Datum plaatsing: 31-10-1999 22:30:00

ADO Den Haag verdiend langs excelsior

ADO Den Haag heeft de tumultueuze wedstrijd tegen Excelsior gewonnen met 2-1. In het Zuiderpark kwam de Haagse ploeg via Emiel van Eijkeren op een 2-0 voorsprong, maar maakte David Connolly de Rotterdamse treffer. Scheidsrechter Vink gaf 10 minuten voor tijd de rode kaart aan doelman Max de Jong wegens hands buiten het strafschopgebied.

Na de nederlaag voor de Amstelcup tegen FC Utrecht wilde ADO Den Haag even wat recht zetten. Excelsior, volgens Rob Meppelink een van de ploegen die het meest verzorgde voetbal uit de Toto-divisie speelt, was daarvoor een goede tegenstander. ADO begon niet direct als een kip zonder kop met aanvallen, maar speelde met beleid. Dennis Iliohan zorgde voor het eerste Haagse wapenfeit, door op het Rotterdamse doel te schieten. Niet veel later moest Max de Jong redding brengen toen Geert den Ouden namens Excelsior achter een lange bal aanging. De Jong was echter net iets eerder bij de bal. Vroeg in de wedstrijd kreeg Ekrem Kayha een elleboogstoot op zijn oog, en moest geblesseerd het veld verlaten. Emiel van Eijkeren viel in, en deed dat behoorlijk goed. Nadat Iliohan eerst opnieuw met een afstandschot probeerde de openingstreffer te forceren, was het Van Eijkeren die dat wel voor elkaar kreeg. Dennis Iliohan ging met zijn enige goede actie van de wedstrijd zijn directe tegenstander voorbij, gaf een goede voorzet op het hoofd van René Lievaart, die op de lat kopte. Emiel van Eijkeren stond op de juiste plaats, en kon de terugkomende bal in het doel koppen. ADO Den Haag controleerde daarna de wedstrijd en gaf Excelsior weinig kansen. Een keer glipte de razendsnelle David Connolly voorbij Jan-Paul Saeijs, die Connolly een heel klein duwtje meegaf en er daardoor voor zorgde dat Max de Jong net iets eerder bij de bal was. Na zo’n 36 minuten spelen had Robin Koers de 2-0 op zijn schoen. Hij kreeg een lange bal van Bas Lensink aangespeeld, en rende zijn tegenstander er uit. In het duel om de bal schoot Koers uit de draai met een boogbal over de uitgekomen keeper. De keeper was echter net op tijd terug in het doel om de 2-0 te voorkomen.

In de tweede helft was het vrij snel 2-0 voor ADO Den Haag, en opnieuw was het Emiel van Eijkeren die de treffer op zijn naam kreeg. Hij kreeg een goede pass, nam de bal mee, en schoot vervolgens uiterst precies in de lage hoek. Carlo L’Ami, de Rotterdamse doelman was kansloos. Na zo’n kwartier spelen zette Excelsior even aan voor een offensief. Zo mocht de ploeg van assistent-trainer André Hoekstra onder meer een vrij trap nemen (in de muur), en wist de ploeg via vlotte combinaties een aantal keer gevaarlijk dicht in de buurt van Max de Jong te komen. Tot doelpunten leidde het offensief echter nog niet. ADO Den Haag bleef de wedstrijd ondanks het offensief toch controleren, en werd zelf ook nog een aantal keer gevaarlijk. Zo schoot Emiel van Eijkeren over, en kon Lievaart net niet bij een voorzet van de ingevallen Patrick Kalkema. Toen het Haags kwartiertje net was begonnen kwam Excelsior terug in de wedstrijd. David Connolly schoot uit de draai in, en liet Max de Jong kansloos. Direct na het doelpunt had ADO een hele grote kans om aan alle illusies van Excelsior een eind te maken. Van Eijkeren schoot van afstand, waarop de keeper niets anders kon doen dan de bal weg te stompen. Kalkema kreeg de afvallende bal voor zijn voeten, en zag René Lievaart in een scorende positie staan. Lievaart kreeg de bal ook, maar schoot jammerlijk over. 10 Minuten voor tijd zette de scheidsrechter de wedstrijd, die tot dan toe voor ADO Den Haag in een overwinning leek te gaan eindigen, compleet op zijn kop. Een lange bal van Excelsior was daarvoor de aanleiding. Max de Jong kwam zijn strafschopgebied uit, en raakte met zijn middel de bal, om te voorkomen dat de snelle Connolly zou scoren. Alleen scheidsrechter Vink zag tot ieders verbazing iets anders. Volgens hem zou De Jong de bal met de handen hebben geraakt. En op hands buiten het strafschopgebied staat maar één straf, namelijk de rode kaart. Omdat ADO Den Haag al drie keer had gewisseld, moest een veldspeler het doel in. Patrick Kalkema wierp zich op, en verdedigde als een ware keeper het Haagse doel voor de laatste 10 minuten. Excelsior rook de kansen, en zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Helaas voor de Rotterdammers bleek Kalkema over verborgen keepertalenten te beschikken, zodat ADO toch verdiend de 3 punten in het Zuiderpark hield. Tot man van de wedstrijd werd Patrick Kalkema gekozen.

Volgens Excelsior trainer Adri Koster was de overwinning voor Den Haag terecht. Zijn ploeg was geen schim van de ploeg die vorige week Fortuna Sittard uit de beker stootte. Rob Meppelink voegde daar nog aan toe dat zijn ploeg rustiger had gespeeld, en daardoor de wedstrijd kon controleren en domineren. Over de beslissing van de scheidsrechter liet hij weten: "Zo’n beslissing op dit niveau moet je alleen nemen als je er 100% achter staat. Bleek het dan hands ? Dan heeft die man een wereldwedstrijd gefloten!" Dat de scheidsrechter helemaal fout zat gaf hij eigenlijk zelf al direct toe door tegen Max de Jong te zeggen dat hij de beelden nog moest terug zien. Opvallend was wel dat hij in de laatste 10 minuten erg in het voordeel van ADO Den Haag begon te fluiten, en dat de man toen ook erg onzeker over kwam. Als laatste verzuchtte Rob Meppelink nog: "En dat gebeurt ook altijd weer bij ons……."

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Max de Jong, Bas Lambooij, Jan-Paul Saeijs, Ekrem Kayha (Emiel van Eijkeren), Guillermo van Berkum, Marco Meijer, Dennis Iliohan (Patrick Kalkema), Bas Lensink, René Lievaart, Pim Langeveld, Robin Koers (Ali Boussaboun)