Datum plaatsing: 05-02-2003 20:55:00

Verslag en foto`s KNVB Beker ADO Den Haag-PSV

ADO Den Haag heeft de stunt tegen RKC niet kunnen herhalen tegen de koploper uit de Eredivisie, PSV Eindhoven. In een nagenoeg uitverkocht Zuiderparkstadion bleken de gasten uit Eindhoven met 0-3 te sterk.

Vooraf had het massaal toegestroomde publiek gehoopt op een nieuwe bekerstunt van de groen-gele formatie uit Den Haag. Tegen RKC werd immers in de sudden-death gewonnen. Tegen de Eindhovenaren zouden de Hagenaars dan echter wel uit een ander vaatje moeten tappen. Bij de ploeg van Guus Hiddink lopen immers diverse internationals rond als Kezman, Van Bommel, Rommedahl en Heintze. Om te voorkomen dat PSV de eerstedivisionist ADO Den Haag zou onderschatten hadden de beleidsbepalers zelfs een heus trainingskamp(je) ingericht en werd al een dag van te voren vertrokken naar Den Haag.

In de beginfase van de wedstrijd was PSV logischerwijs de betere ploeg. ADO Den Haag liet zich echter niet kennen en opende fel. Zo probeerden de Hagenaars te voorkomen dat PSV al vroeg grote kansen kreeg. Zo’n kans kwam er echter wel, en al in de vierde minuut. Mateja Kezman wist zich te ontdoen van Jan-Paul Saeijs en ging op doelman Jansen af. Maar de Haagse goalie liet zich niet kennen en bracht op goede wijze redding. Welgeteld 12 minuten hield ADO Den Haag het vol om PSV van het scoren af te houden. Toen Jan-Paul Saeijs even de mandekking van Mateja Kezman had overgelaten aan Ferry Bodde was het vrijwel direct raak. De jonge middenvelder gunde Kezman iets te veel ruimte, waarvan de spits genadeloos gebruik maakte. Roland Jansen had op zijn schot geen verweer. ADO Den Haag herpakte zich echter goed en bleef vechten voor elke meter. Puur op inzet kwamen de Hagenaars zo terug in de wedstrijd, wat zelfs tot enkele grote kansen leidde. Zo kwam Gijs Cales via de linkerkant alleen door en kon hij de vrijstaande Peter Hofstede of Romeo Castelen uitzoeken. Cales’ voorzet was echter uitermate zwak waardoor Ronald Waterreus redding kon brengen. Enkele minuten later schoot Roy Stroeve van enige afstand maar net naast het doel. Tegen het einde van de eerste helft werden de duels wat pittiger wat zelfs resulteerde in een grove charge van Kezman op Saeijs. De spits kreeg daarvoor volkomen terecht de gele kaart van scheidsrechter Bossen voorgehouden. Vrij onverwacht verdubbelde PSV de marge tot twee doelpunten toen Dennis Rommedahl zeer attent was bij een vrije trap van Bouma. De bal verdween in eerste instantie op de lat, maar werd daarna alsnog door de snelle aanvaller binnen getikt. Vlak voor rust had Peter Hofstede de aansluitingstreffer kunnen maken, maar zijn harde schot werd vakkundig door Waterreus gepakt.

Het begin van de tweede helft was overduidelijk voor ADO Den Haag. Met een klein offensief begon de ploeg van Rinus en Lex aan te vallen, wat al direct in een kans van Roy Stroeve resulteerde. Zijn actie door de verdediging werd gevolgd door een schot, maar dat werd een prooi voor doelman Waterreus. Niet veel later nam de uitstekend spelende Jan-Paul Saeijs op sportieve wijze wraak op Mateja Kezman voor de eerdere overtreding. Vlak voor de tribune vol met PSV supporters zette Saeijs de spits te kijk door de bal eenvoudig door de benen van Kezman te spelen om vervolgens rustig uit te verdedigen. Dat de Joegoslaaf dit niet over zich heen liet gaan bleek wel uit de kansen die hij niet veel later kreeg. Getergd als hij was probeerde hij voor een tweede treffer te gaan. Helaas werkte doelman Jansen niet echt mee. Nadat Romeo Castelen was gewisseld voor Sandro Calabro en het publiek hoopte op een wonder, maakte Dennis Rommedahl met zijn tweede doelpunt van de middag een einde aan alle illusies. Op snelheid klopte hij eerst Daniël Rijaard en passeerde hij vervolgens de uitgekomen Jansen. Vanuit een zeer moeilijke hoek en van grote afstand wist de kleine Deen de bal toch in het doel te schuiven. De mooiste goal van de wedstrijd.

Robert Al

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Dennis den Turk, Jan-Paul Saeijs, Jeffrey van As, Mirano Carrilho, Ferry Bodde, Romeo Castelen (Sandro Calabro), Roy Stroeve (Daniël Koegler), Peter Hofstede, Arjan van der Laan, Gijs Cales

DOELPUNTEN: 0-1 Kezman (12’), 0-2 Rommedahl (32’), 0-3 Rommedahl (71’)

GELE KAARTEN: Saeijs (ADO DH), Kezman, Robben (PSV)

Romeo Castelen wordt gevloerd door Jan Heintze

De grote ADOfans Vlag mocht niet opgehangen worden, dus bleef het bij kleine reclame

Mateja Kezman draait eenvoudig weg bij Ferry Bodde...

En scoort, onhoudbaar voor Roland Jansen, de openingstreffer

Logisch, vreugde bij de PSV-fans

In spiegelbeeld; een spandoek voor Sandro Calabro Supersub

Geel voor Jan-Paul Saeijs

Saeijs in duel met Vennegoor of Hesselink

Kezman komt aanvliegen...

Blesseert Saeijs met deze grove charge...