Datum plaatsing: 11-08-2001 23:15:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag - Middlesbrough 0-2

RESIDENTIECUP NAAR MIDDLESBROUGH
Middlesbrough heeft door een 0-2 overwinning op ADO Den Haag de Residentie Cup 2001 gewonnen. In een matig bezet Zuiderpark scoorden Wilson en Hudson de treffers in de tweede helft. Belangrijker wellicht was nog het afscheid van Marco Gentile.

Hij was de verrassendste naam in de opstelling van ADO Den Haag, en speelde als enige met z'n naam op zijn shirt. In het hart van de defensie stond namelijk niet aanvoerder Raymond Atteveld, maar Marco Gentile. Na een mislukte rentree bij ADO Den Haag besloot Gentile met een aantal speelminuten afscheid te nemen van het betaalde voetbal. Zichtbaar genoot Marco van zijn laatste minuten in het groen-gele shirt. Alsof hij nooit weg was geweest was hij coachend aanwezig in het veld. Voetballend raakte hij bijna geen bal, omdat het gewoon niet meer ging. Toch wilde Gentile spelend afscheid nemen. Na een aantal minuten klonk onverwacht een fluitsignaal. De scheidsrechter liep met uitgestrekte hand op Gentile af en bedankte hem voor zijn jarenlange aanwezigheid op de Nederlandse voetbalvelden. Van de tribunes klonk een luid applaus en met ongetwijfeld een brok in de keel dook Gentile snel de kleedkamers in. Nog even keek hij achterom naar de tribunes, het veld, de wedstrijd, en zijn Zuiderpark. Toen was het allemaal voorbij. Het afscheid van een van de laatste Haagse Helden was een feit. Een held die bekend werd om die ene tackle, die ene tackle waar hij altijd aan zou worden herinnerd. Die ene tackle waarbij Romario, op dat moment DE ster in het Nederlandse voetbal, z'n WK in rook zag opgaan.

Na het afscheid van Marco Gentile kabbelde de wedstrijd in een rustig tempo naar de rust. Beide ploegen maakten er een niet al te boeiende eerste helft van. Zo af en toe was er een kleine kans voor Middlesbrough, en ook ADO Den Haag kreeg een paar kleine mogelijkheden.

Pas in de tweede helft werd de wedstrijd wat leuker. Emiel van Eijkeren nam de plaats in van Leonard van Utrecht, en kreeg spontaan meer te doen. Ook Romeo Castelen bracht zijn directe tegenstander steeds meer in de problemen. Maar naarmate ADO Den Haag meer kansjes kreeg werd ook Middlesbrough gevaarlijker. In de 69e minuut scoorde Mark Wilson met een schitterende volley de 0-1. Ferry Bodde, ingevallen voor Michael van der Heijden, kreeg voor ADO Den Haag de grootste kans op een doelpunt. Raymond Atteveld speelde Bodde perfect in de diepte aan, waarop Bodde schoot. De doelman van Middlesbrough kon echter op het laatste moment nog net zijn hand tegen de bal krijgen. 10 minuten voor tijd bracht Hudson de score voor Middlesbrough op een draaglijker niveau. De ingevallen Jan-Paul Saeijs speelde verkeerd terug, waarvan Hudson eenvoudig profiteerde.

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Marco Meijer, Marco Gentile (Raymond Atteveld), Maurice Verberne, Mario van Heijningen (Jan-Paul Saeijs), Dennis den Turk, Ekrem Kahya, Romeo Castelen, Arjan Human (Peter Maseland), Michael van der Heijden (Ferry Bodde), Leonard van Utrecht (Emiel van Eijkeren)