Datum plaatsing: 07-08-1998 20:10:00

Anderlecht maatje te groot voor ADO Den Haag

Geflatteerde nederlaag
De Residentie Cup, het begin van het nieuwe seizoen. De eerste echte test voor ADO Den Haag om te kijken hoe het team er voor staat. In alweer de 3e editie van dit toernooi was het Belgische Anderlecht de eerste tegenstander. Bij Anderlecht staan de Nederlanders Tim en Youri Cornelisse, Patrick van Diemen en Gaston Taument onder contract, Arie Haan is er coach. Ook beschikt Anderlecht over de diensten van internationals als Philip Dewilde en Lorenzo Staelens, en Per Zetterberg.
In het begin van de wedstrijd was het even aftasten, maar na een paar minuten begon de wedstrijd dan toch echt. ADO Den Haag kreeg via Edgar van der Roer een eerste kopkans, maar de aanvaller wist niet te scoren. Anderlecht reageerde goed en kwam al na 5 minuten op voorsprong, toen Per Zetterberg een vrije trap fraai achter Max de Jong mikte. Ali Boussaboun bracht beide partijen 2 minuten later bijna weer op gelijke hoogte, toen hij het met een lob van 30 meter probeerde. Zijn poging verdiende meer dan het raken van de paal. Edgar van der Roer maakte net als Pim Langeveld een gedreven indruk. Hij won veel kopduels en gaf veel passes. Helaas zakte zijn niveau hoe langer hoe meer weg, naarmate de wedstrijd vorderde. Verder werd er niet gescoord in de eerste helft, maar kansen waren er wel degelijk. Vooral voor Anderlecht. Het was aan Max de Jong te danken dat ADO Den Haag niet al snel tegen een grote achterstand aan keek. Ook Maurice Steyn mocht zich op de borst kloppen. Hij hield met een snelle reaktie een hard schot van de doellijn toen Max de Jong al geklopt was. De wedstrijd kreeg helaas een nare wending toen Winston Faerber wegens aanmerkingen op de leiding van Dick Jol (!) uit het veld werd gestuurd. Hierdoor moest ADO Den Haag ook nog eens met 10 man spelen tegen een tegenstander die zowieso al een stuk beter was.

In de tweede helft was het weer Anderlecht dat het betere van het spel had, al probeerde ADO wel van alles om toch ook in het spel voor te komen. Helaas kon de ploeg van Andre Hoekstra niet voorkomen dat Anderlecht op 2-0 kwam, via een penalty van weer Zetterberg, nadat Maurice Steyn hands maakte op de doellijn. Het leek er toen op dat Anderlecht rustig naar het einde ging voetballen, maar niets was minder waar. ADO Den Haag zette net even een stapje meer, en kreeg zowaar weer wat kansen via o.a. Dennis Iliohan en Ali Boussaboun, die alleen nog wat scherpte misten. Uiteindelijk werd het harde werken beloond. Dennis Ilionan hield een voorzet goed vast, en zag John Grunholz aankomen. Die schoot de bal vervolgens droog in de kruising, waardoor ADO Den Haag met 10 man toch terug kwam in de wedstrijd. ADO zag dat er kansen lagen op de gelijkmaker, die er echter niet zou komen. Het was namelijk de Belg Goor die met twee snelle treffers ADO Den Haag de nekslag toebracht. Uiteindelijk zou het zelfs nog 5-1 worden.
De eerste conclusie die nu voorzichtig mag worden getrokken is dat ADO Den Haag achterin erg kwetsbaar is geworden na het vertrek van doelman Roy Beukenkamp en centrale verdedigers Dik Heesen en Virgilio Teixeira. Het zal dan ook een tijdje duren voordat de huidige verdediging weer op het niveau van vorig seizoen terug is.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong, Winston Faerber, Marco Meijer (Oscar Laguna Burgos), Barry de Vreede, Guillermo van Berkum, Pim Langeveld (Bas Lambooy), John Grunholz (Bas Lensink), Maurice Steyn, Ali Boussaboun, Edgar van der Roer (Marcel Karlas), Dennis Iliohan (Ricardo van der Heijden)
DOELPUNTEN : 0-1 en 0-2 Zetterberg, 1-2 J. Grunholz, 1-3 en 1-4 Goor, 1-5 nr.8.
SCHEIDSRECHTER : Dick Jol
GELE KAARTEN : Meijer, Steyn, Faerber (ADO Den Haag)
RODE KAARTEN : Faerber (ADO Den Haag)
TOESCHOUWERS : 3.000