Datum plaatsing: 31-01-1999 20:30:00

Met 10 man toch nog naar winst

ADO Den Haag heeft in de eerste wedstrijd van 1999 niet voor een stunt kunnen zorgen, tegen koploper FC Den Bosch. Harry van der Laan zorgde voor de beide doelpunten van FC Den Bosch.
Andre Hoekstra moest het in de wedstrijd tegen de koploper zonder een flink aantal basisspelers stellen. Marco Meijer, Guillermo van Berkum en Barry de Vreede waren slechts enkele van de afwezigen, pluspunt van de wedstrijd was de terugkeer van Bas Lambooy.

In het eerste gedeelte van de wedstrijd viel vooral de strijdlust bij ADO Den Haag op. FC Den Bosch was natuurlijk de favoriet, maar ADO wilde een goed resultaat neerzetten. FC Den Bosch begon enigzins slap aan de wedstrijd waardoor ADO Den Haag al gauw de controle nam over het spel. De combinaties verliepen redelijk tot goed, en er leek geen vuiltje aan de lucht. Zeker niet toen Robin Koers na een goede voorzet van Dennis Iliohan de 1-0 na 20 minuten spelen kon aantekenen. FC Den Bosch was tot dat moment slechts een enkele keer voor het doel van Max de Jong verschenen, en zeker Harry van der Laan had nog geen bal geraakt. Hierdoor raakten de bosschenaren nogal geirriteerd en begonnen ze enkele gemene overtredingen te maken. In het begin kon de scheidsrechter slechts waarschuwen, maar naarmate er steeds meer overtredingen werden gemaakt, begon hij ook gele kaarten uit te delen. Bovendien was Maurice Steyn al na 5 minuten geblesseerd uitgevallen vanwege een van die vele overtredingen.
Na een aantal minuten in de tweede helft was het echter goed raak, en beging Anthony Lurling een grote fout door Bas Lambooy een flinke schop uit te delen. Scheidsrechter Van Beek deelde meteen de rode kaart uit. Normaal gesproken kan Den Haag tegen 10 tegenstanders een wedstrijd wel winnend afsluiten, maar vandaag was daarop een uitzondering. ADO raakte volledig de kluts kwijt, en begon zenuwachtig te spelen. Plotseling kwamen de ballen niet meer aan, en waren irritaties onderling op te merken. Toen Ekrem Kahya ook nog eens een fout beging door de bal in de buurt van het eigen doel bij een speler van Den Bosch in te leveren, ging alles goed fout. Harry van der Laan kreeg bijna natuurlijk de bal toegespeeld, en faalde niet. Met 10 man tegen 11 kwam Den Bosch volledig tegen de verhouding in op 1-1. Dit betekende voor ADO Den Haag helemaal de genadeslag. FC Den Bosch voelde dat er met 10 man meer dan een gelijkspel te halen viel, en begon nog optimistischer te spelen. ADO Den Haag kwam nauwelijks meer in de buurt van het Bossche doel, en 8 minuten voor tijd was het weer Harry van der Laan die de wedstrijd besliste. Uit een corner was hij iedereen te slim af, door in de korte hoek raak te schieten. Als klap op de vuurpijl kreeg ADO zelfs nog een tegenslag te verwerken, toen ook Hendrik Grunholz flink geblesseerd het veld moest verlaten. Helaas had Andre Hoekstra toen al 3 keer gewisseld, en moest ADO ook met 10 man de wedstrijd afmaken.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong, Winston Faerber, Bas Lambooy, Maurice Steyn (Bas Lensink), Remco de Graaf, Hendrik Grunholz, Oscar Laguna Burgos (Riccardo van der Heijden), Ekrem Kahya, Dennis Iliohan, Edgar van der Roer, Robin Koers (Ali Boussaboun)