Datum plaatsing: 20-11-1999 22:35:00

ADO Den Haag langs matig Eindhoven

Met een flitsende start heeft ADO Den Haag weer een wedstrijd gewonnen. In het eigen Zuiderparkstadion werd Eindhoven in het eerste gedeelte van de wedstrijd op een beslissende 2-0 uitslag getrakteerd. René Lievaart en Santi Kolk waren de doelpuntenmakers.

Zoals aan het begin van het seizoen begon ADO Den Haag weer heel fel aan de wedstrijd, en zette het de tegenstander direct flink onder druk. Eindhoven wist zich geen raad met dit spel, en moest toezien hoe ADO Den Haag de wedstrijd dicteerde. Na 7 minuten spelen kreeg Dennis Iliohan de eerste grote kans namens ADO. Zijn schot ging echter nog via een verdediger van Eindhoven over. De 2 corners die daarop volgden waren allebei gevaarlijk. Eerst kopte Jan-Paul Saeijs goed in, maar bracht de keeper redding, waarna hij ook bij de tweede corner redding moest brengen. Echt lang hield de doelman echter niet stand. In de 8e minuut kreeg Dennis Iliohan de bal aan de linkerkant. Hij probeerde de doelman met een lobje te verschalken, maar mikte voorlangs. Aan de rechterkant van het doel stond Ali Boussaboun die de bal direct weer voor het doel volleerde. Daar stond René Lievaart precies op de juiste plaats, die met een rake kopbal voor de 1-0 voorsprong voor ADO zorgde. Direct daarna stoomde Raymond Atteveld vanuit de verdediging op, en stelde hij Santi Kolk in staat om te scoren. Kolk schoot echter net over. Na een kwartier spelen kreeg Eindhoven de eerste kans van de wedstrijd. Max de Jong moest zijn doel uit komen op een lange bal. Hij schoot de bal echter niet helemaal goed weg, waardoor een aanvaller van Eindhoven op een leeg doel kon schieten. Uit de draai wist hij het doel echter niet te vinden. ADO Den Haag bleef echter aanvallen, en werd via Santi Kolk en Jan-Paul Saeijs gevaarlijk. Na ruim een half uur spelen werd de strijdlust beloond. Bas Lambooy haalde de achterlijn en gaf goed voor. Daar stond Santi Kolk op de juiste plaats, en liet hij de 2-0 noteren. Vlak voor het rustsignaal werd Eindhoven nog even gevaarlijk toen er een schot maar net naast de kruising verdween.

In de tweede helft kwam Eindhoven pas echt in het spel voor. De spelers hadden blijkbaar een flinke uitbrander gekregen en gingen feller de duels in. Toch was het ADO dat de eerste kansen kreeg. Ekrem Kahya en Santi Kolk schoten van afstand, maar konden niet genoeg kracht aan de bal meegeven. Daarvoor had de scheidsrechter Ali Boussaboun al een grote kans onthouden. Hij floot voor een kleine overtreding, maar zag over het hoofd dat Ali alleen op de keeper af ging. Raymond Atteveld, die niet zoals gewoonlijk doorschoof naar het middenveld maar nu achterin bleef spelen, voorkwam dat Eindhoven kon scoren toen de grensrechter 2 spelers van Eindhoven door liet gaan, terwijl zij meters buitenspel stonden. Diezelfde Atteveld had niet veel later bijna een doelpunt op zijn naam staan. Gelukkig voor hem miste hij, want anders had hij zijn eigen keeper gepasseerd. Eindhoven gaf een voorzet, waarbij Atteveld naar de bal dook. Al koppend mikte hij de bal net aan de goede kant van de doelpaal, waardoor Max de Jong zijn doel schoon hield. Tegen het einde van de wedstrijd was het niveau behoorlijk aan het wegzakken, maar kreeg ADO Den Haag toch nog wat kansen. René Lievaart speelde zich in het strafschopgebied goed vrij, maar schoot naast, en Dennis Iliohan schoot alleen voor de keeper recht in zijn handen. Iliohan kreeg vanwege zijn aanhoudende vormcrisis de hoon van het publiek over zich heen. Invaller Peter Maseland had namens ADO Den Haag het laatste woord voordat de scheidsrechter een einde maakte aan de wedstrijd. De debutant kreeg een goede voorzet van Santi Kolk, en nam de bal goed aan voor het doel van Eindhoven. De doelman leek al naar de grond te gaan toen Maseland schoot. Tot ieders verbazing miste Maseland echter deze grote kans op een doelpunt bij zijn debuut. Uitblinker Santi Kolk werd door het publiek beloond met de titel Man of The Match, waardoor hij mag gaan eten bij een restaurant.

Willem Leushuis, trainer van Eindhoven, wees na afloop op het falen in het begin van de wedstrijd. ADO had verdiend gewonnen, maar puur vanwege het feit dat zijn ploeg de eerste helft totaal niet thuis gaf. Zijn collega Rob Meppelink gaf toe dat zijn ploeg de wedstrijd in de eerste helft had gewonnen. "In de tweede helft speelden wij slordig, in de eerste helft hebben wij de wedstrijd verdiend gewonnen. We zijn rustiger gaan spelen na de 1-0, en gecontroleerder na de 2-0. Met de wissel van Marco Meijer en Raymond Atteveld kwam er meer rust in de ploeg." Daarop voegde hij toe: "Wat mij betreft waren Raymond Atteveld en Santi Kolk de beste mensen aan onze zijde, zonder daarbij de andere spelers natuurlijk te kort te doen."

KARAKTERISTIEKEN:
OPSTELLING ADO DEN HAAG: Max de Jong, Bas Lambooij, Jan-Paul Saeijs, Raymond Atteveld, Guillermo van Berkum, Marco Meijer, Ali Boussaboun (Peter Maseland), Ekrem Kahya, René Lievaart, Santi Kolk, Dennis Iliohan (Pim Langeveld)