Datum plaatsing: 19-05-2002 19:55:00

Verslag en foto`s Nacompetitie: Excelsior - ADO Den Haag 1-1

EXCELSIOR PAKT PUNT IN SLOTFASE
Excelsior heeft in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag alsnog het verdiende punt behaald. Lange tijd stond de formatie van Adri Koster tegen de verhouding in met 0-1 achter.

In de blessuretijd maakte Thomas Buffel de gelijkmaker. Emiel van Eijkeren had zijn team op voorsprong gebracht. Door het verlies van Sparta tegen Volendam hebben Excelsior en ADO nog zicht op promotie.

Na de thuisnederlaag tegen Excelsior moest ADO Den Haag revanche nemen in de return. Excelsior had echter geleerd hoe het de Hagenaars moest bestrijden. De tactiek had immers in het Zuiderpark gewerkt en ook nu was ADO gedwongen het spel te maken. De Rotterdammers lieten de Hagenaars daarom in de beginfase spartelen, maar hielden vrij eenvoudig de greep op de wedstrijd. ADO Den Haag was niet bij machte om het Excelsior echt lastig te maken. Een afgekeurd doelpunt van Leo Koswal wegens trekken in het strafschopgebied was tekenend voor de onzekerheid in de Haagse defensie. Soms werd kordaat opgetreden bij aanvallen van Excelsior, maar evenzoveel keer stonden de geel-groenen te schutteren. De enige die zich van de malaise onttrok was Dennis den Turk. Pas na ruim 20 minuten spelen kreeg ADO Den Haag een eerste kans. Youri Petrov brak door over de linker flank, maar wilde te veel tegenstanders passeren. Diezelfde Petrov stuurde Hofstede niet veel later met een fraaie pass achter het standbeen langs de diepte in, maar ook deze aanval liep op niets uit. Het dichtst bij een doelpunt was wellicht Jan-Paul Saeijs toen hij uit een vrije trap van Ferry Bodde op het doel kopte. Doelman Malkowski kon echter redden. Aan Haagse zijde had doelman De Groot al enkele goede reddingen verricht, ondanks het feit dat hij ook niet altijd even zeker over kwam. Vlak voor rust volgde Emiel van Eijkeren het voorbeeld van Saeijs door op het doel te koppen. Van Eijkeren wist daarbij wel doelman Malkowski te verrassen en stuurde zijn teamgenoten met een goed gevoel de kleedkamers in.

Na rust was Excelsior gebrand op een goede uitslag. De Rotterdammers schakelden een tandje bij en brachten de defensie van ADO Den Haag daarbij ernstig in de problemen. Keer op keer kwamen de aanvallers van Excelsior voor het doel van ADO, maar telkens verdween de bal naast het doel of werd hij op de doellijn gekeerd. Zo bracht Ferry Bodde redding op de doellijn toen Patrick de Groot reeds geklopt was. Leo Koswal had zijn vizier ook duidelijk niet op scherp staan. In de eerste helft faalde hij al enkele keren oog in oog met doelman De Groot en ook nu kopte hij vrij voor het doel naast. Zijn teamgenoot Thomas Buffel maakte het nog bonter. Na een scherpe voorzet mikte hij de bal voor een leeg doel op de paal. ADO Den Haag stelde daar niet veel meer dan een afstandschot van Hofstede tegenover. Nadat Jan-Paul Saeijs 10 minuten voor tijd een tweede gele kaart had ontvangen, leek het verzet van ADO Den Haag niet lang meer te duren. Excelsior zette nog meer aan en bij vlagen leek het wel of in het doel van ADO Den Haag een onzichtbare muur stond. Pas in de laatste minuten van de reguliere speeltijd wist Thomas Buffel een schot achter Patrick de Groot te plaatsen. In de 5 daarop volgende minuten aan blessuretijd werd niet meer gescoord, ondanks de nog even zo felle aanvalsdriften van Excelsior.

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Patrick de Groot, Jan-Paul Saeijs, Maurice Verberne (Marlon Kruis), Dennis den Turk, Mirano Carrilho, Ferry Bodde, Leonard van Utrecht (Maarten Bak), Emiel van Eijkeren, Peter Hofstede, Revy Rosalia, Youri Petrov (Marco Meijer)
DOELPUNTEN: 0-1 Van Eijkeren (42’), 1-1 Buffel (89’)

GELE KAARTEN: Hofstede (ADO DH), Malkowski, El Akchaoui (Excelsior)

RODE KAARTEN: Saeijs (ADO DH, 2x geel, 81’)

SCHEIDSRECHTER: Braamhaar

TOESCHOUWERS: 1.724