Datum plaatsing: 13-09-2002 21:05:00

Verslag en foto`s Fortuna Sittard - ADO Den Haag 1-1

ADO HAALT PUNT IN SITTARD, VERLIEST DEN TURK
ADO Den Haag heeft de eerste kleerscheuren opgelopen in de competitiestrijd.

In de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard werd met 1-1 gelijkgespeeld en verloor ADO Den Haag bovendien Dennis den Turk met een rode kaart. Jeffrey van As mocht van geluk spreken dat hem niet het zelfde lot beschoren was. Voor ADO Den Haag redde Peter Hofstede een belangrijk punt door de gelijkmaker in de tweede helft binnen te koppen.

Fortuna Sittard - ADO Den Haag begon op vrijdag de dertiende met een eerste kans voor Fortuna Sittard. Vrij vroeg in de wedstrijd werd een vrije trap van de thuisploeg uit de lucht geplukt door Roland Jansen. ADO Den Haag kreeg na een kwartier spelen een beste kans toen Peter Hofstede een volley van 25 meter op het doel van Rein Baart afvuurde. De doelman van Fortuna kon er nog net met zijn vingertoppen bij en wist daarmee de bal genoeg van richting te veranderen. Tot aan de 24e minuut ging de wedstrijd vrij gelijkmatig op, waarbij er overigens wel redelijk veel balverlies werd geleden. Tot aan, want toen beleefde de wedstrijd het keerpunt. In het Haagse strafschopgebied was wat duw en trekwerk, waar scheidsrechter Van Dongen genoeg in zag om Fortuna Sittard met een strafschop te belonen. In de commotie die daar omheen ontstond zou Dennis den Turk bovenop een voet van een tegenstander zijn gaan staan, wat hem direct een rode kaart opleverde. Goaltjesdief Ronald Hamming nam de strafschop gedecideerd en zette daarmee de zo geplaagde thuisploeg op voorsprong. ADO Den Haag had moeite om het ritme weer te pakken te krijgen. Trainer Lex Schoenmaker onderkende dit en greep in. Daniël Rijaard kwam in het veld ten koste van Remco Heerkens. Daarmee werd er in de defensie wat rust gecreëerd die niet al te veel later net zo hard weer verdween toen Jeffrey van As betrokken was bij een incidentje. Rollend over het veld met Ronald Hamming deelde Van As een linkse hoek uit, wat ditmaal door iedereen behalve de scheidsrechter werd opgemerkt. Lex Schoenmaker vloog in alle commotie het veld op, maar moest onder dwang van Raymond Atteveld weer van het veld worden verwijderd. Van As en Hamming kwamen er van af met een gele kaart, daar waar donkerrood terecht zou zijn geweest voor Van As.

Na de bemoedigende woorden van Lex Schoenmaker in de rust kwam ADO Den Haag weer met een fris gezicht uit de startblokken. In het begin van de tweede helft had Fortuna dan nog wel even de controle over de wedstrijd, maar ADO Den Haag liet niet met zich sollen. Langzaam begonnen de Hagenaars op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Met het inbrengen van Sandro Calabro ontstond er sowieso voorin meer dreiging. Calabro was direct al betrokken bij enkele aanvallen, en kon in de 65e minuut het ontstane feestje meevieren. De mee opgekomen Mirano Carrilho gaf goed voor, waar Peter Hofstede ver boven zijn tegenstanders uit torende en goed kon binnenkoppen. Door deze treffer ontstond bij ADO het gevoel dat er meer te halen viel. Calabro was opnieuw gevaarlijk voorin en zag daarbij een kopbal op de lat verdwijnen. Ook Jan-Paul Saeijs, die de op de training geblesseerd geraakte Maurice Verberne uitstekend verving, produceerde enkele mogelijkheden om te scoren. Het bleef spannend tot aan het laatste fluitsignaal. Al het werk van Peter Hofstede en zijn mede aanvallers ten spijt, het bleef bij 1-1.

Verslag: Robert Al

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Dennis den Turk, Jan-Paul Saeijs, Jeffrey van As, Mirano Carrilho, Ferry Bodde, Roy Stroeve (Sandro Calabro), Remco Heerkens (Daniël Rijaard), Peter Hofstede, Arjan van der Laan, Gijs Cales

DOELPUNTEN: 1-0 Hamming (24',pen), 1-1 Hofstede (65')

GELE KAARTEN: Hamming, Akerboom (Fortuna Sittard) Van As, Rijaard (ADO Den Haag)

SCHEIDSRECHTER: Van Dongen

TOESCHOUWERS: 3.500

DATUM: 13-SEPTEMBER-2002