadat hij eerder een strafschop had gegeven aan ADO Den Haag besloot hij dit ook te doen voor Sparta. Namens de Rotterdammers redde Koevermans de spreekwoordelijke eer door de 3-1 eindstand te laten noteren.

Verslag: Robert Al

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Daniël Rijaard, Jan-Paul Saeijs, Jeffrey van As, Mirano Carrilho, Ferry Bodde, Roy Stroeve, Remco Heerkens (Sandro Calabro), Peter Hofstede, Arjan van der Laan, Gijs Cales (Revy Rosalia)

DOELPUNTEN: 1-0 Stroeve (39'), 2-0 Stroeve (51'), 3-0 Van der Laan (78', pen), 3-1 Koevermans (85', pen)

GELE KAARTEN: Bouchiba, De Fauw, Van den Bergh (Sparta)

SCHEIDSRECHTER: Koopman

TOESCHOUWERS: 5.421 (opgave Teletekst)

DATUM: 20-SEPTEMBER-2002